Nico Nathan Wolf
Nico Nathan Wolf

Struikelstenen voor Nico en Nico Nathan Wolf

Algemeen 1.073 keer gelezen

VEGHEL | Voor hun toenmalige woonhuis aan de Gasthuisstraat 5 worden op zondag 8 mei twee struikelstenen gelegd voor Nico en Nico Nathan Wolf. Eerder dit jaar werden al struikelstenen geplaatst in de NCB-Laan ter nagedachtenis aan Job de Groot en Rosa Meijer-de Groot, broer en zus van Joodse afkomst.

Nico Wolf (1919) was de zoon van Max Wolf van de Zakkenfabriek. Na de HBS in Den Bosch ging Nico in 1937 naar de Economische Hogeschool in Tilburg. De gelovige, muzikale jongen was een briljant student en lid van studentenvereniging St. Olof en van schaakvereniging Het Witte Paard.

Kleine Nico
Zijn neef Nico Nathan Wolf (1915) kwam uit Doetinchem. In 1939 kwam hij in Veghel wonen om in de zakkenfabriek van zijn oom te werken. Hij was wat kleiner dan neef Nico en werd daarom Kleine Nico genoemd. Hij was verloofd met Sera. Toen de oorlog uitbrak vocht Nico Nathan aan het front bij de Grebbeberg.

New York
Direct na het uitbreken van de oorlog vluchtte Max Wolf met familieleden richting de veilig geachte Waterlinie. Die was echter al onbereikbaar geworden en zonder enige planning vluchtte het gezelschap via België, Frankrijk en Engeland naar New York. Daar zouden zij de oorlog overleven. Nico’s ouders stonden voor een zwaar dilemma: Het redden van drie of het verliezen van vier kinderen? Nico kon namelijk niet mee omdat ook hij in militaire dienst zat.
Toen de situatie voor Joden steeds dreigender werd, had Nico een onderduikplek op Huize Zwanenburg in Dinther geregeld, maar stond deze af aan zijn ex-vriendin Dini Frank en de bekende schrijver Leonard de Vries. In 1942 trok hij in bij de familie Van de Louw in de NCB-laan. Op 25 augustus 1942 kreeg hij de oproep zich te melden in Westerbork voor werkverruiming in Groot-Duitsland. Noud van de Louw heeft Nico toen – op diens verzoek – weggebracht. In Westerbork wordt hij op 4 september op transport gezet naar Auschwitz.

Auschwitz
Op 28 augustus 1942 moet Nico Nathan zich melden in Westerbork, waar hij op 31 augustus 1942 op transport gesteld wordt naar Auschwitz. Onderweg naar een ander kamp komen beide Nico’s om het leven. Het Rode Kruis schatte als datum van overlijden 31 maart 1944. Waarschijnlijk zijn de Nico’s als gevolg van ziekte en uitputting gestorven.

Overlijden
Op 20 juni 1945 schrijft Max Wolf vanuit Amerika naar Noud van de Louw: “Nu zou ik je, Noud, een verzoek willen doen. Indien je niets positiefs van Nico weet of de anderen; dan maar niet over hem schrijven. Ik weet wanneer ik dit verzoek doe het niet met de goedkeuring van mijn vrouw gaat. Maar het is beter voor haar omdat het haar telkens te veel aangrijpt.” Pas in 1952 kregen de families van de Minister van Justitie bevestiging van het overlijden van beide Nico’s.

De Stichting Struikelstenen en de familie van de twee Nico’s leggen de twee struikelstenen op zondag 8 mei om 14.00 uur aan de Gasthuisstraat 5.
Iedereen is welkom om de steenlegging bij te wonen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant