Afbeelding
Advertorial

Als fietser aangereden door een motorvoertuig

Algemeen 470 keer gelezen

U bent als fietser aangereden door een motorvoertuig: een auto, scooter, motor. U kunt hierdoor ernstige letselschade hebben opgelopen. Uiteraard wilt u dat uw schade vergoed wordt. Heeft u ook altijd recht op schadevergoeding? En hoe kunt u deze vergoeding claimen? Wij leggen het aan u uit.

Fietser versus motorvoertuig

In de Nederlandse wet wordt een onderscheid gemaakt tussen zwakke en sterke verkeersdeelnemers. Fietsers en voetgangers zijn zwakke verkeersdeelnemers en motorvoertuigen zijn sterke verkeersdeelnemers. U loopt een groot risico op ernstig letsel wanneer u als fietser door een motorvoertuig wordt aangereden. Daarom gelden er strenge regels voor motorvoertuigen, ook in de letselschade wereld. U heeft daardoor als fietser vrijwel altijd recht op schadevergoeding.

Hoe zit dat dan precies? U kunt zich in drie situaties bevinden. Het ongeluk is veroorzaakt door:

  • de bestuurder van het motorvoertuig
  • u en de tegenpartij
  • uzelf


In de meeste gevallen heeft u in al deze situaties recht op schadevergoeding. Zelfs als de dader is doorgereden. We leggen het hieronder kort aan u uit.
Ongeval veroorzaakt door bestuurder van motorvoertuig
Stel dat u bent aangereden op de fiets, omdat een automobilist haaientanden negeerde. Dan is het ongeluk volledig veroorzaakt door de bestuurder van het motorvoertuig. In deze situatie heeft u altijd recht op een vergoeding van al uw schade.

Ongeval veroorzaakt door u en de tegenpartij

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u geen richting aangaf, maar de tegenpartij veel te hard reed. Dan zijn jullie beiden schuldig aan het ongeval. In deze situatie moet minstens de helft van uw schade worden vergoed. Dit kan oplopen tot een vergoeding van uw volledige schade.

Ongeval veroorzaakt door uzelf

U kunt het ongeval ook zelf hebben veroorzaakt. Stel dat u bijvoorbeeld wordt aangereden door een scooter, omdat u een stopbord over het hoofd heeft gezien. In deze situatie heeft u alsnog recht op een vergoeding van minstens de helft van uw schade.

Dader is doorgereden

Helaas gebeurt het nog regelmatig dat de dader doorrijdt na een ongeluk. Ook dan heeft u recht op schadevergoeding. Als u het kenteken niet heeft kunnen noteren, kunt u niet bij de dader terecht. U heeft dan nog wel een andere optie: het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet hiervoor wel:

  • minstens één getuige hebben van het ongeval of camerabeelden
  • aangifte doen bij het politiebureau

Let op: u moet direct aangifte doen bij de politie als u het kenteken niet heeft kunnen noteren. Als u of een getuige dat wel heeft kunnen doen, moet u binnen 14 dagen aangifte doen van het ongeval.

Hoe schadevergoeding claimen?

U heeft in de meeste gevallen recht op schadevergoeding na een fietsongeval. Hoe kunt u deze vergoeding het beste claimen? Het is belangrijk dat u na een ongeval bewijsmateriaal verzamelt waaronder:

  • een ingevuld Europees Schadeformulier
  • gegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen
  • foto’s van uw verwondingen, andere schade en de plek van het ongeval
  • notitie in uw medisch dossier
  • proces-verbaal, als de politie aanwezig was

U krijgt een notitie in uw medisch dossier van het ziekenhuis of uw huisarts. Dit is een hele belangrijke vorm van bewijsmateriaal. Zonder deze notitie kan de verzekeraar de relatie tussen uw klachten en het ongeval in twijfel trekken. Ga daarom altijd direct naar het ziekenhuis of uw huisarts na een fietsongeval.

Met het bewijsmateriaal kunt u de tegenpartij aansprakelijk laten stellen. U kunt dit zelf doen, maar wist u dat u als letselschadeslachtoffer ook recht heeft op gratis juridische hulp? De buitengerechtelijke kosten moeten door de verzekeraar worden vergoed. Ook als de dader is doorgereden. Maak het uzelf daarom makkelijker door voor een ervaren jurist van JBL&G te kiezen. Het enige dat u dan hoeft te doen, is uw verhaal vertellen en kopieën van het bewijsmateriaal aanleveren. Uw persoonlijke jurist doet de rest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant