<p>In de coronatijd bleven de horecazaken leeg.</p>

In de coronatijd bleven de horecazaken leeg.

(Foto: )

KHN-afdelingen willen actie: ‘15 procent van de horecaondernemers staat op omvallen’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Per 1 april zijn de steunmaatregelen voor ondernemers die door de coronamaatregelen geraakt zijn, gestopt. Maar voor veel ondernemers zijn de problemen nog lang niet voorbij. De datum 1 oktober geeft menig horecaondernemer slapeloze nachten. Dat is de dag waarop de Belastingdienst haar schulden gaat innen en alles moet binnen vijf jaar voldaan zijn.

De 58 voorzitters van diverse lokale afdelingen geven aan dat veel ondernemers, ondanks de steunmaatregelen hun volledige (pensioen)spaargeld hebben verbruikt en tegen een forse schuldenberg aan kijken. Een van de steunmaatregelen was dat bedrijven uitstel van belastingbetaling kregen. Als het aan het kabinet ligt moeten ze die belastingschuld (75.000 euro per ondernemer) in vijf jaar terugbetalen. Er is zo dus geen ruimte meer over om financieel gezond te worden. Ongeveer 15 procent van de horecaondernemers heeft door de coronacrisis acute geldproblemen en staat op omvallen. Dat percentage zal hard omhoog gaan als de betalingstermijn blijft staan op vijf jaar verwachten de voorzitters.

Een ander bijkomend probleem is dat ook de afrekeningen van de TVL en met name de NOW eraan komen. Ook hier is de verwachting dat veel horecaondernemers vele duizenden euro’s moeten terugbetalen. Tel daarbij ook de ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de krapte op de arbeidsmarkt en de fors stijgende inkoopprijzen bij op en je komt tot de conclusie dat het kabinet bijna iets onmogelijks vraagt van de horecaondernemers.

De voorzitters roepen daarom in een gezamenlijk persbericht op om de terugbetaling van de belastingschuld naar minimaal tien jaar te zetten. Ook vinden zij dat het kabinet samen met MKB Nederland, VNO-NCW en Koninklijk Horeca Nederland moet kijken naar een op maat gemaakt financieel herstelplan voor de hardst getroffen sectoren.

Lijst van afdelingen die de zorgen delen en deze brief onderschrijven: Roermond, Liemers, Oisterwijk, Rosmalen Nuland Vinkel, Alkmaar, Krimpenerwaard, Doetinchem, Breda, Peel & Maas, Eindhoven, Oss, Uden, Schagen, Roosendaal, Waterland, Bladel - Reusel- de Mierden, Landerd, Meierijstad, Someren, Rheden, Bernheze, Maastricht en Heuvelland, St Michielsgestel, Leeuwarden, Leiden, Amstelland, Nederweert, Groot Nijmegen, Asten, Bergen op Zoom, Valkenswaard, Arnhem / Renkum, Vught, Helvoirt, Cromvoirt, Harlingen, Enkhuizen, Moerdijk, Steenbergen, Veldhoven, Epe Veluwe, Weert, Oirschot- de Beerze, Zundert, Heusden, Midden Friesland, Oosterhout, Horst aan de Maas, Valkenburg, Drimmelen, Gouda, Winterswijk, Maas en Niers, Cranendonck, Bergeijk, Etten-Leur, Aalten/Dinxperlo, Beesel en Tilburg.

Meer berichten