De deelnemers aan de derde editie van Young Leaders in Meierijstad.
De deelnemers aan de derde editie van Young Leaders in Meierijstad.

Young Leaders Alex en Victor geven iets terug: ‘Veghel Connect moet gaan plaatsvinden in het Julianapark’

Algemeen 851 keer gelezen

VEGHEL | Deze maand is de derde editie van Young Leaders in Meierijstad afgerond, negen jongeren namen deel aan de trainingen en gaan aan de slag met het organiseren van een activiteit voor hun gemeenschap. Doel van dit programma is dat zij zich zichzelf op verschillende vlakken kunnen ontwikkelen en terug kunnen geven aan de mensen om hen heen. “Het is een pedagogisch project voor jongeren tot en met 26 jaar”, vertelt Alex Müller, deelnemer en student ‘social work’. Victor Nguyen deed al drie keer mee: “Het mooie is dat je mensen ziet veranderen. Misschien zijn ze in het begin een beetje bang, maar ze leren snel.”

Het begint met tien weken training. Alex licht toe: “Tijdens de training ontwikkel je je leiderschapskwaliteiten en zelfvertrouwen en het traject word afgesloten met het plannen, organiseren en uitvoeren van een sociale activiteit voor jongeren en anderen in de omgeving.” Zo kunnen ze ook doen voor de gemeenschap.
De training is er dus op gericht om zowel de jongeren zelf als hun omgeving van dienst te zijn. Victor heeft er veel voordeel aan gehad: “De training kan je helpen jezelf te ontwikkelen. Je kan je eigen kwaliteiten leren kennen, leren hoe je een leider kan zijn en wat voor leider je zelf eigenlijk bent. Je leert met mensen te werken en hoe je ze kunt verbinden met ideeën en activiteiten.” Daarnaast is er ook de meer praktische kant: “Ik heb beter leren organiseren en planningen maken. Het is dus nuttig voor de gemeenschap, maar ook voor jezelf.”

Jongerenwerk
Alex nam deel vanuit haar interesse in jongerenwerk. Ze studeert ‘social work’ en raakte betrokken bij het project via haar stage bij jongerencentrum De Kluis. Ze vertelt: “Ik wil graag werken met jongeren die niet helemaal hun plek kunnen vinden, die moeite hebben te vinden wie ze zijn en wat meer ondersteuning nodig hebben. Ik zou ook graag zulke trainingen geven.” Om te ervaren hoe zo’n training is als deelnemende jongere was dus een nuttige ervaring voor haar. “Het is super leuk, er is veel energie.”

Veghel Connect
Bij vorige edities organiseerden de deelnemende jongeren kleine projecten zoals een spelletje. “Maar met deze groep willen we een groter project opzetten, een soort buurtdag”, vertelt Alex. “Veghel Connect moet op 3 juli gaan plaatsvinden in het Julianapark. Als het succesvol blijkt en voldoende belangstelling is, dan zouden we het misschien kunnen laten terugkeren. Het idee is vooral gericht op mensen die eenzaam zijn, zowel ouderen als jongeren. We willen mensen verbinden met activiteiten, een bandje, een hapje en een drankje. Gewoon een leuke dag voor iedereen.” Victor vult aan: “We hopen dat we iedereen weer samen kunnen krijgen, dat we weer terug naar normaal kunnen gaan na corona. Het evenement is iedereen in Veghel die mee wil doen.” Inmiddels is de vierde editie van Young Leaders al van start gegaan in Schijndel. Kijk voor meer informatie op noordaenco.nl/young-leaders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant