Column Hans van der Wijst

Zeemeeuwschijterij

  •   keer gelezen

Iedereen die mijn wekelijkse stukjes leest, weet inmiddels dat ze al zo’n twee decennia midweeks in deze Stadskrant Veghel staan. Gewoon met mijn eigen naam ernaast. De laatste jaren verschijnen ze ‘s zondags erna ook op Kliknieuws. Uiteraard onder eigen naam. Soms word ik op m’n schrijverij aangesproken in het voorbijgaan, tijdens algemene bijeenkomsten of op feestjes. Heerlijk! Ik krijg weleens ‘reactiemail’ via de redactie. Interessant! Incidenteel reageer ik daarop. Maar alleen wanneer de schrijver het lef heeft gehad zijn/haar werkelijke naam eronder te zetten. Dat is voor mij namelijk allesbepalend en tevens de reden dat u mij nooit op internetforums zult aantreffen. Op LinkedIn na dan, waarvan ik een blauw maandagje dacht dat het me weleens ‘iets’ zou kunnen brengen. Niet dus. Afmelding bleek problematisch. Tot op de dag van vandaag circuleert die ouwe meuk nog steeds op internet. Heb er spijt van als de steeds minder wordende haren op mijn hoofd. U begrijpt, mijn toenmalige uiterlijk lijkt nauwelijks meer op het huidige. De rest van de inhoud trouwens ook niet.

Op Kliknieuws kan ik telkens in de aanhef zien hoeveel lezers gereageerd hebben. Interessant, maar verder gaat mijn aandacht niet. Niet omdat uw meningen mij niet zouden interesseren, maar omdat ik geen deel wil uitmaken van een ‘anonimiteits-omgeving’. Ik wil niet communiceren met ‘Poepie36’, ‘Angelinootje24’, Trekzak68 of DwarsdenkerA2. Niet opzoeken nu! Deze accountnamen bestaan niet. Zo denk ik dus ook over lieden die áchter dergelijke laffe, achterlijke naampjes zouden kúnnen zitten. Ze bestaan voor mij niet! Laat staan dat ik met ze in discussie wil op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. 

Anoniem je mening geven kan best zinvol zijn, mits daar iets opbouwends van uitgaat. Helaas vertoont het internet in veel gevallen gelijkenis met een riool. Wat mensen thuis via toiletten of andere afvoerputjes lozen is niet te achterhalen, maar kan wel uiterst schadelijk zijn voor de medemens. Verachtelijk woordelijk gif lozen dus ook. Zie het als ‘zeemeeuwschijterij’. Even ‘biologisch’ uitleggen? Zeemeeuwen komen krijsend aangevlogen, schijten alles onder en gaan weer verder. Zijn louter uit op eigen gewin. Tonen onvoorspelbaar gedrag. Zijn ruw in de omgang en niet zelden ongezond voor zichzelf en hun omgeving. 

Moest gelijk aan Elon Musk denken die brallend aankondigde Twitter op te kopen om absolute vrijheid van meningsuiting te garanderen, maar zelf nauwelijks tegen kritiek blijkt te kunnen. Grote kans dat het lieftallig kwetterende vogeltje in het Twitterlogo nu verandert in een alles onder schijtende zeemeeuw...

Meer berichten