<p>Jan van Hoof op de plek waar in het weekend van 22, 23 en 24 juli Fabriek Magnifique losbarst.</p>

Jan van Hoof op de plek waar in het weekend van 22, 23 en 24 juli Fabriek Magnifique losbarst.

(Foto:)

Fabriek Magnifique speelt zich af ‘op meer plekken dan ooit en is extra feestelijk’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het programma van Fabriek Magnifique begint langzaamaan vorm te krijgen. Voor het aankondigen van headliners is het nog te vroeg, maar het uitgestrekte terrein is inmiddels bekend. “Het programma is wonderlijk en het terrein groter dan voorgaande edities. Het wordt een mix van verschillende kunstdisciplines waarbij ook food een belangrijke rol speelt”, aldus Jan van Hoof, artistiek leider van Fabriek Magnifique. Het art en food festival is dit jaar in het weekend van 22, 23 en 24 juli.

Het terrein loopt van het centrum tot en met de Noordkade. Daar tussenin wordt vrijwel iedere ruimte benut. Van Hoof somt op: “Julianapark, bibliotheek, Markt, centrum, Molenstraat, Kloostertuin, Hoogstraat, Klondike, Heilig Hartplein en de Noordkade. De tiende editie wordt daarmee groter dan voorgaande edities. Het moet extra feestelijk worden en verrassender dan ooit.”
Het allesomvattende thema van de tiende editie van Fabriek Magnifique is ‘Tijd’. Van Hoof: “We blikken terug, richten ons op het heden en kijken naar de toekomst. We hopen dat er dit jaar een paar grote acts uit het verleden terugkeren in Veghel. Daarnaast leggen we met Rik Kuppen een mooie koppeling tussen verleden en heden. Als klein jongetje werd hij geïnspireerd tijdens Fabriek Magnifique, toen nog onder de naam Slokdarmfestival, door Wibi Soerjadi. Nu veertien jaar later is Kuppen zelf een nationaal en internationaal gevierd pianist. Hij treedt tijdens de komende editie van Fabriek Magnifique op.”


Jan van Hoof is de artistiek leider van Fabriek Magnifique. 

Ook de toekomst krijgt alle ruimte tijdens het festival. “Er wordt ruim baan gemaakt voor talent. Dat doen we samen met Phoenix Cultuur.”
De keuze voor het thema ‘Tijd’ heeft alles te maken met de huidige tijdsgeest. Van Hoof legt uit: “Er is een tijd voor corona en de oorlog in Oekraïne, een tijd tijdens en hopelijk een mooie tijd erna. Het is een scharnierpunt in de tijd. Bovendien kun je met tijd alle kanten op. Het thema haakt aan bij heel veel programmaonderdelen”, belooft Van Hoof.

Parade
Op vrijdagavond, zaterdag en zondag schotelt de organisatie de bezoekers een volwaardig programma voor. “Op vrijdag richten we ons extra op de jeugd. Zaterdagmiddag ligt de focus op de kinderen en zaterdag- en zondag[avond is er van alles te doen voor iedereen.”
Het festival wordt vrijdag geopend met een heuse parade. Van Hoof heeft verschillende muzikanten en kunstenaars weten te strikken om door Veghel te paraderen. “We starten om 18.00 uur bij de Noordkade en eindigen rond 19.00 uur in het Julianapark. Daar wordt het festival officieel geopend.” Om de parade van extra cachet te voorzien heeft Van Hoof de hulp ingeroepen van de optochtcommissie van cv de Kuussegatters. “Het zou leuk zijn als er wat carnavaleske loopgroepen mee willen wandelen. Ook groepen uit andere kernen zijn van harte welkom.”


Het hart van het festival ligt zoals vanouds in het Julianapark. 

Het hart van het festival ligt zoals vanouds in het Julianapark. Daar komen vier verschillende podia en de Kuussegatters verzorgen dit jaar de beachclub. Van Hoof: “Verschillende horecazaken krijgen er de ruimte om zich te presenteren. Op het grote grasveld komt het hoofdpodium te staan. Boven de Aa komen er twee bruggen te hangen waarvan we er eentje helemaal volhangen met wekkers. Om het half uur gaat er eentje af en aan de wekker hangt een brief met het verhaal van de wekker. De Parklaan wordt voorzien van theatertentjes, Fotoclub Veghel presenteert mooie, grote foto’s en de gemeente verzorgt een escape room voor laaggeletterden.” In de Hoogstraat gaat kunstenares Carin Simons aan de slag en Het Heilig Hartplein wordt ingericht als circus. Op de Noordkade komt, tegen het water aan, een groot buitenpodium te staan waar verschillende kunstvormen de kans krijgen om zich te presenteren aan het grote publiek.
Van Hoof is bezig met vijf headliners. “Eentje op vrijdag- en zaterdagavond en drie op zondag (ochtend, middag en avond). Het is nog te vroeg om bekend te maken om wie het gaat. We zijn nog in onderhandeling. Daarbij zijn we sterk afhankelijk van onze sponsoren.”

Centrum
Het ‘legendarische’ gevelconcert, onder leiding van Edwin Pittens, in de Molenstraat keert dit jaar terug. Nieuw is de prominente rol die het centrum gaat spelen. Uiteraard is er op de Markt weer een podium waar van alles te doen is, maar er is meer. “Er komt een rode loper door het hele centrum. Op het Molenwiekenplein komt er muziek en het Meierijplein wordt omgetoverd tot het Montmartre van Veghel met ruimte voor amateur- en semiprofessionele kunstenaars. Het winkelcentrum krijgt echt een volledig programma.”


Het art en food festival is dit jaar in het weekend van 22, 23 en 24 juli. 

De organisatie achter Fabriek Magnifique is nog op zoek naar vrijwilligers. PR-medewerker Ivonne van der Male: “We hebben grote en kleine klussen. Denk aan logistieke mensen, bouwers, gastvrouwen of mannen, leden voor het social mediateam en bijvoorbeeld fotografen om het festival vast te leggen. Alle hulp is welkom.”
Het festival is in Veghel, maar de organisatie hoopt alle kernen in Meierijstad te bereiken. “Het is niet alleen een Veghels feestje. We willen de hele gemeente erbij betrekken”, besluit Van der Male.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via: www.fmaanmelden.nl of info@fabriekmagnifique.nl

Meer berichten