Jelt van Veenendaal op de Vlagheideberg waar hij grote plannen mee heeft.
Jelt van Veenendaal op de Vlagheideberg waar hij grote plannen mee heeft.
+ lijstje met plannen

Over een paar jaar is de Vlagheide ‘the place to be’ en een ‘uithangbord voor de gemeente’

Algemeen 1.104 keer gelezen

EERDE | Over enkele jaren is de Vlagheide de plek in Meierijstad waar je moet zijn. Althans, als het aan de ambitieuze Jelt van Veenendaal uit Eerde ligt. De voorzitter van de Vereniging Vlagheide wil van de oude vuilnisbelt een echte publiekstrekker maken. Een natuur- en landschapspark waar het leuk is voor iedereen. “Het is jaren gegaan over wat we niet willen. Nu is het tijd om te kijken naar wat er wel kan”, aldus Van Veenendaal. 

De Vlagheide ligt in hartje Meierijstad. Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode komen er samen. Van cohesie tussen de drie voormalige gemeenten is nog allerminst sprake. Misschien kan de Vlagheide zorgen voor verbinding. Van Veenendaal somt op welke ideeën er allemaal op tafel liggen: “Een negen holes golfbaan, bijzondere overnachtingsplekken, een klimduin met natuurlijke speelelementen voor kinderen, vliegerweide, een wielercafé, meer fiets- en wandelpaden en zelfs een minder steil pad naar boven dat geschikt is voor rollators en rolstoelen.” Hij geeft aan dat het belangrijk is dat de verschillende partijen de persoonlijke belangen opzijzetten. “Anders gaat het ontzettend lang duren. Het is jaren gegaan over wat we allemaal niet willen. Wij vinden dat niet de juiste instelling en daarom pakken we het anders aan en kijken we naar wat er wel kan. Daarin moeten we met z’n allen uitgaan van het algemeen belang.”


Bezoekers van De Vlagheide lopen naar boven.

Dat algemene belang is volgens Van Veenendaal om van de Vlagheide een plek te maken waarbij het accent ligt op sportief, actief en avontuurlijk buitenleven. Geen grote trekker maar juist een mix van kleinere dagrecreatieve voorzieningen en diverse horeca punten die door een goede samenwerking complementair aan elkaar zijn. Een uithangbord voor onze gemeente.”

Ingesloten
In 2006 leek het erop dat de Vlagheide een golfbaan van achttien holes zou worden. Dat ging uiteindelijk niet door. “De plannen voor de golfbaan zijn een jaar of vier geleden definitief afgeschoten. In de tussentijd is er weinig op de Vlagheide heuvel gebeurd.” Dat wil overigens niet zeggen dat er niks te doen is. Wandelaars, hardlopers, mountainbikers, natuurliefhebbers en spelende kinderen weten hun weg naar Eerde goed te vinden.
Waarom moet De Vlagheide dan toch worden aangepakt? Van Veenendaal, zelf woonachtig in Eerde, legt uit: “De Vlagheide raakt langzaam ingesloten tussen de A50 en industrie. Om ons te beschermen tegen wat er op ons afkomt, maken we plannen over wat er allemaal kan op deze plek. Als de grond rondom de Vlagheide verkocht wordt dan zijn we te laat. We willen niet verrast worden.”


De Vlagheide is geclaimd door Schijndel!

Natuurliefhebbers zijn kritisch over de grote veranderingen. Van Veenendaal snapt de ongerustheid maar ziet genoeg mogelijkheden: “Het is niet zo dat alle natuur verdwijnt, integendeel zelfs in de plannen zijn ook versterkingen voor de natuur opgenomen. Daarbij moet worden aangetekend dat De Vlagheide ook niet de proporties heeft van bijvoorbeeld De Maashorst.”

Nieuwe coalitie
Er is lang weinig veranderd op de Vlagheide heuvel. De verschillende partijen kwamen vooral op voor hun eigen belang. Dat is volgens Van Veenendaal nu anders: “Onze vereniging bestaat uit vertegenwoordigers van verenigingen, bedrijven, initiatiefnemers en bewoners die actief zijn in en rondom de Vlagheide. Samen willen we het Vlagheide gebied nog bijzonderder maken.”
Het allerbelangrijkste voor alle betrokkenen is nu dat de coalitie geld moet vrijmaken. Veel geld. “Het gaat om flinke investeringen voor bijvoorbeeld de aanleg van wandel- en fietspaden en extra parkeerplaatsen, maar je moet niet vergeten dat ondernemers zelf ook gaan investeren.” Toch ligt de bal volgens Van Veenendaal wel bij de gemeente. “Bij de nieuwe coalitie om precies te zijn. Er moet geld vrijgemaakt worden om de Vlagheide om te toveren tot natuur- en landschapspark, zowel voor bewoners van onze gemeente als toeristen van buiten Meierijstad. Het is door de hoogte een unieke locatie met ontzettend veel mogelijkheden. Het is tijd om daar iets mee te gaan doen”, besluit de Eerdenaar.


De plannen op een rijtje:
Een ontvangst‘poort’
“Een herkenbare plek waar bezoekers kunnen parkeren en een kopje koffie kunnen drinken. Het is een beetje de entree van de Vlagheide. Er is veel discussie over dus er moet nog kritisch naar worden gekeken, maar je moet niet denken aan Eftelingperikelen. Het moet passend zijn in het gebied en misschien gaat het wel gerund worden door een ondernemer die nu ook al onderneemt in de omgeving.”

Klimduin
“Een bult speelzand waar kinderen kunnen spelen, klimmen, graven en vanaf rollen. Misschien komt er zelfs een hele lange glijbaan bij. De klimduin komt in de buurt van de ontvangstpoort met terras dus de ouders kunnen een oogje in het zeil houden.”

Golfbaantje
“Een zeer toegankelijke golfbaan vanaf de Koeveringsedijk naar de Vlagheide, waar je ook een paar uurtjes kan golfen zonder lidmaatschap. Er liggen nu plannen voor een negen holes golfbaan. Er is al een initiatiefnemer gevonden om dit plan uit te rollen.”

Verschillende wandel- en fietspaden.
“Een snelfietspad voor wielrenners en mountainbikers en een langzaam fietspad voor de recreanten. Er komt ook een minder steil pad voor rollators en rolstoelen, zodat ook zij de top kunnen bereiken. Kortom voor iedereen een leuk parcours, voor de sporters en recreanten.”

Wielercafé
“De naam spreekt voor zich. Een café voor fietsers, maar ook voor wandelaars natuurlijk. Het café wordt gekoppeld aan de nieuwe fietspaden voor wielrenners en mountainbikers op de Vlagheideberg.”

Boomhutten
“Vlak naast de golfbaan kunnen bijzondere, kleinschalige en exclusieve overnachtingsmogelijkheden komen. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld overnachten in een vliegtuig of boomhut. Hier is nog geen ondernemer voor in beeld.”

Vliegerveld
“Op de top van de heuvel willen we een vliegerveld maken. Hiermee willen we een verbinding maken met datgene wat er in het verleden is gebeurd. Vliegen, vrijheid, vliegtuigen, gedenkplek.”

Zonnepark
“Het plan dat de meeste bezwaren oproept, dus hier zal ook kritisch naar worden gekeken. De gemeente heeft aangegeven dat er mogelijk een zonnepark op de Vlagheide komt. De initiatiefnemers van dit park moeten de plannen nog uitwerken en het participatietraject opstarten. Als Vereniging Vlagheide zien wij liever ook geen zonnepark en als het er toch komt willen we graag zien dat de winst terugvloeit in de plannen voor de Vlagheideberg. Natuurliefhebbers en omwonenden zijn fel tegen de zonnepanelen. De gemeente, initiatiefnemers van het zonnepark en wij moeten daarover met elkaar in gesprek gaan.”

Afbeelding
De Vlagheide is geclaimd door Schijndel!
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant