De bekladde campagneposter van Thierry Baudet.
De bekladde campagneposter van Thierry Baudet.

‘Onvrede’

Column Column Hans van der Wijst 1.424 keer gelezen

Maandag is opa- en omadag bij ons. Slechts af en toe zijn er dan ‘vrije’ momentjes om wat laatste column-ideetjes in te tikken voordat de voorzetten dinsdagochtend ingekopt worden. Kleindochter van twee neemt dan namelijk de hele dag huize Van der Wijst in bezit ínclusief…uiteraard…alle aandacht. In opa’s brein popt er op zo’n dag van alles op. Soms column-gerelateerd. Als ik dan snel mijn werkruimte induik…’opa moet even wat typen’…is die kleine er als de kippen bij om mij daarbij te ‘helpen’. Ze wurmt zich razendsnel op mijn schoot om vervolgens de regie over mijn beeldscherm dicterend over te nemen. Haar uiterst gedetailleerde aanwijzingen variëren van ‘foto’s kijken!’ tot ‘liedjes meezingen!’ tot ‘Jokie & Jet, Peppa Pig of Bing!’.

Afgelopen maandag was zoals alle andere, ware het niet dat er een krantenfoto tussen mijn toetsenbord en beeldscherm lag. Eentje waarop een Oekraïense vader zijn pasgeboren kind vertederend zoent in de schuilkelder van een kraamkliniek. Zo’n afbeelding waarbij je vervolgens denkt: en dán? Mogen ze nog even blijven? Schuilen voor niets ontziend geweld? Moeten ze met zo’n hummeltje rond gaan sjouwen, wanhopig vluchtend op zoek naar veiligheid? Kleindochter merkte de foto onmiddellijk op: “Opa…Pien!” Haar vingertje gericht op de baby. Sinds enige maanden heeft ze namelijk een babyzusje. Toen ging het snel bij mij. Alle eerder bedachte columnvoorzetten verdwenen van mijn speelveld. Het woord ‘onvrede’ kwam centraal te staan op dinsdagochtend. 

Had eerder op zondag bij de Jumbo namelijk een verkiezingsposter van FvD gezien waarop onvredehitser Baudet door andere zielenpoten was beklad. Wie democratie hoog in het vaandel heeft staan moet zich daartoe niet verlagen. Waartoe wel? Alles wat Baudet en collega-populisten uitbraken is terug te voeren op het woord ‘onvrede’. Betekenis Van Dale: 1; ruzie 2; ontevredenheid. Dat Poetin er een ander woordenboek (oorlogsversie) op naslaat is geopolitiek rampzalig. Dat er stiekem een groot aantal Meierijstedelingen is dat misschien op Poetinvriendje Baudet wil gaan stemmen is verontrustend. Maar het moet toch mogelijk zijn ze te overtuigen dat Poetin’s onvrede op geen énkele manier raakvlakken heeft met de onze?

Ik keek nog eens naar de foto. Naar mijn kleindochter. Dacht aan alle Meierijstadse vaders en moeders van jonge kinderen. Alle Opa’s en oma’s met kleinkinderen. Alle vredelievend en weldenkende mensen. Dat moet toch een ruime meerderheid zijn?!
Las ergens dat Meierijstad ‘erg goed’ scoort op veiligheid en leefbaarheid. Ga over twee weken massaal stemmen! En alsjeblieft niet uit onvrede…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant