Laurens van Voorst is de lijsttrekker van Hart.
Laurens van Voorst is de lijsttrekker van Hart. Foto:
ANALYSE

Hart: het beste jongetje van de klas?

Politiek 765 keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt. Deze week de hekkensluiter: Hart.

Het beste jongetje? Schoolmeester zul je bedoelen. Ze hebben dan ook een schooldirecteur in hun fractie, en hun fractievoorzitter is niet alleen politiek gastdocent, maar ook nog eens publicist. Hart zoekt – én vindt – vaak de publiciteit. Zo vaak dat wij ze in deze reeks best over hadden kunnen slaan, maar dat kunnen we natuurlijk niet maken. Voor de geloofwaardigheid zouden we graag vaker schrijven over hun missers, maar zelfs daarbij maaien ze het gras vaak voor onze voeten weg. Zulke openbare en vooral spontáne zelfkritiek zie je in de politiek zelden.
De gretigheid waarmee fractievoorzitter Laurens van Voorst bovenop het nieuws springt, of zelf nieuws produceert, is echter ook zijn valkuil. Drijvende kurkkorrels op het splinternieuwe kunstgrasveld van V.V. Rhode na de eerste hoosbui, lantaarnpaal midden in parkeervak, wij hebben ze niet allemaal onthouden maar het waren er meer.

De creativiteit op (sociale) media varieert van zelfbedachte carnavalskrakers tot raadseltjes met hun eigen kliek als thema. Zoveel manifestatiedrang kan irriteren en op den duur zelfs averechts werken. Die drang is echter aantoonbaar geen doel op zich, want Harts staat van actieve dienst gedurende de volle vijf jaar Meierijstad is ongeëvenaard. En als burgers aan de bel trekken roepen ze niet vanuit hun torentje, waar grote raadsfracties nogal eens een handje van hebben. Ze komen zélf op de koffie en maken daarmee hun stokpaardje ‘de politiek dichter bij de burgers’ geloofwaardig. Oók buiten verkiezingstijd. Maar dat valt tegen verkiezingstijd minder op, nu ook andere fracties ineens alles uit de kast halen om stemmen te trekken.

Met meer raadszetels dan hun huidige drie zouden de nieuwe raadsleden van Hart groen zijn als gras. Ter voorbereiding hebben ze indertijd hun ‘klasje’ in het leven geroepen, maar het begin is toch even spannend. In zo’n leerproces loopt niet meteen alles op rolletjes, maar voor de kijkcijfers hoeft dat niet negatief uit te pakken. De grote uitglijders die wij ons herinneren kwamen trouwens bijna uitsluitend van raadsleden of wethouders met ervaring, en wellicht een verstreken houdbaarheidsdatum.

Stel nu eens dat Hart zoveel burgers zou aanspreken dat de balans in het politiek landschap in Meierijstad compleet zoek is? Wie strategisch stemt - dat kan ook een Hart-sympathisant zijn - is daar misschien beducht voor. Is er dan nog wel een dynamisch debat mogelijk? Zou de voormalige oppositiepartij in een coalitie nog steeds zo principieel, kritisch en actief zijn als nu?

Als we even terugkijken naar de manier waarop onze gemeenteraad zijn werk heeft gedaan denken dat het allemaal wel los zal lopen, maar politiek is soms moeilijk voorspelbaar. En een verkiezingsuitslag al helemaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant