Lijsttrekker van HIER Rik Compagne heeft vertrouwen in een goede afloop van de verkiezingen.
Lijsttrekker van HIER Rik Compagne heeft vertrouwen in een goede afloop van de verkiezingen. Foto:Peter Kuijpers
LIVEBLOG

Opkomstpercentage is nu 6,25 procent, Compagne brengt stem uit: ‘Ik wil graag door als wethouder’

Algemeen 1.235 keer gelezen

VEGHEL | Verkiezingen in Meierijstad! De gemeenteraadsverkiezingen zijn maandag officieel van start gegaan. Tien partijen strijden om ongeveer 66.800 stemmen. Woensdagavond om 21.30 uur start de uitslagenavond in ‘t Spectrum in Schijndel. Wij houden u van maandag tot en met woensdagavond op de hoogte via dit liveblog. Tips, suggesties, bijzondere wetenswaardigheden of iets leuks te melden over de verkiezingen? Mail naar redactie@stadskrantveghel.nl of app naar 06-51453873.

Het liveblog is gesloten. Morgen een nieuwe blog over de derde en laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

21.00 uur:
De stembureau's zijn gesloten voor vandaag. Morgen kan u vanaf 7.30 uur terecht bij alle stemlokalen. Klik hier voor een overzicht. Alle locaties zijn tot ’s avonds 21.00 uur geopend.

Bewoners van De Watersteeg, AAtrium, Simeonshof, St.Barbara, Annahof, Mgr. Bekkershuis of Odendael, kunnen op woensdag 16 maart in hun eigen zorginstelling stemmen. Er wordt op elke locatie gedurende een paar uur een stembureau ingericht. "De openingstijden van het stembureau staan op uw stempas vermeld", meldt de gemeente.

20.42 uur:
Kasteel Raadhuis Dommelrode is een populaire locatie om te stemmen.

20.30 uur:
Rik Compagne, de lijsttrekker van HIER, heeft dinsdagavond in Sint-Oedenrode op Kasteel Raadhuis Dommelrode zijn stem uitgebracht. Compagne heeft vertrouwen op een goede uitslag voor zijn partij: “We hebben positieve vibes en ik heb goede verwachtingen in een prima uitslag. We hebben op dit moment vijf zetels, we hadden er zelfs zes. Ik hoop dat we ze behouden."


Lijsttrekker van HIER Rik Compagne heeft vertrouwen in een goede afloop van de verkiezingen.

Compagne is momenteel wethouder en geniet van zijn functie. "Je bent onder de mensen en je kan iets voor ze betekenen. Ik wil graag doorgaan, want er moet nog veel gebeuren."
HIER komt voort uit de opsplitsing van Team Meierijstad dat vijf jaar geleden een glorieuze overwinning boekte. Of HIER ook een gooi kan doen om de grootste partij te worden dat moet nog blijken. Met Compagne hebben ze in ieder geval wel een jonge, frisse lijsttrekker die ongetwijfeld veel stemmen gaat krijgen.

19.41 uur:
Het opkomstpercentage ligt inmiddels op 6,25 procent. 4187 mensen hebben al hun stem uitgebracht tijdens de eerste twee dagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad.

Morgen gaan alle stembureaus open, op deze website kun je zien waar je terecht kan.

17.36 uur:

17.30 uur:
Het overgrote deel van het Veghelse burgerpanel gaat naar de stembus. 62 procent vindt stemmen een democratisch recht. 58 procent vindt dat stemmen de kans geeft om van zich te laten horen. 43 procent geeft als reden op dat als ze niet gaan stemmen, ze ook niet mogen klagen over de lokale politiek. Bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk. “Ik wil nog enigszins invloed hebben op wat er in mijn woonomgeving gebeurt”, schrijft een van de panelleden.

Een laag aantal respondenten gaat vermoedelijk niet naar de stembus. De redenen daarvoor zijn verschillend. Een aantal burgerpanelleden weet niet op welke partij ze moeten stemmen of hebben geen vertrouwen in de lokale politiek. “Ik heb nog nergens gezien wat welke partij mij te bieden heeft”, schrijft iemand. Een collega-panellid vult aan: “Na de verkiezingen doen ze weer precies als ervoor. Helemaal niets”, klinkt het stellig.

15.54 uur:
Groep 6 van Basisschool ’t Ven heeft het stembureau Sportzaal ‘t Ven bezocht. De kinderen brachten ook hun stem uit en schreven het volgende verslag over hun bezoek:

“We zijn naar een stemlokaal geweest in ’t Ven sportzaal Veghel. We mochten kijken hoe mensen mochten stemmen. We hebben zelf ook ervaren hoe het is om te stemmen met een post-it, we mochten er een smiley op tekenen. Uit mijn ervaring was het best een leuke opdracht om te doen. In een echt stemhokje mochten we stemmen.”


In de stemhokjes mochten zij ‘hun stem uitbrengen’.


15.27 uur:
Inmiddels hebben er in Meierijstad 3236 mensen hun stem uitgebracht. Het meest recente opkomstpercentage is dus 4,83 procent. Het merendeel van de stemmen wordt morgen verwacht, dan gaan alle stembureaus open.

15.10 uur:
In 2016 lag het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad op 41.1 procent.

De opkomstcijfers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn vaak laag. Hoe komt dat?
Burgemeester Kees van Rooij: “Ik denk dat mensen het vaak goed naar hun zin hebben. Daardoor zijn ze wat minder geneigd om zich te verdiepen in de gemeentepolitiek.”

Speelt de rol van Den Haag daar nog in mee. Veel mensen denken dat daar alles wordt besloten.
“Den Haag bepaalt voornamelijk het ‘wat’, maar wij als gemeente gaan over ‘hoe’. Dus Den Haag bepaalt dat wij scholen moeten bouwen, maar de gemeente Meierijstad gaat over de locatie, de grootte van de school en wanneer de bouw start. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. De gemeentepolitiek gaat erover hoe we dit aanpakken.
Als de gemeente op de handen gaat zitten dan hebben we morgen meteen een probleem met het ophalen van het vuilnis. Dat gaat Den Haag niet voor ons regelen.”

14.37 uur:
Momenteel heeft de gemeente Meierijstad 35 raadsleden. Vanwege de toename van het aantal inwoners tot boven de 80.000 worden dat er de komende raadsperiode 37.

De gemeente kent momenteel vijf wethouders:
Jan Goijaarts (CDA) – Economie, Financiën en Ruimtelijke ordening
Rik Compagne (HIER) – Zorg, Volksgezondheid en Volkshuisvesting
Harry van Rooijen (VVD) – Infrastructuur, Duurzaamheid en Winkelcentra
Coby van der Pas-Nuland (CDA) – Sport, Onderwijs, Recreatie & Toerisme en Leefbaarheid
Menno Roozendaal (PvdA) – Werk, Jeugd en Cultuur

Het aantal wethouders staat, net als het aantal ministers, niet vastgesteld. Het mogen er alleen niet meer dan 20 procent van het aantal raadsleden zijn en het moeten er minimaal twee zijn. Zowel de aflopende als de komende raadsperiode kunnen er dus maximaal zeven wethouders zijn.

13.08 uur:


12.23 uur:
Behalve Team Meierijstad is er nog een partij die dit jaar niet meer meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen: Lijst Blanco. Zij hebben nu twee zetels maar proberen deze dus niet te behouden, voornaamste reden is het gebrek aan een lijsttrekker en kandidaten. Fractievoorzitter Thijs van Zutphen vertelde ons eerder: “Na een geslaagd avontuur van vijfenhalf jaar komt er een eind aan Lijst Blanco. We hebben OZB-verhogingen tegen weten te houden, waren regelmatig doorslaggevend voor een meerderheid en hebben constructief-kritische oppositie gevoerd, waar we trots op mogen zijn. Ik had voor mezelf reeds uitgemaakt geen lijsttrekker te willen worden en dit ook intern kenbaar gemaakt. We hebben ons uiterste best gedaan om opnieuw deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, maar hebben de vacature van lijsttrekker helaas niet in kunnen vullen en zijn er niet in geslaagd om voldoende overige geschikte kandidaten te vinden. Dit leidt tot het einde van Lijst Blanco.”

Hoewel Van Zutphen de politiek verlaat sloten een aantal van zijn partijgenoten zich aan bij één van de afsplitsingen van Team, Lokaal Meierijstad. Raadslid Luc van den Tillaart: “Wij respecteren de keuze van Thijs om niet door te gaan en danken hem voor zijn inzet als lijsttrekker en fractievoorzitter. Wij sluiten ons aan bij Lokaal Meierijstad, aangezien we daar een partij in zien die, net als wij, een positief kritisch geluid heeft laten horen de afgelopen jaren. We lezen een heldere visie voor alle kernen in het verkiezingsprogramma en dat spreekt ons aan. De afgelopen jaren hebben we al op een prettige manier samengewerkt. Wij zullen zorgen dat het Lijst Blanco-geluid niet verloren gaat.”

11.23 uur:
Het opkomstpercentage ligt inmiddels op 3,41 procent. Dat betekent dat er nu 2284 stemmen zijn uitgebracht.

11.07 uur:
Lees nu ook de antwoorden van de lijsstrekkers op de tweede helft van onze stellingen: Stadskrant Veghel legt twaalf stellingen voor aan de lijsttrekkers.

10.22 uur:
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was de VVD de derde grootste partij, met behoorlijke afstand tot nummer twee, het CDA. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 werd de VVD echter meer dan twee keer zo groot als het CDA. Wat waren de uitslagen ook alweer?

In 2021 werd de VVD dus de grootste, zij behaalden 21,87 procent van de stemmen en verkregen daardoor 34 zetels. Op afstand volgde D66, een partij die het in Meierijstad aanzienlijk slechter deed bij de gemeenteraadsverkiezing in 2016, met 15,02 procent en 24 zetels. De top drie werd afgesloten door de PVV met 10,79 procent en 17 zetels, een partij die in hier niet meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. Hieronder een overzicht van de zetels die iedere partij behaalde in 2021.


De groene partijen doen mee bij de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad dit jaar, de rode partijen niet. PvdA en GroenLinks nemen daarbij gezamenlijk deel.

09.20 uur:
Burgemeester Kees van Rooij hoopt dat veel mensen vandaag en morgen naar de stembus gaan. “Besef dat wij een functionerende democratie hebben, waarin ieder mag zeggen wat hij of zij wil. Dat is een kostbaar goed. Een goed dat we moeten koesteren.”

Waarom moeten de inwoners van Meierijstad gaan stemmen? “Ze moeten niks, maar ze hebben het recht om te stemmen. Ik denk dat je pas beseft wat dat recht waard is, als het je ontnomen wordt”, aldus de burgemeester van Meierijstad. Stem je niet dan verlies je volgens de burgemeester een gedeelte van je recht tot spreken.


Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit.

09.00 uur:
Wat zag de uitslag van de eerste gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad in 2016 er ook alweer uit? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2016 waren er 63.286 kiesgerechtigden. De opkomst lag toen op 26.009, ofwel 41,1 procent.


Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2016 waren er 37.277 mensen die niet gingen stemmen en 26.009 die wel stemden.

Team Meierijstad werd in 2016 de grootste met meer dan een kwart van de stemmen (28,11 procent). Deze partij bestaat echter niet meer en wordt opgevolgd door HIER en Lokaal Meierijstad. Het CDA werd toen tweede (25,1) procent en de VVD werd derde op behoorlijke afstand (9,59 procent). Zij werden op de voet gevolgd door de SP (9,56 procent). Hart, destijds nog Hart voor Schijndel, werd vijfde (7,63 procent). Daarna volgden Lijst blanco (5,76 procent), de PvdA (5,54 procent), D66 (4,66 procent) en Gemeentebelang Meierijstad (4,05 procent). Hieronder zie je hoeveel zetels dat iedere partij opleverde en wie er uiteindelijk de coalitie vormden. Zij begonnen met 25 zetels waarvan er na de breuk in Team Meierijstad aan het einde van de regeerperiode nog 19 over zijn.


De rode partijen vormden een coalitie, blauwe partijen gingen de oppositie in.

08.45 uur:
Dag nummer twee van de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. Het liveblog van gisteren (maandag) is hier terug te lezen.

Niks is te gek in Schijndel. Er wordt zelfs gestemd per paard.
Er zijn tot nu toe 3236 stemmen uitgebracht.
In de stemhokjes mochten kinderen ‘hun stem uitbrengen’.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant