Leerlingen van het Zwijsen College in gesprek met spelers van FC Den Bosch.
Leerlingen van het Zwijsen College in gesprek met spelers van FC Den Bosch.

Zwijsen-leerlingen gaan in gesprek met de FC Den Bosch ‘familie’ over fair play, anti-discriminatie en inclusie

Algemeen 668 keer gelezen

VEGHEL | Deze week is de Week van Europa op het Zwijsen College in Veghel. De leerlingen hebben meerdere activiteiten en workshops van Anne Frank Foundation, Football Makes History gedaan rondom het thema fair play, anti-discriminatie en inclusie Europa. Daarbij hebben ze zich voor VWO 4 vooral gericht op sport en voetbal.

Door: Yinte Verbruggen en Luna Pruijssers (leerlingen Zwijsen College).

Hessel Bos (docent maatschappijleer): “De maatschappij verandert en verschillen worden vaker benadrukt. In voetbalstadions wordt dat heel zichtbaar. Europa breed wordt hier veel aandacht aan geschonken. Daarom staat deze week in het teken om Europa dichter bij leerlingen te brengen.” Hellen Janssen (docente geschiedenis) vult aan: “Voor de Europese Commissie is het onderdeel van het EU-actieplan tegen racisme (2020-2025). Je alleen uitspreken tegen racisme is daarbij onvoldoende. Het gaat om begrijpen en doen.”

Racistische spreekkoren
Een van de hoogtepunten van deze week is het bezoek aan FC Den Bosch. Dit is een van de voetbalclubs die zich sterk maakt voor het Aanvalsplan tegen racisme en discriminatie dat door de KNVB is opgezet naar aanleiding van de racistische spreekkoren op de tribunes. FC Den Bosch ondersteunt dit initiatief met heel hun hart. RADAR, een organisatie die staat voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, heeft het mee georganiseerd. De jongeren zijn daarnaast in gesprek gegaan met medewerkers van de afdeling Sport van de gemeente Den Bosch en Meierijstad. Ook zij stimuleren het initiatief.


Oekraïne en Rusland
Het Zwijsen College heeft ook tijd gemaakt in de planning om aandacht te besteden aan het huidige conflict tussen Oekraïne en Rusland en het effect op de sport. “We hebben zelf nooit oorlog meegemaakt, dus weten niet uit ervaring hoe het is of hoe we er mee om kunnen gaan. Het is belangrijk dat de jongeren weten wat er aan de hand is en wat er in de wereld, ver weg of dichtbij, gebeurt”, aldus de leerlingen van de Veghelse middelbare school.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant