Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit.
Burgemeester Kees van Rooij brengt zijn stem uit. Foto: Ad van de Graaf

Verkiezingen in Meierijstad: ‘Stem je niet, dan verlies je een gedeelte van je recht tot spreken’

Algemeen 731 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij heeft maandagochtend in alle vroegte zijn stem uitgebracht. In het gemeentehuis in Veghel maakte hij gebruik van zijn democratisch recht. De burgemeester hoopt dat velen zijn voorbeeld volgen.

Waarom moeten de inwoners van Meierijstad gaan stemmen?
“Ze moeten niks, maar ze hebben het recht om te stemmen. Ik denk dat je pas beseft wat dat recht waard is, als het je ontnomen wordt. Stem je niet dan verlies je een gedeelte van je recht tot spreken.”

Toch zijn de opkomstcijfers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vaak laag. Hoe komt dat?
“Ik denk dat mensen het vaak goed naar hun zin hebben. Daardoor zijn ze wat minder geneigd om zich te verdiepen in de gemeentepolitiek.”

Speelt de rol van Den Haag daar nog in mee. Veel mensen denken dat daar alles wordt besloten.
“Den Haag bepaalt voornamelijk het ‘wat’, maar wij als gemeente gaan over ‘hoe’. Dus Den Haag bepaalt dat wij scholen moeten bouwen, maar de gemeente Meierijstad gaat over de locatie, de grootte van de school en wanneer de bouw start. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. De gemeentepolitiek gaat erover hoe we dit aanpakken.
Als de gemeente op de handen gaat zitten dan hebben we morgen meteen een probleem met het ophalen van het vuilnis. Dat gaat Den Haag niet voor ons regelen.”

De verkiezingen worden ondergesneeuwd door de oorlog in Oekraïne. Als je de verschrikkelijke beelden ziet, is het dan niet juist belangrijk om te gaan stemmen?
“Alles waar wij over debatteren valt in het niet als je kijkt naar wat er zich in Oekraïne afspeelt. Maar besef wel dat wij een functionerende democratie hebben, waarin ieder mag zeggen wat hij of zij wil. Dat is een kostbaar goed. Een goed dat we moeten koesteren. In tijden van oorlog is het belangrijk om daarbij stil te staan.”

Slappe hap dus, als je niet gaat stemmen? We zien nu wat er kan gebeuren als er verkeerde mensen aan de macht komen.
Lachend: “Dat zijn jouw woorden.”

Wat zijn volgens u de belangrijkste thema’s tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad?
“Dat zijn er een aantal. Als eerste komen in me op: wonen, veiligheid en stabiliteit, werk, zorg voor de zwakkeren in de samenleving, klimaat en energie.”

Mist u onderwerpen?
Na een korte stilte: “Nee, eigenlijk niet.”

Tijdens het debat van TVSchijndel werd er gevraagd naar het Meierijstad-gevoel. Alle partijen waren het niet eens met de stelling: ‘Er heerst in de hele gemeente een Meierijstad-gevoel’. Schrok u daarvan?
“Nee, ik vond de stelling niet goed geformuleerd. Wij vinden de identiteit van alle kernen hartstikke belangrijk. Dat willen we zelfs versterken. De gemeente wil al deze krachten bundelen. Samen moet dat leiden tot een krachtig overheidsbeleid. De gemeente en de lokale samenleving worden nu op één hoop gegooid, terwijl het twee verschillende grootheden zijn.”

Het één sluit het ander dus niet uit?
“Precies. We gaan Boerdonk geen Meierijstad-Zuid noemen. Men kan zowel inwoner van Meierijstad zijn als van Boerdonk.”

Heeft de gemeente genoeg gedaan om de verkiezingen te promoten?
“Ik denk van wel, ondanks dat we in de aanloop naar de verkiezingen te maken hadden met corona. Fysieke bijeenkomsten waren daarom lastig te plannen. Online hebben we echter veel gedaan. Zo hebben we met alle partijen een filmpje opgenomen en we hebben de Stemwijzer gefaciliteerd. Op de gemeentepagina’s in de lokale kranten stond ook van alles te lezen over de verkiezingen. Bovendien moet je als gemeente bescheiden zijn. Het is aan de politieke partijen om zich te manifesteren naar de kiezers toe.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant