Elsbeth Slippens is oprichter van het platform Shit or Shine.
Elsbeth Slippens is oprichter van het platform Shit or Shine.

Shit or Shine start de actie: #Eensparklevoorjou

  •   keer gelezen

VEGHEL | Op zondag 5 juni is het Internationale Cancer Survivors Day. Een dag om stil te staan bij de ziekte, aandacht te vragen voor het feit dat iedereen ermee te maken kan krijgen, maar vooral om het leven (met of) na kanker te vieren. Cancer Survivors Day bestaat al 34 jaar, maar is in Nederland nog niet zo bekend. Vorig jaar startte online magazine en community Shit or Shine daarom de actie #eensparklevoorjou. Vanwege de enthousiaste reacties wordt de actie dit jaar uitgebreid met onder andere een kaartenactie. Waar de actie zich vorig jaar vooral richtte op vrouwelijke cancer survivors is deze actie bedoeld voor iedereen die met kanker te maken heeft (gehad). 

Cancer survivor ben je vanaf het moment dat je de diagnose kanker hebt gekregen tot het moment waarop je nu bent in het leven. Cancer survivors vinden het vaak moeilijk om de draad na hun behandelingen weer op te pakken. De omgeving denkt dat ze weer ‘beter’ zijn als de behandelingen tegen kanker achter de rug zijn, maar niets is meer hetzelfde. Dat blijkt ook uit onderzoek: 65 procent van de cancer survivors houdt last van gevolgen. Van hen heeft 40 procent bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, seksuele problemen (44 procent) of vermoeidheid (68 procent). Maar liefst 57 procent van de respondenten voelt onbegrip van collega’s, leidinggevenden en werkgevers voor ‘late gevolgen’. 

Zakje Sparkle thee
Shit or Shine heeft speciaal voor Cancer Survivors Day een speciale website ontwikkeld waarop acties en initiatieven van allerlei organisaties te vinden zullen zijn. Daarnaast zijn er kaarten te bestellen die je, met een persoonlijke boodschap en een zakje Sparkle thee, kunt laten bezorgen bij iemand die wel een Sparkle-momentje verdient. Zo kun je mensen laten weten dat je aan ze denkt en er voor ze bent, ook na kanker. Of gebruik de hashtag #eensparklevoorjou om via social media een golf aan positiviteit te verspreiden. Shit or Shine adviseert organisaties die medewerkers willen verrassen of zelf een activiteit willen organiseren graag over de mogelijkheden.

Meer informatie is te vinden op: www.shitorshine.nl.

Meer berichten