Joost van Dijk (Kunststichting Meierijstad) en Menno Roozendaal (wethouder gemeente Meierijstad).
Joost van Dijk (Kunststichting Meierijstad) en Menno Roozendaal (wethouder gemeente Meierijstad). Foto:

‘Kunst is belangrijk, want kunst verbindt’

Algemeen 625 keer gelezen

VEGHEL | Joost van Dijk, voorzitter van de Kunststichting Meierijstad, heeft maandagochtend in De Afzakkerij in Veghel het Raamwerk van de Kunststichting overhandigd aan wethouder Menno Roozendaal. Het raamwerk moet gezien worden als een visie op kunst in de openbare ruimte: “Kunst is belangrijk, want kunst verbindt”, aldus Van Dijk.

Het nieuwe raamwerk is opgesteld door de Kunststichting Meierijstad en biedt een inhoudelijke en organisatorische leidraad voor de komende acht jaar. De kunststichting wil, vanuit een onafhankelijke positie, alle partijen betrekken bij het ontwikkelen van beeldende kunst in de openbare ruimte. De ambitie is om gemeente, bewoners, ondernemers, experts en kunstenaars mee te nemen in een visie die inspireert. Met als doel een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte met bovenregionale uitstraling. Hoewel het kunst- en openbare ruimte beleid in samenwerking met de gemeente wordt opgesteld, komen advisering en realisatie op autonome wijze tot stand.
Wethouder Roozendaal nam het boekwerk in ontvangst. “Het is belangrijk om samen op te trekken. De openbare ruimte is immers van ons allemaal. Het nieuwe college kan met dit raamwerk aan de slag, wat dat betreft is de timing perfect.” Volgens van Dijk vormt kunst in de openbare ruimte een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. “Kunst is onderdeel van onze samenleving. Het roept vaak meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.” Roozendaal vult aan: “Waar staan mensen even stil? Of waar worden er geregeld selfies gemaakt? Precies, bij kunstwerken.”

Gevoelig
Kunst in de openbare ruimte kan soms gevoelig liggen. Daarom kiest de Kunststichting Meierijstad ervoor om de omgeving nadrukkelijk te betrekken bij de keuze voor kunstwerken. “Sommige mensen vinden een kunstwerk mooi, terwijl anderen het lelijk vinden. Toch heeft kunst een verbindende factor. Vaak zie je ook dat een kunstwerk na een aantal jaar ‘van de omwonenden’ is. Ze voelen zich ermee verbonden”, vertelt Van Dijk.

200 jaar Zuid-Willemsvaart
De organisatorische werkwijze is in opzet klaar. Expertise, verbinding en draagvlak spelen daarbij een belangrijke rol. Het inschakelen van experts en artists in residence wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan samenwerking met lokale ondernemers. En elke twee jaar houdt de Kunststichting een raadpleging en nodigt ze haar netwerk uit voor een kritische reflectie op haar beleid. Zo moet het draagvlak gegarandeerd blijven en is er vinger aan de pols voor nieuwe ontwikkelingen.
Van Dijk laat weten dat er een aantal nieuwe projecten op de planning staan. “De kunstroute in Veghel, een kunstwerk voor 200 jaar Zuid-Willemsvaart en een kunstwerk onder de A50 bij Sint-Oedenrode. Ook het Duits Lijntje willen we meer inhoud geven”, somt hij op. De locatie voor het kunstwerk voor 200 jaar Zuid-Willemsvaart is nog niet bekend. Van Dijk: “Ook wie er verantwoordelijk wordt voor het werk is nog niet duidelijk. We zitten nog midden in de uitwerking van het project.” Volgens de voorzitter van de Kunststichting is Meierijstad rijk bedeeld met kunst. Wethouder Roozendaal knikt: “Daar zijn we ook zuinig op, want kunst verbindt mensen.”
Het raamwerk van de Kunststichting mag worden gezien als leidraad voor alle partijen, waarbij de Kunststichting Meierijstad de trekkersrol vervult. Het is de bedoeling dat er naast dit raamwerk ruimte blijft voor flexibiliteit om adequaat te kunnen reageren op ontwikkelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant