Het natuurgebied wordt uitgebreid met 10 hectare.
Het natuurgebied wordt uitgebreid met 10 hectare.

Uitbreiding natuurgebied ’t Hurkske eind april klaar

Algemeen 1.485 keer gelezen

ERP | De gemeente heeft een landbouwperceel van 10 hectare te midden van natuurgebied ‘t Hurkske in Erp gekocht om het gebied uit te breiden. De gemeente meldt: “Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe inrichting. De grote machines van de aannemer gaan hierbij zorgvuldig te werk. Het perceel is namelijk niet alleen bijzonder vanwege de ligging tegen het bestaande natuurgebied, maar ook vanwege de aanwezigheid van zeldzame flora en fauna.”

Wethouder Harry van Rooijen licht de aankoop toe: “We willen de biodiversiteit in Meierijstad versterken. Dat doen we bijvoorbeeld door ons maai- en bermbeheer daar op in te richten. Maar ook door de ontwikkeling van nieuwe natuur zoals hier in het Hurkske.” Over de bijzondere flora en fauna schrijft de gemeente: “Eén van de bijzondere soorten is die in het gebied voorkomt is Kruipend moerasscherm, een Europees beschermde plantensoort die in Brabant nog slechts op enkele plekken voorkomt. Door een robuust en gevarieerd gebied te maken, met zowel droge als natte stukken, worden de kansen in ’t Hurkske vergroot om deze bijzondere soort duurzaam in stand te houden. Een andere bijzondere soort die zijn vruchten moet plukken van deze natuurontwikkeling is de Knoflookpad. Jaarlijks onderzoek van de plaatselijke IVN wijst uit dat deze paddensoort al in verschillende poelen in ’t Hurkske voorkomt. De Knoflookpad plant zich voort in het water, maar leeft deels onder de grond. De combinatie van poelen en een graanakker met oude graansoorten biedt daarom het ideale leefgebied.” De gemeente Meierijstad is nog op zoek naar een partij die, liefst op authentieke wijze, de graanakkers wil beheren.

Toegankelijk voor recreatie
Het gebied is toegankelijk vanaf de parkeerplaats aan de Meerbosweg. De nieuwe paden sluiten aan op de bestaande recreatieve routes in ’t Hurkske en zijn volgens de gemeente dus geschikt voor mindervaliden en bijvoorbeeld kinderwagens. “Genoeg redenen dus voor een bezoekje aan dit bijzondere gebied. Al moet de nieuwe natuur uiteraard nog wel even de kans krijgen om zich te ontwikkelen”, aldus de wethouder. Eind april zijn de werkzaamheden afgerond.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant