<p>Anke Geluk, Samet Göksen en Edyta Galeza met wat ingezamelde spullen.</p>

Anke Geluk, Samet Göksen en Edyta Galeza met wat ingezamelde spullen.

(Foto:)

Actie om Oekraïense vluchtelingen te helpen: ‘Zoeken een lege loods en transport vanuit Veghel’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het begon met een simpele oproep in de wijkgroepsapp en op Facebook, maar inmiddels staat de huiskamer van Edyta Galeza uit Veghel vol met spullen die bestemd zijn voor Oekraïense vluchtelingen. Galeza’s familie woont op de grens van Polen en Oekraïne en ze willen de vluchtelingen die daar de grens overgaan graag helpen. “Het is geweldig hoeveel spullen er worden gedoneerd”, vertelt Galeza.

Luiers, tentverwarmers, wegwerpservies, slaapzakken, maandverband en eigenlijk alles wat in een toilettas of verbanddoos hoort. Het is een kleine greep uit wat er allemaal nodig is om de Oekraïense oorlogsvluchtelingen goed op te vangen. De reacties die Galeza kreeg na haar oproep zijn hartverwarmend. “Het loopt echt uit de hand, maar wel op een goede manier. Ons hele huis stond binnen no time vol. De buurvrouw bood gelukkig haar hulp aan. Samen hebben we al ontzettend veel verzameld. Gisteren nog stond er een vrouw om 23.00 uur aan de deur om spullen te doneren.”

Eerste vrachtwagen
Samet Göksen, de man van Galeza, laat weten dat ze op zoek zijn naar een kleine loods. “Via onze buurvrouw Anke hebben we tot 3 april een loods in Veghel geregeld, maar voor daarna hebben we nog niks. Mocht iemand nog een loods leeg hebben staan of een grote schuur dan zouden wij die graag tijdelijk gebruiken”, vertelt hij. Zijn vrouw vult aan: “Alle spullen worden afgeleverd in de woonplaats van mijn familie Przemysl, ongeveer tien kilometer van de Oekraïense grens. Maandag gaat de eerste vrachtwagen naar Polen.” Het transport wordt vrijblijvend verzorgt door een kennis. Galeza vervolgt: “Voor de volgende lading zoeken we nog iemand die ons wil helpen. Het is wel van belang dat de goederen naar Przemysl gaan, want dan weet ik dat de spulletjes in goede handen komen.


‘Het is echt oorlog’
Volgens Galeza is alle hulp keihard nodig. Haar zus woont in de grensstreek. “De verhalen zijn schrijnend. Mijn hart huilt. Het is voor ons misschien lastig voor te stellen, maar het is echt oorlog. Er zijn al zo’n 16.000 vluchtelingen in de buurt van Przemysl bij de Poolse en Oekraïense grens gearriveerd. Het zijn bijna allemaal kinderen en vrouwen. De Oekraïense mannen mogen het land niet verlaten. De vluchtelingen hebben helemaal niks en zijn ontzettend bang”, vertelt Galeza die vaak aan de telefoon hangt met haar zus. Het liefst zou ze zelf naar het Poolse dorp afreizen om te helpen, maar daarvoor is de situatie momenteel te onzeker. “Gelukkig kan ik op deze manier iets betekenen voor de talloze Oekraïne vluchtelingen. Ik voel me gesteund door alle donaties en lieve reacties”, zegt Galeza.


Nieke van Galen.

Kiev
Nieke van Galen, ook woonachtig in Veghel, deed eenzelfde soort oproep en ook bij haar liep het direct storm. “Ik kan alle spullen amper kwijt. Dus mocht er een loods vrijkomen voor Galeza dan zou dat wellicht voor mij ook een goede oplossing zijn.” Van Galens actie is bestemd voor Bob Wouda. Hij zet zich actief in voor de stichting Platform Nederland-Oekraïne, die humanitaire goederen verzamelt in Nederland. Ze legt uit: “Hij is een inwoner van Kiev die momenteel in Nederland is. Zijn stichting zet zich al jaren in voor Oekraïne. Ik heb al een hoop tassen vol met kleren voor Bob. Hij zorgt ervoor dat deze spulletjes op de juiste plek en bij de juiste mensen terecht komen”, besluit ze.

In contact komen met Galeza is mogelijk via haar Facebookaccount: www.facebook.com/edyta.galeza of telefonisch/app: 0613076220. Het is ook mogelijk om spullen af te leveren bij Verloskundigcentrum Calamaris (zij hebben via social media ook een oproep gedaan), Market Istanbul of Polska Perla.


Meer berichten