Terrassen op de Markt in Veghel.
Terrassen op de Markt in Veghel.

Horeca mag grote terrassen deze zomer nog laten staan, ook eilandterrassen toegestaan

Algemeen 624 keer gelezen

VEGHEL | De afgelopen twee jaar hadden de horecaondernemers in gemeente Meierijstad de mogelijkheid om hun terras tijdelijk uit te breiden. Op deze manier konden zij, binnen de corona-maatregelen die op dat moment golden, toch hun gebruikelijke en vergunde aantal stoelen kwijt. Het college heeft besloten deze verruiming te verlengen tot 1 november.

De corona-maatregelen gelden op dit moment niet meer, maar toch mogen de bestaande vergrote terrassen dit seizoen nog eenmaal blijven staan. Het college heeft dit besloten omdat zij de horecaondernemers extra wil ondersteunen. Wethouder Harry van Rooijen: “Ze hebben een loodzware periode achter de rug, op deze manier hebben ze meer kans om het geleden omzetverlies deels goed te maken.”
Volgens de gemeente hebben ervaringen met de uitgebreide terrassen tot nu toe niet geleid tot veel meer overlast dan gebruikelijk. “Natuurlijk kan dat deze zomer anders zijn, op de vergrote terrassen kunnen nu meer gasten plaatsnemen dan voorheen. Er geldt immers geen anderhalve meter maatregel meer. Als een terras alsnog voor overlast zorgt, moet hiervoor een oplossing worden gevonden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ondernemer”, meldt de gemeente.

Geen muziek
Overigens gelden op alle terrassen gewoon de regels uit het gemeentelijk terrassenbeleid. Zo mag er op een terras geen muziek gespeeld worden zonder ontheffing of een tent worden geplaatst zonder benodigde vergunning. Ook vraagt de gemeente aandacht voor duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld terrasverwarming. 

Eilandterrassen
Het college heeft tegelijkertijd ook de regels voor eilandterrassen vastgesteld. Eind 2021 heeft de gemeente een drietal dialoogavonden voor ondernemers en omwonenden georganiseerd over dit onderwerp. Een eilandterras is een terras voor de horecazaak, maar dan aan de overzijde van een weg. Het college heeft nu de locaties aangewezen waarin ondernemers, onder voorwaarden, een eilandterras kunnen plaatsen: delen van de Markt in Schijndel, van de Markt en het Kerkplein in Sint-Oedenrode en van de Markt in Veghel.
Voor andere plekken geldt een maatwerk-afweging. Hiervoor zijn ook kaders vastgesteld. “Zo’n terras moet wel worden opgenomen in de vergunning van de ondernemer. Een ondernemer kan hiervoor een aanvraag doen. Deze regels gelden vanaf 1 april”, aldus de gemeente. Zolang de vergrote terrassen nog toegestaan zijn, wijkt de gemeente nog af van de nieuwe regels voor eilandterrassen, maar vanaf 1 november hanteert ze die onverkort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant