Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit.
Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit. Foto: Ad van de Graaf
LIVEBLOG

1727 mensen gestemd, ‘Geen topdrukte, maar wel hartstikke gezellig’

Politiek 1.354 keer gelezen

VEGHEL | Verkiezingen in Meierijstad! De gemeenteraadsverkiezingen zijn maandag officieel van start gegaan. Tien partijen strijden om ongeveer 66.800 stemmen. Woensdagavond om 21.30 uur start de uitslagenavond in ‘t Spectrum in Schijndel. Wij houden u van maandag tot en met woensdagavond op de hoogte via dit liveblog. Tips, suggesties, bijzondere wetenswaardigheden of iets leuks te melden over de verkiezingen? Mail naar redactie@stadskrantveghel.nl of app naar 06-51453873.

Het liveblog is gesloten. Morgen een nieuwe blog over de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

22.20 uur:
In totaal hebben vandaag 1727 mensen (en ruiters) hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Meierijstad. Daarmee komt de opkomst van vandaag uit op 2.58 procent.

21.00 uur:
De stembureau's zijn dicht voor vandaag. Morgen kan u vanaf 7.30 uur terecht bij de stemlokalen. Stemmen met gebarentaal ondersteuning is mogelijk tussen 10.00 en 13.30 uur in Kasteel Raadhuis Dommelrode, Burgemeester Wernerplein 1 in Sint-Oedenrode. Kijk voor alle stemlocaties per dag op de website van de gemeente Meierijstad.

20.07 uur:
Om 19.00 uur waren er 1509 stemmen uitgebracht. Het opkomstpercentage komt daarmee op 2,25 procent.

17.53 uur:
Bij het drive-in stembureau in Sint-Oedenrode is het ook mogelijk om te stemmen per paard.

17.28 uur:
Harry (74) laat weten dat hij een gedeelte van de vergoeding die hij als stembureaulid krijgt gaat doneren aan Giro555. "Wie weet zijn er meer stembureauleden die mijn voorbeeld volgen. Dat zou ik geweldig vinden”, zegt Harry.

17.17 uur:
De deur van Sportzaal ’t Ven op het Moerven in Veghel wordt maandagmiddag nog niet bepaald platgelopen. In totaal zijn er rond 16.00 uur zo’n 80 mensen wezen stemmen. De voorzitter van het stembureau Helmie Bloemers (53) laat weten dat alles goed verlopen is: “Geen topdrukte dus, maar het is wel hartstikke gezellig”, aldus Bloemers.


Helmie, Regien, John en Joyce hebben het naar hun zin in de Sportzaal ’t Ven.


16.22 uur:
Mocht u nog niet besloten hebben op welke partij u wil gaan stemmen deze verkiezingen, kijk dan eens naar de stellingen die Stadskrant Veghel de lijsttrekkers voorlegde in aanloop naar de verkiezingen: Stadskrant Veghel legt twaalf stellingen voor aan de lijsttrekkers.

15.23 uur:
Inmiddels hebben 992 mensen in Meierijstad hun stem al uitgebracht. Daarmee komt het opkomstpercentage op 1.48 procent.

15.07 uur:
Gemeentebelang Meierijstad doet aan low-budget campagne voeren. Ze hebben in Veghel een reclamebord van HIER volgehangen met flyers.

14.52 uur:
SP-lijsttrekker Ruud Merks gaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op zijn zoon Tom. Uiteraard ook een SP'er. "Het heeft even geduurd, we waren het zo te zien niet altijd eens met elkaar. Nu trekken we samen op en strijden we samen voor een eerlijke samenleving. Op basis van menselijke waardigheid, gelijkwaardig en solidariteit. Tip: Dit jaar stem ik op Tom Merks", laat vader Ruud weten. Of Tom ook echt in de gemeenteraad komt, lijkt onwaarschijnlijk. Hij staat op plek tien.


Ruud en Tom Merks. - Jan Zandee

14.01 uur:

13.07 uur:
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2016 behaalde Team Meierijstad 11 zetels in de raad. Nu bestaat deze partij niet meer, daarvoor in de plaats zijn drie andere fracties gekomen. Hoe zat het ook alweer?

Team Meierijstad was een samenvoeging van zes lokale partijen uit de voormalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Tijdens de verkiezingen van 2016 behaalden zij 11 zetels en namen zij als grootste partij deel in de coalitie met CDA, VVD en PvdA. Door onenigheid binnen de grote fractie splitste Team in april 2019 echter op in twee fracties en vertrok hun partijleider en wethouder Eus Witlox uit de politiek. De grootste van de twee fracties, met 6 zetels, ging nog enige tijd verder onder de naam Team. Dit werd later HIER. De overige 5 raadsleden richtten Lokaal Meierijstad op. In juni van dat jaar nam HIER de plaats van Team in in de coalitie, Rik Compagne werd namens hen wethouder. In oktober van 2021 gaf Marischka Klotz van HIER haar raadszetel op om gezondheidsredenen. De wet schrijft voor dat in zo’n geval de kandidatenlijst van de verkiezingen wordt bekeken om te bepalen wie deze zetel in mag nemen. Oud-partijleider Eus Witlox bleek de persoon die het hoogst op de lijst stond en niet in al in de raad zat. Hij besloot deze zetel weer in te nemen en verder te gaan als Groep Witlox, HIER hield nog 5 zetels over. Zo eindigde de ambitieuze samenwerking van zes lokale partijen uiteindelijk toch weer in drie verschillende fracties. HIER en Lokaal nemen dit jaar dus voor het eerst zelfstandig deel aan de verkiezingen, Groep Witlox zal niet meer terugkeren in de gemeenteraad.

12.45 uur:
Menno Roozendaal is lijsttrekker van de PvdA-GroenLinks. Hij stemt alleen niet op zichzelf. De nummer 49 kan rekenen op zijn stem. Een opvallende keuze. Roozendaal legt zelf uit waarom hij stemt op zijn vriend Sikko Oegema. “Na acht jaar komt er een einde aan mijn politieke samenwerking met Sikko. Toen ik in 2014 wethouder in Schijndel werd, schoof hij door als gemeenteraadslid. Sindsdien is onze band sterk en gebaseerd op respect en vertrouwen. In die acht jaar gebeurde er veel. Zowel in onze persoonlijke als politieke levens. Maar altijd kan ik bouwen op Sikko. Een man van principes en eerlijkheid.
En ik voelde zijn onvoorwaardelijke steun. Een oud-raadslid van de PvdA uit Schijndel zei altijd ‘wij zoeken onze kiezers bij onze standpunten en niet andersom’. Dat is Sikko ten voeten uit. Niet mensen naar de mond praten of een standpunt innemen omdat er stemmen te winnen zijn. Dat is een recept voor teleurstelling op de lange termijn en een verlies aan vertrouwen in de politiek in het algemeen.


Menno Roozendaal en Sikko Oegema.  - Foto Keetels

Wars van populisme is Sikko. Geen sterke drang tot zichzelf profileren, maar een niet te temperen drang iets goeds te doen voor mens en natuur. Dat is Sikko. Een sociaaldemocraat met een groen hart. En daarom stem ik deze week op hem. Als blijk van waardering en dank voor acht jaar politieke samenwerking en vriendschap.”

12.00 uur:
Stemmen vanuit de auto!

11.38 uur:
Op dit moment is het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen 0.59 procent. Er zijn in totaal 392 stemmen uitgebracht.

11.20 uur:
Er zijn in Meierijstad meer kiesgerechtigden dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. “Bij de Tweede Kamerverkiezingen mogen alleen Nederlandse burgers stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen mogen ook inwoners uit de EU en niet-EU-burgers die vijf jaar legaal in Nederland verblijven stemmen”, meldt de gemeente. Het aantal kiesgerechtigden in Meierijstad ligt ongeveer op 66.800.

Er wordt tijdens deze verkiezingen gestreden om 37 raadszetels. Dat zijn er twee meer dan de 35 van nu. Dit heeft te maken met de stijging van de populatie in Meierijstad tot boven de 80.000 inwoners.

11.08 uur:
De gemeente Meierijstad had op 1 januari van dit jaar 82.578 inwoners. Daarvan zijn er zo’n 66.800 kiesgerechtigd. Van de kiesgerechtigden is 23,9 procent 18 tot 35 jaar oud en 26,5 procent is 65 of ouder. 0,7 procent is niet-kiesgerechtigd.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2016 waren er 63.286 kiesgerechtigden. De opkomst in 2016 lag op 26.009, ofwel 41,1 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben herindelingsverkiezingen een negatief effect op de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen. Op basis daarvan zou het dus te verwachten zijn dat de opkomst dit jaar hoger gaat zijn dan in 2016, dat waren namelijk de eerste gemeenteraadsverkiezingen voor de toen nieuwe gemeente Meierijstad. We gaan zien of dit ook uitkomt.

10.15 uur:
Mocht u nog niet weten op welke partij u wilt stemmen of nog twijfelen dan kan de stemwijzer van pas komen. De Stemwijzer van ProDemos, waar alle tien deelnemende partijen in staan, is te vinden op meierijstad.stemwijzer.nl.

10.10 uur:
Er kan op de volgende partijen gestemd worden:

1. HIER
2. CDA
3. VVD
4. SP (Socialistische Partij)
5. Hart
6. Partij van de Arbeid/GroenLinks
7. D66
8. Gemeentebelang Meierijstad
9. Lokaal Meierijstad
10. Forum voor Democratie

10.05 uur:
Gaat u stemmen, neem dan uw stempas en identiteitsbewijs mee (een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland of ander EU-land) mee.

U kunt in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente stemmen. Is het stembureau waar u gewend bent te gaan stemmen niet beschikbaar door de Covid-19 maatregelen dan wordt u verwezen naar het vervangende stembureau. Op uw stempas staat het adres van een stemlokaal bij u in de buurt. 

Komt u stemmen in het stemlokaal? Geef elkaar dan de ruimte en houd 1.5 meter afstand. De gemeente richt de stemlokalen zo in dat het mogelijk is voor kiezers om onderling afstand te houden.


09.43 uur:
De onderstaande locaties zijn maandag open van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

- Gemeentehuis Meierijstad, Stadhuisplein 1 Veghel
- Sportzaal ’t Ven, Moerven 323 Veghel
- Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9 Erp
- ’t Spectrum, Steeg 9 Schijndel
- Kasteel Raadhuis Dommelrode, Burg. Wernerplein 1  Sint-Oedenrode

Er kan ook gestemd worden op een drive-in locatie, ondanks dat de belangstelling tijdens de vorige verkiezingen beperkt was:
- Gemeentewerf Veghel, Doornhoek 3740 Veghel
- Gemeentewerf Schijndel, Bogaard 2 Schijndel
- Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6 Sint-Oedenrode

Stemmen met gebarentaal ondersteuning kan tussen 10.00 uur en 13.30 uur in Gemeentehuis Meierijstad, Stadhuisplein 1 Veghel.

08.30 uur:
Burgemeester Kees van Rooij heeft om 8.30 uur in het gemeentehuis van Veghel zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee is de burgemeester een van de eerste in onze gemeente die zijn stem uit heeft gebracht.


08.00 uur:
In 333 van de 345 Nederlandse gemeenten kan er sinds maandagochtend gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in Meierijstad. Nog niet alle stembureaus zijn open. Om drukte te voorkomen, kan er vandaag en morgen al gestemd worden. Dit is onder andere gedaan zodat mensen met een kwetsbare gezondheid de drukte kunnen ontlopen. Naar verwachting wordt het woensdag het drukst.

Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit.
Menno Roozendaal en Sikko Oegema.
Helmie, Regien, John en Joyce
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant