Karel van Lieshout is de lijsttrekker van LOKAAL.
Karel van Lieshout is de lijsttrekker van LOKAAL. Foto: Eric van den Bogaard

Hoe lokaal was LOKAAL Meierijstad?

Politiek 574 keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt. Deze week: LOKAAL Meierijstad.

LOKAAL, bij hun introductie geschreven in hoofdletters, zag zichzelf als de wat meer rechtse afsplitsing van TEAM. Ze hebben als oppositiepartij, met vijf zetels, best wat te zeggen gehad in de gemeenteraad. Als lokale partij visten ze in dezelfde vijver als hun voormalige TEAMgenoten, al verschilden ze van bloedgroep.

Er waren blijkbaar meer bloedgroepen. Zo had hun fractie ingestemd met het onderzoekskrediet voor de herinrichting van de Markt in Rooi, waarbij honderden burgers en ondernemers enthousiast ideeën hadden gespuid. Will van Gerwen verraste daarna doodleuk zijn toehoorders – wellicht ook zijn fractie LOKAAL - met de mededeling dat hij het weggegooid geld vond, en die Markt wat hem betreft beter zo kan blijven. Tijdens een openbare discussie over zonneparken en windmolens ging hij ook op de solotoer.

Uitgaande van onze steekproef heeft LOKAAL zich in zoverre geprofileerd, dat ze hun naam waarschijnlijk wél eer aan hebben gedaan. Voordeel van de twijfel, want ze hebben nooit een jaarverslag gepubliceerd van hun activiteiten. Zo waren ze meermalen te gast bij de dorpsraad van Olland. Gezien de ervaringen met ver-van-hun-bed raadsleden, was die lokale betrokkenheid best verrassend. LOKAAL – toen nog binnen TEAM – was namelijk de enige fractie waarvan de meerderheid het vertikte om zich via de lokale media via een interview even voor te stellen aan de inwoners van Sint-Oedenrode. Inclusief Boskant, Nijnsel en ja, ook Olland.

De actielijst voor elke kern in hun verkiezingsprogramma past bij hun zelfverkozen imago, kwam meestal herkenbaar terug in hun stellingnames, maar niet in hun daden. Na hun actiekreet ‘bouwen, bouwen, bouwen voor de eigen bevolking’ bijvoorbeeld, lieten ze meteen een kans schieten met hun stem tégen de instelling van een vereveningsfonds, om de sociale woningbouw vlot te trekken. Vond Olland sociale woningbouw soms minder belangrijk? Inmiddels wordt die ‘bouwboete’ toch door een raadsmeerderheid gesteund. Ruim anderhalf jaar later.

De verwachting is dat ‘lokalen’ in heel Nederland bij de gemeenteraadsverkiezingen mee zullen liften op het dalende vertrouwen in traditionele fracties in Den Haag, wat uit kan stralen naar de plaatselijke afdelingen. Bovendien is het aantal raadszetels in Meierijstad gegroeid, van 35 naar 37. Toch is het zeer de vraag of dit alles opweegt tegen de gestegen concurrentie uit andere hoeken.

Nieuwkomer en meteen lijsttrekker, Karel van Lieshout, lijkt voor LOKAAL een sterke troef. In de gemeenteraad van Sint-Oedenrode heeft hij een tijdje meegedraaid. Te kort om zijn stempel te drukken, maar met de indruk die hij achterliet was niks mis.
Enthousiast, en tegelijk realistisch, getuige zijn “zeker tevreden met behoud van onze vijf raadszetels”. En dat bij een verkiezing waar minstens één fractie ‘gaat voor verdubbeling’ van hun (drie) zetels. En nee, dat was géén lokale partij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant