Team 't Bundertje met twee stemmers op rechts.
Team 't Bundertje met twee stemmers op rechts. Foto:

Rondje langs de Veghelse stembureaus: ‘We zijn een dagje van de straat af’

Algemeen 1.573 keer gelezen

VEGHEL | “Ik heb nog niet heel veel momenten stilgezeten”, zegt Geert van Etten, stembureauvoorzitter op de Turkse Eenheid in de Burgemeester de Kuijperlaan. Ook bij andere Veghelse stembureaus zoals op ’t Bundertje, De Uilenbrink en bij het Rode Kruisgebouw druppelen er constant stemmers binnen. “We zijn weer een dagje van de straat af”, lacht Fred Tijssen, de oudste stembureauvoorzitter in Meierijstad.

Rond 14.00 uur zijn er ongeveer 300 stemmen binnengekomen bij het stembureau van Van Etten. “Ons stembureau was eerst wat lastig te vinden, want niet iedereen weet waar ze naar binnen moeten in het gebouw van de Turkse Eenheid. De gemeente heeft meteen de bewegwijzering uitgebreid en aangepast. We zijn nu goed te vinden”, zegt Geert tevreden. De service is uitstekend en de stembureauleden zijn goed op elkaar ingespeeld. Van Etten: “Alles loopt op rolletjes. Leuk om te zien dat er veel Turkse-Nederlanders komen stemmen. Het zijn er een hoop die eigenlijk uit een ander kiesdistrict komen. Ze voelen zich hier echter vertrouwd en kennen de beheerder.”


De stembureauleden bij de Turkse Eenheid, Margot van den Nieuwenhuizen brengt op de achtergrond haar stem uit.

Jongste voorzitter
Milou van den Hurk is met haar 24 de jongste voorzitter van een Veghels stembureau. Ze gaf zich bij de vorige verkiezingen op als teller en dit keer vinkte ze alle opties aan. “En toen werd ik ineens ingedeeld als stembureauvoorzitter van De Uilenbrink. Superleuk natuurlijk. Het zou mooi zijn als er tijdens de volgende verkiezingen meer jonge voorzitters zich aanmelden”, vindt Milou. De locatie valt bij Milou en haar collega-stembureauleden in de smaak. “We hebben net een klas voorlichting gegeven over hoe het stemmen in zijn werk gaat. Zo weten de kinderen na vandaag iets meer van democratie af”, vertelt Milou.


Milou van den Hurk is de jongste voorzitter in Veghel.

Amsterdam
Het stembureau in het Rode Kruisgebouw heeft de oudste voorzitter in Meierijstad. Fred Tijssen mag dan al 73 jaar zijn, aan enthousiasme geen gebruik. Hij kent de locatie overigens als geen ander. “Ik ben locatiemanager Rode Kruis afdeling, dus ik voel me hier thuis. En ervaring in het stembureau heb ik ook.” Daar is weinig aan gelogen, want Tijssen was zo’n dertig jaar actief in verschillende stembureaus in Amsterdam. “Het is nog niet echt druk geweest vandaag. Rond 15.00 uur zaten we op 260 stemmen.” De sfeer in het stembureau in Veghel-Zuid is goed. Tijssen vindt het belangrijk en fijn dat hij iets kan bijdragen aan de democratie. “En we zijn weer een dagje van de straat”, lacht hij.


Fred Tijssen (links, staand) is de oudste voorzitter in heel Meierijstad.

Vijftien stemmen
Bij Marion Verbruggen, voorzitter van het mobiele stembureau, is het erg rustig. “We zijn gestart bij De Watersteeg en gaan via het AAtrium naar Simeonshof. Op De Watersteeg hebben er vijftien mensen hun stem uitgebracht. Dat is heel weinig, maar aan de andere kant ook helemaal niet erg. Het mobiele stembureau wordt aangeboden als extraatje. Veel ouderen hebben waarschijnlijk iemand anders gemachtigd om te stemmen”, vertelt Verbruggen. Het is ook niet de bedoeling dat er andere mensen komen stemmen. Het mobiele stembureau wordt louter ingericht voor bewoners van de verzorgingshuizen. Verbruggen: “De vorige keer is er 49 keer gestemd in het mobiele stembureau. We lopen op schema dus. Ik verwacht in Erp iets meer stemmers. Maar we zullen nooit heel laat klaar zijn met tellen”, glimlacht ze.


Druk hebben ze het niet echt gehad op het mobiele stembureau.

Dinsdag was Verbruggen actief op het stembureau op het gemeentehuis in Veghel. “Daar stond de teller dinsdagavond op 700. Dat ging echt uitstekend. We hebben veel jonge mensen over de vloer gehad waaronder eentje van net 18 jaar. Goed om te zien dat ook zij gebruik maken van hun stemrecht.”


De bunderbrigade! 

Bunderbrigade
In het nieuwe onderkomen van ’t Bundertje zit de sfeer er woensdagmiddag ook goed in. Veel stemmers maken gebruik van de gelegenheid om het nieuwe gebouw eens te inspecteren.
De stembureauleden werden daar zelfs verwend met een cakeje gebakken door de Bunderbrigade.

Druk hebben ze het niet echt gehad op het mobiele stembureau.
De bunderbrigade!
Milou van den Hurk is de jongste voorzitter in Veghel.
Fred Tijssen (links) is de oudste in heel Meierijstad.
Margot van den Nieuwenhuizen stemt in de Turkse Eenheid.
Team 't Bundertje met twee stemmers op rechts.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant