Afbeelding

Vrouwenstraatnamen

Algemeen Column Hans van der Wijst 820 keer gelezen

Ik lees wekelijks met aandacht en plezier de stukjes van historicus Rolf Vonk in deze Stadskrant Veghel. Ik vermoed echter dat zijn interessante verhalen over ontstaan en worteling van familienamen in Veghel en omgeving, vooral gelezen worden door wat oudere lezers. Ook online is het maar de vraag of Rolfs pareltjes onze jeugd bereiken. Super jammer natuurlijk, want ik weet uit onderwijservaring hoe interessant kinderen/jongeren het vinden om te weten waar hun achternaam vandaan komt. 

Was opa ooit molenaar omdat jij Molenaar heet? Of Mulder? En hoe zit dat bij Visser, Bakker, Smit, Bos, Van Leeuwen, Post, Schipper? Mogelijk nóg uitdagender is de herkomst van hele aparte achternamen. Hoe kwam iemand ooit aan een naam als: Alderliefste, Azijnman, Batman (bestaat écht!), Boef (nee, niet de rapper), Cupido, Deneuker, Fiedeldij Dop, Halfman, Knijpinga en ga zo maar door. Nou, vooruit, nog ééntje dan: Vanlulle… Hier kunnen hele lessenseries op losgelaten worden die de taal- en geschiedenislessen (om er maar twee te noemen) mogelijk levendiger maken. Onderzoek plegen is ook leren. Historie wordt extra interessant als het raakvlakken krijgt met je eigen én persoonlijke leefwereld.

Vandaar dat mijn oog vanzelf viel op een krantenartikel over straatnamen in Breda. De kop was: ‘Steeds meer straten krijgen de naam van een vrouw’. Het werd/wordt ook de hoogste tijd! Ik dook gelijk in Veghels straatnamenregister. Onderzoek nondeju! Wat blijkt? Veghel had op het moment van inloggen 537 straten. Het aantal met een vrouwennaam bleek bedroevend laag. Wat koninginnen- en prinsessennamen, een hertogin en nog wat ‘verdwaalde namen’ die wél iets gepresteerd hebben. Meer is er niet vinden tussen een overdaad aan paters, burgemeesters, dekens, meesters, monseigneurs, dokters/doctors, zee- en oorlogshelden, kunstenaars, staatsmannen enzovoorts. Ongetwijfeld mannen met verdiensten, maar zijn er in al die eeuwen zó weinig niet net zulke inspirerende vrouwen geweest?

Hoog tijd voor verandering! In het snel groeiende Meierijstad worden overal nieuwe straten aangelegd. Een Commissie Straatnaamgeving buigt zich daarover en adviseert het college van burgemeester en wethouders. Ook inwoners kunnen echter nieuwe namen aandragen. Kijk op de gemeentesite waaraan nieuwe straatnamen moeten voldoen. Durf gerust vraagtekens te zetten bij bepaalde criteria.

In de tussentijd ligt hier ook een mooie taak voor Heemkundekring Vehchele met…sinds kort…zelfs een vrouwelijke voorzitter. Grijp je kans Petra Huibers.

En wellicht dat Rolf Vonk ná de mooie serie over familienamen zijn licht eens kan laten schijnen over hoogst inspirerende Veghelse (Meierijstadse) vrouwen. En vrouwenstraatnamen natuurlijk…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant