<p>Actieve leden van Erthepe slaagden er in het Raadhuis uit te bouwen tot h&eacute;t erfgoedhuis van Erp, Boerdonk en Keldonk. </p>

Actieve leden van Erthepe slaagden er in het Raadhuis uit te bouwen tot hét erfgoedhuis van Erp, Boerdonk en Keldonk.

(Foto:)

Heemkundekring Erthepe houdt een open dag

  •   keer gelezen

ERP | Erthepe, de erfgoedorganisatie van Erp, Boerdonk en Keldonk is opgericht op 14 april 1980. Door de coronapandemie die in het werkgebied van Erthepe veel slachtoffers eiste, moest de viering van het 40-jarig bestaan in 2020 worden uitgesteld. Op zondag 15 mei houdt de heemkundekring ter gelegenheid van haar jubileum van 11.00 tot 18.00 uur open dag in het Raadhuis van Erp (Hertog Janplein 9). Belangstellenden kunnen dan in en om het Raadhuis kennis maken met de activiteiten van Erthepe.

Geïnspireerd door streekarchivaris Wim Cornelissen staken in 1980 een aantal Erpenaren de koppen bij elkaar om een heemkundigevereniging op te richten. Het doel was in het begin vooral het vergroten van de kennis over de geschiedenis van de gemeente Erp. Door gebrek aan een eigen ruimte bleven de activiteiten tot 1994 beperkt. Als gevolg daarvan ook het aantal leden. Na de fusie van de gemeenten Erp en Veghel kregen de Erpse heemkundigen de beschikking over de burgemeesterskamer en de zolder van het Raadhuis van Erp. Maar ook dat bood nog weinig soelaas: op de wekelijkse heemavonden was nauwelijks een rustige werkplek te vinden. Dat veranderde toen het gemeentelijke servicecentrum in het Raadhuis de deuren sloot. Erthepe kon in 2007 de benedenruimten van het Raadhuis in gebruik nemen voor zijn activiteiten. Het gevolg was een gestage groei van het ledental: van circa 45 in 2007 tot circa 360 leden in 2022. In 2012 was een actie en het aanbieden van ruim 1450 handtekeningen nodig om de gemeenteraad van Veghel ervan te overtuigen dat het Raadhuis voor de Erpse gemeenschap behouden moest blijven.
Actieve leden van Erthepe slaagden er daarna in het Raadhuis uit te bouwen tot hét erfgoedhuis van Erp, Boerdonk en Keldonk. Tot een kenniscentrum waar ‘het geheugen’ van de drie kerkdorpen bewaard wordt. Vastgelegd in foto’s, films, archieven, documenten, verhalen, voorwerpen en archeologische vondsten. “We nodigen inwoners van Meierijstad uit om op zondag 15 mei een bezoek te brengen aan het erfgoedhuis van Erp, Boerdonk en Keldonk. Iedereen kan dan zien dat een eigentijdse erfgoedorganisatie geen stoffige boel is en geen club van wereldvreemde hobbyisten”, laten ze bij heemkundekring Erthepe weten.

Meer berichten