Helmie, Regien, Joyce en John hebben alles onder controle.
Helmie, Regien, Joyce en John hebben alles onder controle. Foto:

Geen topdrukte, maar wel een goede sfeer: ‘Veel nieuwsgierige kinderen komen een kijkje nemen’

Algemeen 938 keer gelezen

VEGHEL | De deur van Sportzaal ’t Ven op het Moerven in Veghel wordt maandagmiddag nog niet bepaald platgelopen. In totaal zijn er rond 16.00 uur zo’n 80 mensen wezen stemmen. De voorzitter van het stembureau Helmie Bloemers (53) laat weten dat alles goed verlopen is: “Geen topdrukte dus, maar het is wel hartstikke gezellig”, aldus Bloemers.

Druk is het maandag niet echt geweest, maar het is natuurlijk ook pas de eerste verkiezingsdag van de gemeenteraadsverkiezingen. Vrijwel overal in het land zijn de opkomstcijfers voorlopig erg laag. Bloemers: “80 is wel weinig, maar ik sta er niet echt van te kijken. Veel mensen gaan denk ik gewoon op woensdag stemmen. Bovendien is dit een nieuw stembureau.”


Het stembureau met daarnaast een basisschool.

Dat wil overigens niet zeggen dat zo’n extra dag niet wordt gewaardeerd. “Er zijn al verschillende mensen geweest die morgen en overmorgen verhinderd zijn in verband met vakantie of een zakenreis. Voor hen is het ideaal om nu al te stemmen. De moeite om iemand anders te laten stemmen wordt hierdoor vermeden”, zegt Bloemers terwijl ze het rode stempotlood aanneemt van een mevrouw die net heeft gestemd.

Nieuwsgierige kinderen
De topdrukte bleef dus uit, maar desondanks blikken de stembureauleden terug op een gezellige dag. “De sfeer zit er goed in”, vertelt stembureaulid Regien (72). “We zitten naast een school dus er komen veel nieuwsgierige kinderen een kijkje nemen.” Helmie vult aan: “Morgen komt er een juffrouw met een paar kinderen kijken hoe het er hieraan toegaat.” Ook John (65) zag dat er verschillende kinderen binnen kwamen lopen of door het raam keken. “Ik hoorde er eentje vragen of dit een coronateststraat was”, lacht hij.

Giro 555
Verschillende vrijwilligers van het stembureau in de sportzaal op ’t Ven gaan een gedeelte van de vergoeding die ze krijgen doneren aan Giro555. “Stembureaulid Harry (74) kwam met dat idee. Wie weet zijn er meer stembureauleden die ons voorbeeld volgen”, zegt Helmie.


Helmie, Regien, Joyce en John controleren of alles klopt.

Genoeg vrijwilligers
De 23-jarige Joyce is maandag de jongste vrijwilligers bij het Veghelse stembureau. “Ik had me ook aangemeld voor dinsdag en woensdag, maar blijkbaar zijn er genoeg vrijwilligers. Dat is een goede zaak.”
Helmie is dinsdag en woensdag wel in de sporthal te vinden. Vandaag kan er nog gestemd worden tot 21.00 uur. Morgenvroeg gaat het stembureau om 07.30 uur weer open. “Het is vandaag super goed gegaan. Dat moet ook wel met zo’n goed team”, besluit ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant