Forugh Karimi uit Veghel is de schrijfster van het boek De moeders van Mahipar.
Forugh Karimi uit Veghel is de schrijfster van het boek De moeders van Mahipar.

Bijzondere Boekenweek voor Veghelse schrijfster

Algemeen 1.929 keer gelezen

VEGHEL | Hoogzwanger ontvluchtte Forugh Karimi 25 jaar geleden Afghanistan. Nu werkt ze als psychiater en psychotherapeut gespecialiseerd in behandeling van complex trauma en identiteitsproblematiek in Nederland. De moeders van Mahipar is de debuutroman van de Veghelse schrijfster. 

Vandaag (zaterdag) start de Boekenweek. Voor Karimi is die dit jaar wel heel bijzonder, omdat haar debuutroman prominent in de boekhandel ligt.
In De moeders van Mahipar vertelt de Veghelse auteur over de lotgevallen van een familie die uit elkaar gerukt wordt door oorlog en waarvan de leden verspreid over de wereld ieder een eigen lot tegemoet gaan. Met deze roman wil Forugh haar volk een gezicht geven, met alle menselijke nuances dat het verdient, in een verhaal over liefde, vriendschap, geweld, mededogen en tot slot over de zoektocht naar een bewoonbaar ‘thuis’.

Ontroerende stroomversnelling
Radioloog Ramín Sam Manzel treft zijn vrouw Saráh op een avond aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken, de verdachte is voortvluchtig. Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín echter te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op zijn plek en wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.

Geneeskunde
Karami (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij samen met haar man naar Nederland. Ze heeft geneeskunde gestudeerd (UvA, 2004) en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Op haar negentiende won ze in Kabul een prijs voor het beste korte verhaal. Ook heeft Karimi vele artikelen en essays geschreven in zowel het Farsi als het Nederlands en vertaalde ze werk van onder andere Zwagerman en Nijhoff. Karami woont in Veghel.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant