Daan van Zutphen probeert via het simracen de stap te zetten naar de echte autowereld.
Daan van Zutphen probeert via het simracen de stap te zetten naar de echte autowereld. Foto:

Daan (16) maakt naam in het simracen: ‘Ik ben harder geworden’

Sport 2.418 keer gelezen

VEGHEL | Het simracen, ofwel virtueel racen, is enorm in opkomst. Mede dankzij de successen van Max Verstappen neemt de e-sport steeds grotere vormen aan. Spelers over de hele wereld strijden op de virtuele racebaan om eeuwige roem en wie weet dat ene ticket naar de echte racerij. Daan van Zutphen uit Veghel is nu ruim anderhalf jaar bezig en maakt aardig naam in de onlineracewereld. “Mijn grote droom is om een echte coureur te worden”, vertelt de 16-jarige Daan.

De mogelijkheden binnen het simracen zijn enorm. Veel games en consoles hebben inmiddels hun entree gemaakt in de onlineracewereld. Er zijn dan ook veel nieuwe coureurs bijgekomen. Om te simracen heb je een aantal spullen nodig, zoals een stuur, pedalen, gameconsole of computer en software. Daan speelt vooral Gran Turismo 7 en Gran Turismo Sport op de Playstation. Hij legt uit waarom: “Je kan in bijna alle auto’s rijden en op zowel echte als zelfbedachte circuits. Dat zorgt voor veel variatie. Het stuur waarmee ik rij heeft een ingebouwde Force Feedback technologie. Dat houdt in dat je een realistische race ervaring hebt door de schokeffecten. De informatie uit de auto voel ik terug op mijn stuur. Het lijkt net alsof je echt aan het racen bent.”

Racelicentie
De jonge Veghelse coureur heeft een racelicentie bij KNAFdigital. Op KNAFdigital kun je deelnemen aan kampioenschappen in populaire racegames. “KNAF is eigenlijk een beetje de KNVB van het racen. Hoe beter je wordt, hoe groter de kans dat je wordt opgemerkt door mensen uit de echte racewereld. Tijdens de pandemie waren mensen meer thuis en toen is het simracen geëxplodeerd. Daarnaast gingen bekende coureurs ook simracen, omdat ze door corona minder mogelijkheden hadden om buiten te racen.”
Toen Daan anderhalf jaar geleden begon met serieus racen had hij niet verwacht nu al op dit niveau rond re rijden. “In het begin was het hobby, maar nu wil ik er mijn werk van maken. Begin januari heb ik voor het eerst in een supersnelle kart rondgereden. Dat smaakte naar meer.”


Daan zit geconcentreerd in zijn racestoel. 

Als je goed bent in simracen is er best wat geld in te verdienen. “Een paar duizend euro als je een kampioenschap wint, maar dat is niet genoeg om de stap te maken naar de echte autowereld. Daarvoor heb je sponsoren nodig.” Door naam te maken in het simracen kunnen coureurs de aandacht trekken van sponsoren. Daan vervolgt: “Zonder geldschieters kom je niet in de racewereld terecht, daar is het veel te duur voor. Zelf heb ik tot nu toe enkele honderden euro’s verdiend.”

Gepest
Het online racen heeft Daan veel gebracht. “Ik werd in de brugklas gepest en in het simracen vond ik een uitweg. Ik ben er harder door geworden en heb meer zelfvertrouwen. Daardoor leerde ik voor mezelf opkomen. Bovendien heb ik veel contact met collega-racers. Pas nog heb ik samen met een vriend meegeholpen bij het team van ex-coureur Jeroen Bleekemolen.” Het pesten is inmiddels gestopt en Daan heeft een leuke vriendenkring opgebouwd met jongens uit het simracen. Hij vervolgt: “Je deelt dezelfde interesses en kan samen praten over de racewereld. Toen ik met e-sports begon had ik niet verwacht er vrienden aan over te houden, maar dat is dus wel gebeurd. Daar ben ik heel blij mee.”

Autosport
Daan heeft een speciale kamer ingericht met zijn racespullen. Er hangen posters van zijn simrace-avonturen en een gebruikte band van Max Verstappen die hij via-via op de kop wist te tikken. Hij is trots op het relikwie van Nederlands beste Formule 1 coureur ooit. Iets waar Daan alleen nog maar van kan dromen. Hij start zijn Playstation op en neemt plaats in zijn racestoel. “Ik speel ongeveer 16 uur per week. Dat is ook nodig om beter te worden. Mocht de overstap naar racen in het echt niet lukken dan blijf ik me gewoon focussen op het simracen.”


Daan heeft een eigen ruimte waar hij lekker kan racen.

Toch is het Daans grote droom om ooit de stap te maken naar de echte racewereld. De 24 uur van Le Mans is het ultieme doel. “Maar die kans is vrij klein”, weet Daan. “Het maakt me eigenlijk niet uit in wat voor auto of in welke klassen. Ik wil gewoon het gevoel ervaren van holy shit ik zit in een raceauto, ik ga nu racen. Daar doe ik het voor.”

Paddock
De kans is groot dat Daan iets naast zijn racecarrière moet blijven doen, maar daar heeft hij allang over nagedacht. “Ik zit nu in mijn examenjaar op het Fioretti College. Daarna wil ik iets gaan doen wat met racen te maken heeft”, vertelt hij. “Het liefst zou ik commentaar geven tijdens racewedstrijden of over de paddock lopen en coureurs interviewen. Maar schrijven over racen, zowel digitaal als in het echt, vind ik ook erg leuk. Als het maar iets met de autosport te maken heeft”, besluit de Veghelaar.

In contact komen met Daan kan via: daanvzofficial@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant