Mijke Soejoko is projectleider verkiezingen.
Mijke Soejoko is projectleider verkiezingen.

Een hogere opkomst, ‘Het leeft meer dan bij de herindelingsverkiezingen’

Algemeen 750 keer gelezen

VEGHEL | Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad lag vandaag om 15.00 uur op 27,25 procent, aanzienlijk meer dan de 20 procent die om 15.00 had gestemd bij de herindelingsverkiezingen in 2016. Mijke Soejoko, projectleider verkiezingen gemeente Meierijstad, verwacht dat dit wel doorzet en het opkomstpercentage om 21.00 uur vanavond dus ook hoger zal zijn dan in 2016. “Het leeft meer dan bij de herindelingsverkiezingen”, vertelt ze. 

Maar waar misschien meer mensen benieuwd naar zijn dan naar het opkomstpercentage is de uitslag. “Het is altijd lastig om te voorspellen wanneer we de voorlopige of definitieve uitslagen kunnen verwachten. Dat is afhankelijk van hoe snel het tellen gaat. Bij de drive-in stembureaus is het wel rustiger dan gisteren. Daar hebben ze nu nog onder de 100 stemmen. Als dat er vanavond misschien 150 of 200 zijn, dan zijn ze zo klaar met tellen.” De uitslagen van een paar rustige stembureaus zouden dus al vrij vroeg in de avond binnen kunnen komen.

51 voorzitters
Hoewel het misschien niet overal zo rustig was als bij de drive-in stembureaus is het wel overal prima verlopen. Soejoko: “Het is druk, maar niet meer dan normaal. Er zijn geen bijzonderheden of grote ongeregeldheden en alles verloopt goed.” Maar daar wordt dan ook lange tijd aan gewerkt: “Rond september beginnen we met de organisatie, dan begint het langzaam aan steeds drukker te worden. Maar we hebben een goed team en de hele gemeente werkt mee.” Toch blijf het altijd een klein beetje spannend. “We zijn afhankelijk van allerlei factoren. Alles moet soepel verlopen, er zijn 51 stembureau voorzitters die hun stembureaus moeten openen, de uitslagen moeten op tijd binnen zijn, maar ook dat is zover allemaal goed verlopen. Het is heel afwisselend en daardoor ook leuk, en veel mensen willen helpen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant