Lia van Kemenade.
Lia van Kemenade. Foto:

Mantelzorgmakelaar Lia: ‘Ik help de mantelzorger het vol te houden’

Gezondheid 1.574 keer gelezen

ERP | Lia van Kemenade uit Erp is recent begonnen als mantelzorgmakelaar: “Ik kijk naar wat er mogelijk is ter ondersteuning van de mantelzorger.” En dat is belangrijk, want veel mantelzorgers overwerken zichzelf.

Zorgen voor een naaste die dat zelf niet meer kan, de meeste mensen vinden het heel gewoon. Toch kan mantelzorg ook zwaar zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor ondersteuning. Bijvoorbeeld door een mantelzorgmakelaar in te schakelen die, geheel onafhankelijk, de mantelzorger kan informeren en veel regelwerk uit handen kan nemen. Van Kemenade: “Het komt regelmatig voor dat mantelzorgers te lang doorgaan. Ze vinden het dan lastig om toe te geven dat het te zwaar wordt. Hoewel ik er vooral ben voor de zakelijke dienstverlening, bied ik ook graag een luisterend oor.”

Onafhankelijk maatwerk
Van Kemenade vervolgt: “Mijn dienstverlening is erop gericht om te zorgen dat de mantelzorger het volhoudt. Ons zorgstelsel is behoorlijk complex en bovendien verschillen de mogelijkheden voor ondersteuning per regio. Daarbij komt nog dat elke mantelzorgsituatie uniek is. De beste optie kiezen kan lastig zijn. Wij creëren overzicht voor de mantelzorgers en doen dit ‘levensbreed’. Dat wil zeggen dat wij helpen met zorg en welzijn, financiën, wonen, arbeid en recht. De regie blijft echter altijd in handen van de cliënt. Gelukkig worden onze werkzaamheden steeds meer erkend en gewaardeerd. Er zijn steeds meer mogelijkheden om mijn dienstverlening vergoed te krijgen, bijvoorbeeld vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ik zorg er altijd voor dat mensen niet op extra kosten worden gejaagd.” 

Meer informatie op metwijdeblik.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant