Bart is er klaar mee en wil de woningnood onder starters gaan bestrijden.
Bart is er klaar mee en wil de woningnood onder starters gaan bestrijden. Foto:

‘Tiny houses zijn dé manier om onze problemen op te lossen’

Algemeen 4.682 keer gelezen

VEGHEL | Bart uit Veghel wil de woningnood onder starters in de regio gaan bestrijden. Zijn oplossing? Zorg voor genoeg tiny houses. “Tiny houses zijn dé manier om onze problemen op te lossen”, denkt hij.

Deskundigen denken dat tiny houses geen oplossing zijn voor de wooncrisis. Op dezelfde grond kun je door de bouw van appartementen immers veel meer doen tegen de woningnood. Bart snapt die gedachtegang, maar hij wil vooral een oplossing bieden voor starters. “Singles en stelletjes kunnen heel moeilijk aan een woning komen. Ik ben zelf het beste voorbeeld”, lacht de 27-jarige Veghelaar. “Per maand gooi ik 750 euro huur in een bodemloze put. Het liefste zou ik een plekje voor mezelf hebben en investeren in een eigen woning. Dat is toch niet zo’n gekke gedachte”, vraag Bart zich hardop af. Hij besloot zich te verdiepen in de tiny houses. Volgens hem is het dé manier om de problemen voor starters op te lossen: “Een tiny house is een volwaardige woning die idealiter zelfvoorzienend is. Met als gevolg dat de kosten laag blijven. Het is de bedoeling dat de energiekosten minimaal zijn en wellicht kunnen we het rioolwater zuiveren en hergebruiken. Ik ga me daar de komende tijd in verdiepen. De woningen zijn eenvoudig en klein, maar dat is precies waar een hoop mensen tegenwoordig naar snakken.”


Het liefst zou Bart een locatie toegewezen krijgen waarbij geïnteresseerden een stuk grond kunnen kopen om een tiny house te bouwen, zoals in de Kloostertuin.

Tevens denkt Bart dat tiny houses kunnen voorzien in een behoefte van mensen die op een andere manier willen wonen. “Als je kijkt naar de toekomst van de aarde dan lopen we achter de feiten aan. Met een tiny house verklein je je ecologische voetafdruk en kun je het contact met de natuur herstellen.”
Het liefst zou Bart een locatie toegewezen krijgen waarbij geïnteresseerden een stuk grond kunnen kopen om een tiny house (20m2 - 50m2) te bouwen op basis van je hypotheek.

De Leest
De Veghelaar heeft nog geen concrete locaties op het oog. Van oude kampeerterreinen tot weilanden. “Of particuliere grond. Het leukste lijkt mij om een locatie zelf in te vullen met medebewoners. Dus samen bomen planten, een moestuin onderhouden, gezamenlijk sporten en een plekje waar de tiny house bewoners kunnen barbecueën. Ik ben opgegroeid in De Leest in Veghel. De buurt was super close en we deden veel samen. Dat komt de sociale cohesie ten goede. Iets wat ik in deze tijd juist steeds verder zie afnemen”, stelt Bart die inmiddels in het Kloosterkwartier woont.

‘Tijd voor actie’
Het is niet geheel toevallig dat Bart juist nu dit proefballonnetje oplaat. Met de verkiezingen in het vooruitzicht hoopt hij stiekem dat de politieke partijen in Meierijstad zich uitspreken over de mogelijke komst van tiny houses. “De bouwgrond is schaars en regelgeving houdt de bouw van tiny houses vaak tegen. Ik ben benieuwd hoe de politiek tegenover mijn ideeën staat. Het is in mijn ogen echt tijd voor actie.”
Geïnteresseerden kunnen zich bij Bart melden. Hij hoopt het plan samen met een aantal enthousiastelingen verder uit te werken. Daarna wil hij in gesprek met de gemeente. “Wil je als gemeente vooruitstrevend zijn, je starters een mooie kans bieden op een betaalbare woning en dat allemaal op een hele duurzame manier. Dan moet je bij ons zijn”, besluit de Veghelaar.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant