Fractievoorzitter Sikko Oegema (PvdA) stopt en staat als lijstduwer op een 49ste plaats.
Fractievoorzitter Sikko Oegema (PvdA) stopt en staat als lijstduwer op een 49ste plaats.
ANALYSE

Partij van de Arbeid: zichtbaar én merkbaar

Politiek 334 keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt. 

Deze week: PvdA.

De enige fractie in Meierijstad die met slechts twee van de vijfendertig raadszetels een wethouder mocht leveren, heeft de afgelopen jaren in Meierijstad een duidelijke koers gevaren, in de geest van hun linkse uitgangspunten. Voor een (coalitie-)partij met twee zetels leek hun invloed best groot, mede door hun initiatieven en duidelijke stellingnames. In de praktijk lag de focus opvallend op duurzaamheid, sowieso al een zeer actueel onderwerp, wellicht ook beïnvloed door het beroep van fractievoorzitter Sikko Oegema: milieuadviseur. De landelijke speerpunten van PvdA sloten goed aan op de portefeuille van hun wethouder Menno Rozendaal. Werk en inkomen, kunst en cultuur, de gemeentelijke bedrijfsvoering en jeugd en jongeren kregen hun bijzondere aandacht. Verder: opkomen voor mensen die de overheid wat meer nodig hebben dan anderen, en kijken naar omgeving, natuur en landschap om aan de volgende generatie door te geven.

Hun actielijst voor de komende verkiezingen is in grote lijnen hetzelfde. Voor de komende bestuursperiode is daaraan toegevoegd de eigen identiteit van elke kern, en sterke inwoners en bedrijven. Al is die laatste doelgroep, althans ondernemers, traditioneel niet erg PvdA en GL-gezind.

PvdA Meierijstad deed wat meer veldwerk dan de gemiddelde coalitiefractie en liet zich wat vaker zien en horen op symposia en dergelijke. Oegema en tweede man Arie de Zwart hielden menig bevlogen pleidooi voor hun standpunten en gingen gretig het politieke debat aan.

De loyaliteit naar hun landelijke organisatie is niet helemaal wederzijds. Mari Thijssen, oud-wethouder van Sint-Oedenrode, bood kopstukken in den lande aan om stevig te lobbyen om oud-leden terug te krijgen naar de partij, die destijds nota bene stevig schipbreuk had geleden. Maar geen van de partijbonzen nam de moeite om dat cadeautje aan te pakken, of zelfs maar te reageren. Toen Thijssen uiteindelijk teleurgesteld zijn partijlidmaatschap opzegde, kreeg hij een afgemeten bedankje.

Afijn, in Meierijstad hadden ze wel wat beters te doen dan Haags navelstaren en hun kieslijst - nu gezamenlijk met GroenLinks - heeft er niet zichtbaar onder geleden. Integendeel. Daarop staan tien namen met een bijna perfecte diversiteit in leeftijd, etniciteit, geografische spreiding en geslacht en namen van burgercommissieleden die zich achter de microfoon en camera al stevig hebben gepresenteerd. Fractievoorzitter Sikko Oegema staat ditmaal als lijstduwer op een 49e plaats, omdat hij wil stoppen als raadslid maar trouw blijft aan zijn partij. Menno Roozendaal is opnieuw lijsttrekker voor de komende raadsperiode.

De pr-machine van PvdA-GroenLinks is eigentijds, de website van de politieke partij actief onderhouden en goed doordacht. Alleen het ombudsteam bleef qua publiciteit wat onder de radar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant