Aarts Schilders is zojuist uitgeroepen tot de ‘meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant'.
Aarts Schilders is zojuist uitgeroepen tot de ‘meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant'.

Veghels schildersbedrijf wint mooie prijs: ‘Fantastisch dat schijnwerpers op ons zijn gericht’

Algemeen 1.685 keer gelezen

VEGHEL | Aarts Schilders heeft een mooie prijs in de wacht gesleept. De onderneming heeft de AANtWerk Award, een erkenning voor de ‘meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant’, gewonnen.

De prijsuitreiking was vorige week dinsdag in De Orangerie in Den Bosch. Directeur-eigenaar van het Veghelse bedrijf Anka Aarts is trots: “Fantastisch dat de schijnwerpers op ons zijn gericht. De medewerkers verdienen dat als geen ander.” De organisator van de verkiezing AANtWerk spreekt van een verdiende winnaar. “Het was een magische dag in de Orangerie. Aarts Schilders is door de jury en het publiek verkozen tot de inclusiefste werkgever van Noordoost-Brabant. Daar mogen ze hartstikke trots op zijn”, laat het platform weten. 

Rugzakje
Wie Aarts een beetje kent, begrijpt de uitverkiezing. Want welk ander bedrijf bestaat voor meer dan de helft uit medewerkers met een rugzakje? Aarts Schilders staat voor vakwerk, maar aandacht voor de mens staat óók op de hoogste trede van de bedrijfsvisie. “Iedereen struikelt wel eens in zijn leven”, vertelt Anka. “Maar niet iedereen heeft het geluk om overeind geholpen te worden. Wij zijn een schildersbedrijf, maar daarnaast bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer mee te doen.”


Anka Aarts.

Het team van Aarts Schilders bestaat uit 25 medewerkers, van wie er 13 een zogenaamd rugzakje hebben. Dat kan van alles zijn, vertellen Anka en projectleider Marcel Scheepers. “Neem een van onze collega’s: een volwaardig schilder, met uitdagingen in het autistische spectrum. Hij was bijna volledig afgekeurd toen hij bij ons in dienst kwam en leefde van een uitkering, terwijl hij veel liever aan het werk zou gaan. Hier startte hij eerst voor een paar uur per week, en dat hebben we gestaag uitgebouwd. Inmiddels werkt hij fulltime, heeft hij zich ook het spuitwerk eigen gemaakt, draait hij zijn eigen projecten en is hij als persoon enorm gegroeid.”

Iedereen telt mee
Marcel en Anka lepelen met gemak meer voorbeelden op van medewerkers die vakinhoudelijk en persoonlijk flinke groei hebben doorgemaakt. De rode draad in al die verhalen is dat iedereen, met de juiste begeleiding, een rol van betekenis kan spelen. Anka: “We zien onze mensen opbloeien, en daar doen we het voor. Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf en moeten we, net als ieder ander, vakwerk leveren om brood op de plank te krijgen. Wij hebben immers ook onze huurlasten, een wagenpark en kosten voor gereedschappen. Maar hier vind je geen dure auto’s voor de deur, onze voornaamste drijfveer zijn onze mensen.”


Anka van Aarts Schilders: “De maatschappij is soms net een sneltrein, en niet iedereen kan mee in dat tempo. Wij zijn meer een trein die tussenstops maakt, om te bekijken wat onze passagiers nodig hebben. Tegelijk stimuleren we onze mensen in alles wat ze wél kunnen. Daar sturen we op en we spreken ze er ook op aan als het nodig is.”


Vorige week won Aarts Schilders tijdens een heuse gala-avond in de Orangerie een bijzondere prijs. Een prijs waar Anka maar wat trots op is. “We hebben ontzettend genoten van de reis die we afleggen. We vinden het heel bijzonder dat we als klein-middelgroot bedrijf in de spotlights staan. En als je dan ook daadwerkelijk wint dan is dat best emotioneel. Het feit dat we gezien worden betekent heel veel voor ons.” De zaal vol met sociale ondernemers, vertegenwoordigers van woningcorporaties, overheden en andere mensen met een sociaal hart brachten hun stem uit. Anka vervolgt: “Daarom heeft de award voor ons nog meer betekenis.” De andere genomineerden voor de AANtWerk Award waren installatiebedrijf Kemkens uit Oss en Plastic Recycling Company uit Schijndel.

Toekomst
Aarts Schilders bestaat 15 jaar, in 2006 opgericht door Anka’s echtgenoot Peter. Inmiddels is Peter niet meer actief in het bedrijf, hij jaagt een nieuwe droom na (een praktijk voor coaching, acupressuur en magnetiseren). Samen met projectleider Marcel heeft Anka de dagelijkse leiding over het bedrijf. Haar wens voor de toekomst? “Dat we nog verschillende nieuwe medewerkers mogen aantrekken, vakmensen met een gezond boerenverstand en het hart op de juiste plaats. Dat betekent namelijk dat we meer capaciteit hebben om een passende werkplek te bieden aan mensen die het verdienen”, besluit de bevlogen directeur én persoonlijk begeleider voor veel collega’s.

Certificaat
Aarts Schilders beschikt over het PSO 30+ certificaat, dat wordt uitgereikt aan bedrijven met een sociale inslag (met meer dan 30 procent medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt). Een overkoepelende organisatie checkt de certificaathouders via jaarlijkse audits en controles. Mede door dit certificaat kan Aarts Schilders volledig voldoen aan de Social Return-verplichting voor bedrijven en overheden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant