Foto:

Struikelstenen voor Nico Wolf en Nico Nathan Wolf liggen in de Gasthuisstraat

  •   keer gelezen

VEGHEL | De Joodse oorlogsslachtoffers Nico Wolf en Nico Nathan Wolf hebben op zondag 8 mei allebei een struikelsteen gekregen voor de deur van hun toenmalige woonhuis aan de Gasthuisstraat 5 in Veghel. Bij de ceremonie waren een aantal familieleden aanwezig en er waren veel belangstellenden op af gekomen. In een mooie en emotionele ceremonie werd de levensloop verteld van de neven Nico en Nico Nathan en werden persoonlijke verhalen gedeeld. Bij het leggen van de struikelstenen werd de kaddisj uitgesproken, een van de belangrijkste gebeden van het Jodendom. Kinderen van basisschool ‘t Ven hielpen bij de steenlegging.

Nico Wolf werd op 24 november 1919 geboren in Veghel, hij was student Economie aan de Universiteit Tilburg en woonde in Veghel op het adres Gasthuisstraat 5. In september 1942 werd hij op transport gesteld vanuit Westerbork en kwam vermoedelijk eind maart 1944 ergens in Midden-Europa om het leven. Pas in 1952 is zijn overlijdensdatum officieel vastgesteld op 31 maart 1944.

Uitputting
Nico Nathan Wolf werd op 24 juni 1915 geboren in Doetinchem. In 1939 werd hij als soldaat gemobiliseerd en vocht tijdens de Duitse inval bij de Grebbeberg, na de capitulatie keerde hij terug naar Veghel. Op 28 augustus 1942 moet Nico zich melden in Westerbork. Hij geeft hieraan gehoor en enkele dagen later wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz. Hij komt terecht in een van de satellietkampen en het wordt aangenomen dat Nico rond 31 maart 1944 om het leven kwam als gevolg van ziekte, uitputting of ontbering.

Binnen Meierijstad was dit de tweede steenlegging van een reeks te leggen struikelstenen naar een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Meer berichten