Het buitenbad in Veghel gaat binnenkort weer open.
Het buitenbad in Veghel gaat binnenkort weer open.

Burgerinitiatief Buitenbad open wil actie: ‘Het bestemmingsplan mag never nooit worden gewijzigd’

Algemeen 2.054 keer gelezen

VEGHEL | Het burgerinitiatief Buitenbad open doet er alles aan om het openluchtzwembad in Veghel te behouden. “Er moet boter bij de vis. Het is tijd om met elkaar in gesprek te gaan en plannen te maken. Daar willen wij bij betrokken worden. Het contract met Laco loopt tot 1 september 2023, maar wat er dan gaat gebeuren is onduidelijk”, aldus Paulette Savelsbergh.

De toekomst van het openluchtzwembad staat op losse schroeven. Exploitant en eigenaar van het terrein Laco en de gemeente Meierijstad zitten in een impasse. Onlangs werd bekend gemaakt dat het contract met Laco, dat afloopt op 1 september, met een jaar wordt verlengd naar 1 september 2023. Deze beslissing is genomen om wat extra tijd te winnen, want hoe moet het verder met het buitenzwembad op het Prins Willem Alexander Sportpark? De gemeente draagt nu jaarlijks zo’n 40.000 euro bij aan de exploitatie. Laco heeft echter extra steun nodig om het zwembad en de accommodaties eromheen op te pimpen. Komt de gemeente niet met extra geld over de brug dan overweegt Laco de stekker eruit te trekken. En precies daar is het burgerinitiatief Buitenbad open bang voor. Voor de verkiezingen werd Savelsbergh naar voren geschoven als bevlogen woordvoerder. “Het onderwerp kwam hoog op de politieke agenda te staan en op D66 en PvdA na hebben alle partijen zich uitgesproken voor het behoud van het zwembad. Daar ben ik erg blij mee.”


Het zwembad moet worden opgeknapt.

Het college van B en W wil een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de kansen voor behoud van het buitenbad, maar dat is volgens het burgerinitiatief niet voldoende. Ze schrijven het volgende in een brief die naar de gemeenteraad is verstuurd: ‘Wat dit onderzoek niet duidelijk maakt, maar wel van grote waarde is, zijn de fysieke en mentale gezondheidswinst van de gebruikers, inwoners van Meierijstad. In deze tijd met een onzekere toekomst waarin steeds meer gezinnen minder besteedbaar inkomen hebben en er minder geld beschikbaar is voor vakanties, wordt recreëren in eigen omgeving meer actueel en noodzakelijk’. Savelsbergh legt uit waarom ze de gemeenteraad een brief hebben gestuurd. “Het is belangrijk dat het onderwerp weer onder de aandacht wordt gebracht. Er wordt veel over gepraat, maar er moet iets gebeuren. Daarom willen we vaart achter de haalbaarheidsstudie zetten.”

Drie scenario’s
Het burgerinitiatief Buitenbad open wil voor 1 mei terugkoppeling van de gemeente of ze actief mogen meepraten. “We hopen dat het onderzoek nog dit jaar afgerond kan worden”, aldus Savelsbergh.
Naast Savelsbergh heeft het burgerinitiatief nog drie actieve deelnemers: Renee Gorris, Gerry Hurkens en oud-huisarts Jan den Biggelaar. Het groepje vrijwilligers leerde elkaar, hoe kan het ook anders, kennen tijdens het baantjestrekken in het openluchtzwembad. Den Biggelaar laat weten dat een drietal scenario’s op tafel liggen: “Laco blijft eigenaar en exploiteert, Laco blijft eigenaar en de gemeente exploiteert of de gemeente koopt de grond van Laco en een stichting neemt de exploitatie van het bad voor haar rekening. Met subsidie van de gemeente.” Het viertal is in een gesprek met zowel de gemeente als Laco. Ze spreken zich daarom niet uit over een voorkeur voor een bepaald scenario. Gorris vult aan: “Als het maar bevlogen geëxploiteerd wordt. Er moeten activiteiten komen en reuring. Bovendien moeten de prijzen naar beneden, zodat het voor iedereen toegankelijk is. En er is een kleine renovatie nodig.” Hurkens knikt: “Wethouder Van der Pas had het over een grote opknapbeurt, maar dat is helemaal niet aan de orde. Het is een retro bad en dat moet het ook blijven.” Laco heeft de afgelopen tien jaar vrijwel niks aan onderhoud gedaan. Savelsbergh: “Klopt, maar ze nog altijd eigenaar van het terrein. We moeten er samen uitkomen.” Er is geld nodig om het bad op te pimpen. Hoeveel precies, dat weet het burgerinitiatief niet. Ze verwijzen naar het haalbaarheidsonderzoek.


Het zwembad in de zomer.

Uiteindelijk moet de samenleving het buitenbad (weer) omarmen. “Er moeten voldoende bezoekers zijn. Als je kijkt naar het Fioretti College zij hebben stagiaires in de beveiliging en op De Leijgraaf zitten veel handige jongeren. Mensen moeten er onderdeel van uit willen maken, omdat ze er een stukje geluk vinden”, vertelt Savelsbergh.
Daarnaast is er genoeg ruimte voor andere activiteiten zoals: yoga en beachvolleybal. Er liggen nog meer ideeën. Gorris: “Het zwembad moet eerder open en langer openblijven, zodat mensen voor en na hun werk baantjes kunnen trekken. Misschien is er vanuit de moslimgemeenschap wel animo om een uurtje te gaan zwemmen. En de senioren? Wellicht willen zij wel aqua gymmen.”

‘Als het buitenbad verdwijnt, komt het nooit meer terug’
De grootste angst van het burgerinitiatief is dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Den Biggelaar: “Wanneer een projectontwikkelaar er mag bouwen, is de grond morgen verkocht. Wij willen de zekerheid hebben dat het bestemmingsplan never nooit wordt gewijzigd.” Want over één ding zijn ze het unaniem eens. “Als het buitenbad verdwijnt, komt het nooit meer terug”, zegt Gorris.
De beweegredenen om het zwembad te willen behouden zijn breder dan alleen plezier. Den Biggelaar legt uit: “Buitenzwemmen is een geweldige manier om gezond en fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk”, aldus de oud-huisarts. Hurkens vult aan: “Voor het bedrijfsleven is een buitenzwembad erg interessant. Er wordt vaak gesproken over een leuke leefomgeving en een interessant vestigingsklimaat. Een zwembad vergroot dat.” Toch komt het bedrijfsleven niet zomaar met een zak geld over de brug mede omdat Laco een commerciële partij is. Hurkens vervolgt: “Daarom zijn bedrijven voorzichtig. Laco is de eigenaar en dus is het van belang om te weten wat zij van plan zijn. Bedrijven gaan geen commercieel bedrijf voeden.” Het is niet zo dat het burgerinitiatief Laco liever kwijt dan rijk is. “Wij willen gewoon dat het zwembad openblijft. Dat is ons voornaamste doel”, laat het viertal weten.

Verantwoordelijkheid
Het burgerinitiatief hoopt dat Laco en de gemeente snel met elkaar om tafel gaan. “We hopen dat de gemeente de verantwoordelijkheid neemt. Ze hebben deze situatie zelf gecreëerd dus los het op.” Volgens Savelsbergh worden lokale voorzieningen alleen maar belangrijker. Hurkens is het daarmee eens. Ze vult aan: “Het is een ontmoetingsplek voor alle leeftijden. Zomerpret voor iedereen in de buurt. Het verre is het nieuwe dichtbij”, besluit ze. Het zwembad gaat binnenkort weer open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant