Afbeelding

Luistercafé over The Concert for Bangladesh

Algemeen 334 keer gelezen

VEGHEL | In zaal De Apotheek op de Noordkade in Veghel is vrijdag 1 april een nieuwe editie van Luistercafé Noordkade. Centraal staat deze keer The Concert for Bangladesh. Het was het eerste grote benefietconcert met wereldartiesten om slachtoffers van een humanitaire ramp te ondersteunen. Het gesprek is met Jack Monde, verzamelaar en kenner van muziek uit de jaren 60 en 70 en live muziek is er van de bekende singer/songwriter Yorick van Norden. Luistercafé Noordkade is een initiatief van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) in samenwerking met Cultuur Haven Veghel. De aanvang van het Luistercafé is 20.30 uur. De entree is gratis.

The Concert for Bangladesh was georganiseerd door (ex-Beatle) George Harrison en Ravi Shankar (Indiase musicus en sitarvirtuoos) om fondsen te werven voor de vluchtelingen uit Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh. Het werd georganiseerd na de cycloon Bhola van 1970, waarbij veel schade werd aangericht en tussen de 300.000 en 500.000 mensen het leven lieten. De concerten vonden plaats op 1 augustus 1971 in Madison Square Garden in New York. The Concert for Bangladesh was, veertien jaar voor Live Aid, het eerste benefietconcert van deze omvang.
Het evenement trok 40.000 bezoekers naar het stadion. Van het concert werd een album (met drie LP’s) uitgegeven en in 1972 kwam een concertfilm uit die later ook op video en dvd werd uitgebracht. De opbrengst van het concert, ruim 243.000 dollar, kwam ten goede aan UNICEF. Naast George Harrison speelden Ringo Starr (drums, zang), Leon Russell (zang, piano en bas), Billy Preston (zang, orgel), Eric Clapton (zang, gitaar), Bob Dylan (zang, mondharmonica, gitaar), Klaus Voormann (bas) en Apple band Badfinger in de gelegenheidsband.

Yorick speelt Bob Dylan
Yorick van Norden is een bekende Nederlandse singer-songwriter. Hij debuteerde in 2015 als soloartiest op Excelsior Recordings met zijn album Happy Hunting Ground en kort daarop werd de single Stranglehold uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Verder schuift Yorick regelmatig aan als popmuziekkenner bij diverse radio- en televisieprogramma’s in de lage landen. Met z’n nieuwe album doet Yorick wat anders dan het sixties en seventies geluid van zijn solo-album Jester. Met een gelegenheidsformatie maakte hij eerder een theatertour rond de viering van 50 jaar Woodstock. Tijdens het luisterconcert speelt Yorick muziek van Bob Dylan en George Harrison.
Aanmelden kan via: www.nobb.nl/activiteiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant