Studenten van de opleiding leraar basisonderwijs kunnen verder bij een van de andere locaties.
Studenten van de opleiding leraar basisonderwijs kunnen verder bij een van de andere locaties.

Fontysflaters

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.378 keer gelezen

Publicitair slim van Fontys om pas ná de gemeenteraadsverkiezingen openbaar te maken dat de Pabo in Veghel dicht gaat. Scheelde gegarandeerd gemauw vanuit de verkiezingsprogramma’s. Ben er echter van overtuigd dat men zich achter de Fontys-burelen zwaar vergist in de enorme waarde die zo’n opleiding voor de gehele gemeenschap heeft. Ik neem u mee in een rondgang langs blunders die Fontys hiermee begaat. U begrijpt inmiddels: Ik zat zelf ook op die Pabo...

Blunder 1: Sentimenteel van aard. Een onderdeel van het levenswerk van de zusters Franciscanessen wordt in het jaar dat het 150 jaar bestaat achteloos weggestreept. Economisch noodzakelijk? Wedden van niet! Hier had minimaal feest gevierd móeten worden.

Miskleun 2: Nota bene het onderwijsgebied dat Fontys bedient laat zien hoe je omgaat met kleinere, maar uiterst waardevolle vestigingen. Stichtingen als Verdi (20 basisscholen) en SAAM (26 scholen) tonen solidariteit met de kernen waarin hun scholen staan. De ‘groten’ helpen de ‘kleintjes’. Zoals het hoort! Hiermee wordt levendigheid binnen die kleine kernen gewaarborgd. Oké, op het Oventje na dan. 

Flater 3: Ik beweer dat meer dan de helft van alle leerkrachten in Meierijstad ’s basisonderwijs in Veghel is opgeleid. Een aantal stroomde door naar het voortgezet onderwijs. Een groot deel van dit onderwijsvolk is hier geboren en getogen. Velen van hen genoten in hotel mama, gingen in Veghel naar de Pabo en werden ‘vanzelf’ onderdeel van een dynamische samenleving. Eentje waarin ze niet zelden sleutelrollen speelden/spelen. Denk aan verenigingsleven of politiek. Dat gaat vanuit Den Bosch of Eindhoven drastisch veranderen.

Stommiteit 4: We zitten in een regio die bekend staat om z’n bedrijvigheid. Personeel op velerlei gebied is hard nodig. De Pabo staat op de Muntelaar tegenover het Fioretti College en naast ROC De Leijgraaf/Koning Willem I. Daar wordt de laatste jaren de samenwerking sterk opgevoerd. Ook met het Zwijsen College en vele bedrijven. Pabostudenten nemen vanuit die samenwerking onder meer de gedachte mee dat lang niet alle kinderen naar een havo- of vwo-opleiding kúnnen of wíllen. Ervaren letterlijk dat vele vaklieden misschien wel hoger opgeleid zijn dan kil wegstrepende beleidsmakers achter verwegbureaus. Kijken breder naar talenten van kinderen, beter passend bij hun mogelijkheden en wellicht toekomstige werk- en woonomgeving.

Momenteel is Meierijstad politiek druk bezig met coalitievorming. Misschien dat formateur Pieter van Dieperbeek (oud-pabostudent Veghel!) de overweging mee moet nemen in Meierijstad nog slechts studenten van Pabo De Kempel (Helmond) toe te laten. Zal ze leren daar bij Fontys…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant