Afbeelding
Foto:

En nu?

Column Column Hans van der Wijst 781 keer gelezen

Overal voldoende sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in alle kernen. Bouwen naar behoefte. Natuur en gezondheid beschermen. 

Veghel moet een transferium krijgen om de Noordkade te ontlasten. Vermindering van regels. Geen weg door het Wijboschbroek. Het buitenzwembad in Veghel behouden. Betaalbaar van het gas af. Goede meting van luchtkwaliteit. Verbetering doorstroming verkeer op de A50 en de N279 tussen Veghel en Asten. Eerlijk beleid op het gebied van wonen, zorg, sport, cultuur en ruimte. Een goed verenigingsleven voor alle 13 kernen. Zorgen voor een veilige leefomgeving. De dorpen moeten 25 procent meer groen krijgen. Eerst de daken vol zonnepanelen, zo min mogelijk zonneparken. Schulden en armoede bestrijden. Stoppen met de versnippering in de jeugdzorg. Selectieve uitbreiding van bedrijventerreinen. Structurele aanpak ondermijnende en andere criminaliteit. Ruimte voor ondernemerschap. Snellere behandeling vergunningsaanvragen. Fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Ondersteuning van initiatieven vanuit de samenleving. Verbetering openbaar vervoer. De gemeente moet er zeker zijn voor mensen die het zónder de overheid niet kunnen redden. De komst van een poppodium is gewenst. Er voor zorgen dat Zijtaart niet ruimtelijk ingesloten raakt tussen kanaal, A50 en industrie. Planologie voor bouwers in de dorpen. Bereikbaarheid van bedrijven op industrieterreinen moet worden verbeterd. Kunst en cultuur de ruimte geven. Het bestuurscentrum blijft in Sint-Oedenrode. Een sterke basis leggen voor onze jeugd. De overheid moet de regie op wonen verder oppakken met inwoners, ontwikkelaars en coöperaties. Geen nieuwe megastallen. Behoud van de scholen in kleine kernen. Geen zonnepanelen op de Vlagheideberg. 

Als politici nu hebben zitten lezen en dachten ‘verrèk, da’s van onze partij!’, hebben ze waarschijnlijk gelijk. Hierboven staan namelijk een aantal standpunten, actiepunten en andere…eh…punten die bij zo’n beetje alle partijen vergelijkbaar in hun verkiezingsprogramma staan. Als je ze leest is moeilijk voorstelbaar dat er tussen zitten waar iemand het níet mee eens kan zijn. Maar ja, dat politieke spelletje hè. Meermaals is mij verweten dat als eenvoudig pleitbezorger van het woord SAMEN niet te begrijpen. Dat je eerst elkaars tegenstellingen moet verkennen om tot compromissen te kunnen komen…en zo... Hebben die zogenaamde échte politici het echter ooit geprobeerd diréct richting overeenkomsten te kijken? Metéén naar wat verbindt in plaats van scheidt? Scheelt volgens mij een hoop kostbare tijd.

Laat deze gemeenteraadsverkiezingen vooral verbondenheid opleveren. Met een snelle coalitiesamenstelling die voortvarend bovenstaande doelen oppikt. De oppositionele weerstand (van welke partij dan ook) zou gering moeten zijn. Hún standpunten stonden hierboven namelijk ook grotendeels tussen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant