Afgelopen zaterdag trokken zo’n vierhonderd mensen door de Boerdonkse straten.
Afgelopen zaterdag trokken zo’n vierhonderd mensen door de Boerdonkse straten. Foto:

Rust in Boerdonk keert terug, streep door grootschalige zandwinning

Algemeen 1.871 keer gelezen

BOERDONK | De emoties in Boerdonk liepen de laatste weken hoog op. Vrijwel het complete dorp kwam in opstand tegen het plan om 47 hectare bij Boerdonk af te graven. Nog voordat het plan officieel werd ingediend, besloot de gemeenteraad het af te schieten. Er komt voorlopig dus geen grote industriële zandwinning naast het dorp.

De meeste partijen hadden zich de afgelopen weken al uitgesproken tegen de zandwinning in Boerdonk. Afgelopen donderdagavond bleken alleen de PvdA, D66 en Groep Witlox tegen het voorstel om nu al af te zien van het plan van baggeraar Koninklijke Smals uit Cuijk. Marrik van Rozendaal van D66 vindt het jammer om nu definitief een streep te zetten door de plannen. “Om nu op voorhand ‘nee’ te zeggen tegen een initiatief waarvan je de inhoud en de uitwerking niet kent, is strijdig met alles wat we in deze raad de afgelopen vijf jaar hebben geroepen, namelijk stimuleren van initiatieven van burger, bedrijven en organisaties. Pas als er een concreet plan ligt zouden we een oordeel moeten vellen, niet nu al.”
Collega gemeenteraadslid Sikko Oegema vindt het een ‘gevalletje van makkelijk scoren in verkiezingstijd’. Vooral omdat Smals nog niet eens een vergunning heeft aangevraagd. “Onderzoek naar zandwinning is nodig. Deze motie is zo kort door de bocht. Geef een dergelijk initiatief een eerlijke kans, ga in overleg en kijk of er win-win situaties zijn. Deze motie is een gevalletje makkelijk scoren”, vindt hij. Eus Witlox van de gelijknamige groep vindt dat de motie te vroeg komt. Witlox: “We moeten de plannen afwachten.”

Overlast
De motie werd ingediend door Hart, SP, VVD, Gemeentebelang, Lokaal en Lijst Blanco. Zij kregen steun van HIER en CDA. Daarmee werd de meerderheid makkelijk behaald. “De locatie is veel en veel te fors voor zo’n klein dorp en het plan is nadeling voor de natuur en de leefbaarheid. Het leidt bovendien tot overlast”, aldus Laurens van Voorst (Hart). Erik de Vries van coalitiepartij HIER vult aan: “Het initiatief is te grootschalig en te dichtbij het dorp. Het is nu niet, nooit niet en nergens niet in de nabijheid van een Meierijstads dorp.”
Johan van Gerwen liet weten dat het CDA behoorlijk lang heeft ‘gewikt en gewogen’, maar uiteindelijk kwamen ook zij tot het besluit om de motie Geen zandwinning in Boerdonk te steunen. “Het is lastig, want je draait een initiatief dat nog in de kiem zit de nek om. Maar ook wij vinden dit plan te grootschalig voor Boerdonk”, aldus Van Gerwen.

‘Einde van Boerdonk’
De actiegroep geenzandindustrieboerdonk.nl is blij met de beslissing van de gemeenteraad. Volgens woordvoerders Cor van den Tillaar en Stefan Donkers is het dorp ten dode opgeschreven als Smals zo’n 25 tot 30 jaar pal naast het dorp mag gaan baggeren. “Veel mensen wonen hier vanwege de relatieve rust en veiligheid. Met al die bedrijvigheid blijft daar weinig van over. Bovendien kunnen we als Boerdonk geen kant meer op als Smals aan de gang mag. We zitten dan ingesloten tussen Brainport Eindhoven, de N279 en het zandwinningsgebied. Het is dan onmogelijk voor het dorp om te groeien. Daarnaast denken wij dat vrijwel niemand zich meer wil vestigen in Boerdonk als er aan de rand van het dorp zo’n gruwelijk grote zandwinningslocatie komt. Het dorp zal langzaamaan vergrijzen en leeglopen. De school en de sportverenigingen verdwijnen en Hart van Bourdonck gaat dicht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanslag op de natuur. Zandwinning in Boerdonk zou een regelrechte ramp betekenen voor ons mooie dorpje”, aldus beide heren. Daarom trokken afgelopen zaterdag zo’n vierhonderd mensen door de Boerdonkse straten. “Zandwinning aan de dorpsrand betekent het einde van Boerdonk”, vreest Cor van den Tillaar.

De actiegroep zocht, met de gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd, de laatste weken steun bij de politieke partijen. Een slimme zet zo blijkt nu. Het plan voor grootschalige zandwinning in Boerdonk is voorlopig van de baan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant