Loopgroep Wijbosch tijdens de vorige editie van de bevrijdingsvuurestafette in 2019.
Loopgroep Wijbosch tijdens de vorige editie van de bevrijdingsvuurestafette in 2019. Foto: M. van Soest

Lopen voor ‘bewustwording over vrijheid’

Algemeen 628 keer gelezen

VEGHEL | Joost Vlassak uit Veghel en negentien andere leden van Loopgroep Wijbosch lopen in de nacht van 4 op 5 mei in etappes van Wageningen naar Veghel, en daarna door naar Wijbosch voor de bevrijdingsvuurestafette. “Het is bijna automatisme dat we alles kunnen doen, maar in deze tijd met de oorlog in Oekraïne en mensen, ook hier dichtbij, die in armoede leven moeten we onze vrijheid koesteren”, vertelt Joost.

“In deze tijd moeten we zeker iets doen. Met alle ellende in de wereld moeten we onze vrijheid koesteren. Het is mooi dat we met ontspanning en inspanning een bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording over vrijheid, we moeten het koesteren.” Op 4 mei vetrekken daarom twintig lopers uit de hele gemeente naar Wageningen waar zij rond middernacht van de burgemeester van Wageningen een fakkel ontvangen waarmee ze hun eigen vuur ontsteken. “De hele route is zeventig kilometer. In groepjes van drie lopen we de hele nacht door in etappes van vijf kilometer, sommigen lopen twee etappes achter elkaar”, vertelt Joost. Daarbij worden ze begeleid door drie fietsers die hen de weg wijzen en de veiligheid in het oog houden.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei verwachten de lopers om 7.00 uur aan te komen op het Spoorven in Veghel, vanwaar ze doorlopen naar Wijbosch waar ze om 8.00 uur arriveren. “Dan gaan we een paar uurtjes slapen en om 12.30 uur wordt het vrijheidsvuur ontstoken bij zorgboerderij Zorghoeve ‘t Binnenveld. Vanaf 13.00 uur is er een programma rondom vrijheid en bevrijding met muziek en leuke activiteiten bij Casa del Arte in Wijbosch.”

Bevrijdingsvuurestafette
Loopgroep Wijbosch is één van de tachtig deelnemende groepen uit het hele land die naar Wageningen komen. Joost: “Voor de eerste deelname werden we benaderd door toen nog de gemeente Schijndel.” Door corona konden de vorige twee edities van de bevrijdingsvuurestafette niet doorgaan, maar dit jaar doet de loopgroep voor de derde keer mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant