Carnaval is een feest voor jong en oud. Een feest dat we SAMEN vieren.
Carnaval is een feest voor jong en oud. Een feest dat we SAMEN vieren. Foto: Peter Kuijpers

Humorantibiotica

Column Column Hans van der Wijst 939 keer gelezen

‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’, is één van mijn favoriete spreekwoorden. Jawel, die gebruik ik nog. Soms om spijkers op hun kop te slaan, dan weer om zachte heelmeesters op labbekakkerig medisch ingrijpen te wijzen. Maar vooral om iets aan te kaarten waar we tegelijkertijd de humor van kunnen inzien. Want: ‘De beste manier om een probleem op te lossen is de humor ervan te ontdekken’ (Arthur C. Clarke|).

Nu stonden de afgelopen coronajaren niet bepaald bol van de humor. Dan is het prachtig als zo’n donkere periode gedeeltelijk (want we zijn er nog niet) kan worden afgesloten met een daverend feest. Dat zóu carnaval kúnnen zijn. Want Godfried Bomans schreef ooit: ‘Humor is overwonnen droefheid’. Voor alle zeurpieten die vanwege corona het woord ‘vrijheid’ radicaal misbruik(t)en verwijs ik graag naar een uitspraak van Geert Galle: ‘Wie geluk wil oogsten, moet humor zaaien’. Past prima bij een fisje als carnaval. Even de boel de boel laten. Lachen, zingen, dansen, hossen, proosten, lekker ouwehoeren. Plezier maken in een setting waarin iedereen gelijk zou moeten kunnen zijn. Tenminste voor wie de humor van carnaval inziet. 

Carnavalsverenigingen proberen er ondanks korte voorbereidingstijden toch skôn fisjes van te maken. Hun aankondigingen en presentatie van hilarische artiestennamen alleen al bezorgden me afgelopen week humorvolle leesmomenten. Wat te denken van Lamme Frans: ‘We gaan weer aan de gang! Met de broek achterstevoren gaan we dwars door het behang’. Dat De Zware Jongens komen optreden met het ‘Bejaardenlied’. Een Nederlandse Anton aus Tirol die foute nummers zingt als ‘Wurst, Wurst, Wurst’ en ‘Jodeljump’. De Kapotte Kachels die langskomen, bekend van hun hit ‘Terug over de Maas’. Het gaat even he-le-maal nergens over. Typisch carnaval dus. 

Moet Brabant zich druk maken over de komst van feestvierders van boven de rivieren? Nee joh! Neem ze carnavalsliefdevol op. Laat ze ervaren hoe hier fisjes SAMEN gevierd worden. Is politiek gezien nog interessant ook. Waarom? Op 16 maart (landelijke gemeenteraadsverkiezingen) zie ik liever geestige dwazen kiezen, dan dwaze geesten (naar William Shakespeare).
Hoe mooi is het als carnaval hiervoor de állerbeste voorbereiding blijkt/bleek te zijn? Dat vele kiezers zó’n shot humor hebben gekregen dat ze straks verantwoorde keuzes maken. Antoni Slonimski filosofeerde lang geleden: ‘Gevoel voor humor en scherts, dat zijn de antibiotica die dodelijk zijn voor het virus van het fanatisme’.

P.s. Of ik carnaval vier? Nee, maar ik wens u ongelooflijk veel plezier…SAMEN!…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant