Luuk, Jim, Gies, Luuk, Ot en Pem samen met leerkracht Mark voor de vijftien meter lange SpaceBuzz.
Luuk, Jim, Gies, Luuk, Ot en Pem samen met leerkracht Mark voor de vijftien meter lange SpaceBuzz.

Basisschoolleerlingen gelanceerd naar de ruimte: ‘Wajoooooo dit is vet’

Onderwijs 2.065 keer gelezen

ERP | Ongeveer veertig leerlingen van basisschool Maria uit Erp zijn donderdagochtend op spectaculaire wijze gelanceerd naar de ruimte. De leerlingen van groep 7 en 8 kregen de kans om onder leiding van André Kuipers virtueel naar de ruimte reizen met de SpaceBuzz.

“Wajoooooo dit is vet”, roept Pem om het moment dat de raket wordt gelanceerd. “Dit is net echt. Ik zie de aarde. Kijk dan, wauw wat groot zeg”, zegt Gies. Het grote raketvoertuig valt in de smaak bij de Erpse leerlingen. Pem, Gies, Luuk, Jim, Ot en Luuk mogen als laatste een reisje maken naar de ruimte. Ze kijken hun ogen uit. De ‘wooowwwwss, ‘wajoooooo’ en de ‘wat vetttttt’ klinken door de ruimte.


Pem kijkt vanuit Erp mee in de ruimte.

De SpaceBuzz is een non-profit initiatief van André Kuipers en de stichting Overview Effect Foundation. “Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de aarde is. Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat ‘aarde’ heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn”, vindt de Nederlandse astronaut.

Boterham op zijn kop eten
De Erpse leerlingen vergaapten zich donderdagochtend aan de ruimte. In kleine groepjes mochten ze gebruik maken van de SpaceBuzz. De raket is uitgerust met bewegende stoelen en VR-headsets die het samen mogelijk maken de ruimtevlucht zo getrouw mogelijk na te bootsen. Leerkracht Mark de Kok legt uit: “Dat geldt eveneens voor de voorbereiding en afronding van de ruimtemissie, die in de klas vorm kreeg in een heuse opleiding tot astronaut. In die opleiding zijn de kinderen te weten gekomen dat je als astronaut goed moet kunnen samenwerken, oplossingen bedenken, lef hebben, doorzetten, nieuwsgierig zijn, rustig blijven in lastige situaties en handig zijn met techniek. Zo hebben de kinderen getraind om met een ruimtepak iets aan de buitenkant van het ISS te repareren, een boterham op zijn kop te eten, Russisch te spreken en om met drie astronauten in een kleine commandocapsule te zitten.”


Reisleidster Beau geeft uitleg.

Afgelopen donderdag mochten alle leerlingen van groep 7 en 8 een virtuele reis naar de ruimte maken. Mark vervolgt: “De leerlingen ervoeren hoe mooi, maar ook hoe kwetsbaar onze planeet is. Een blauwe bol vol leven in een verder onleefbaar heelal.”

Internationaal
Leerkracht Mark blikte tevreden terug op de ochtend: “Volgens mij vonden de leerlingen van groep 7 en 8 het helemaal geweldig. Het is een superleuke ervaring en nog educatief ook. En ikzelf vond het ook gaaf”, lacht hij. Beau en Marcel waren erbij om iedereen veilig de virtuele ruimte in te lanceren en ze zorgden ervoor dat de kinderen weer veilig voet op aarde zetten. Om 11.00 uur vertrok de SpaceBuzz naar Oss. “We rijden met twee vrachtwagens door heel Nederland om basisscholen te bezoeken. Er worden gesprekken gevoerd in Hongarije, Italië en Frankrijk om internationaal te gaan met onze raket op wielen. De vlaggen worden dan aangepast en de video’s worden ingesproken door astronauten uit de desbetreffende landen”, vertelt Beau. De SpaceBuzz is overigens door echte astronauten getest in Houston (VS). Beau: “Er is geprobeerd om het zo realistisch mogelijk te maken. De astronauten in Houston waren meteen enthousiast.”

Geen zwaartekracht
Na afloop van de reis door ruimte zijn de leerlingen het unaniem eens: “Dit was vet! En de stoelen bewegen echt. Op een gegeven moment kon ik niet meer met mijn voeten bij de grond. Dat was wel spannend”, vertellen Pem, Gies, Luuk, Jim, Ot en Luuk opgewonden. “We keken onze ogen uit. Overal zag je wel iets en op het laatst konden we de maan bijna aanraken”, vervolgen ze.
Een carrière als astronaut is voor de leerlingen iets te veel van het goede. “Dan ben je super lang weg van huis toch? Nee, dat lijkt me niks. Maar voor één dagje zou ik graag astronaut willen zijn. Het lijkt me namelijk gaaf om geen zwaartekracht te voelen”, besluiten de leerlingen van groep 8.


Veilig terug op aarde! 

In totaal duurt het project op de Mariaschool zes weken. Het wordt afgesloten met het uitbrengen van een eigen tijdschrift waarin alle bevinding worden opgeschreven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant