<p>Het nieuwe college bij elkaar.</p>

Het nieuwe college bij elkaar.

Meierijstad presenteert beoogd college: nul vrouwen en geen verrassingen

  •   keer gelezen

VEGHEL | In het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode is woensdagmiddag het beoogd college gepresenteerd. Onder de kandidaat-wethouders zijn geen verrassingen te bespeuren. Coby van der Pas keert niet terug in het nieuwe college van CDA, HIER, VVD en PvdA-GroenLinks. Zij wordt vervangen door partijgenoot Johan van Gerwen. Dat houdt in dat Meierijstad het moet doen zonder vrouwen in het college. Eerder was al bekend geworden dat Harry van Rooijen (VVD) zou worden vervangen door Jan van Burgsteden.

Het CDA heeft ervoor gekozen om Coby van der Pas, die graag door was gegaan als wethouder, in te ruilen voor Johan van Gerwen (41). Daarmee is de rol van Van der Pas in Meierijstad uitgespeeld. Ze heeft zelf al eerder bekend gemaakt niet in de gemeenteraad plaats te nemen. CDA-fractievoorzitter Rien Verhagen legt uit waarom de partij hiervoor gekozen heeft: “Als fractie hebben we gekeken naar de toekomst. Volgens ons is dit het juiste moment om Van Gerwen naar voren te schuiven als wethouder. Wij kiezen voor continuïteit. De kans dat Goijaarts over vier jaar met pensioen gaat is groot. Met de aanstelling van Van Gerwen sorteren we daar vast op voor.” 


Johan van Gerwen is kandidaat-wethouder voor het CDA. 

Het CDA heeft Van Gerwen uiteraard niet alleen gekozen omdat hij 41 jaar is. Verhagen vervolgt: “Van Gerwen is een aantal jaar fractievoorzitter geweest van het CDA in Schijndel en de afgelopen vijf jaar was hij fractievoorzitter in Meierijstad. Hij heeft zijn sporen in de lokale politiek verdiend. Van Gerwen heeft alle kwaliteiten om wethouder te worden. Daarom is hij volgens ons de beste keuze.” 

Vertrouwen
De kandidaat-wethouder zelf is blij met het vertrouwen van zijn partij. “Ik had zelf niet anders verwacht”, lacht hij. Dan serieus: “Ik ben heel erg blij met de keuze van de fractie. Het is nu aan mij om het vertrouwen waar te maken”, aldus Van Gerwen. Partijgenoot Goijaarts vult aan: “Het afscheid van Harry van Rooijen was al eerder aangekondigd. Hij gaat genieten van zijn pensioen. Wij bedanken zowel Van der Pas als Van Rooijen voor de prettige samenwerking. Er is veel waardering voor het werk dat beide wethouders hebben verzet.” 


Menno Roozendaal, Kees van Rooij, Rik Compagne, Jan van Burgsteden, Marijke Wilms (gemeentesecretaris), Jan Goijaarts en Johan van Gerwen.

Geen vrouw, maar er is hoop
De komende vier jaar moet Meierijstad het dus doen zonder vrouwelijke wethouders, maar er is hoop. “Er zijn momenteel drie vrouwelijke fractievoorzitters in de gemeenteraad. Daar mogen we enorm trots op zijn”, aldus Miranda Kerkhof-Ulehake, fractievoorzitter van HIER. Wilma Wagenaars (VVD) en Mirjam van Esch (Hart) zijn de andere twee fractievoorzitters in de raad.


De fractievoorzitters van de partijen in het college: Rien Verhagen (CDA), Miranda Kerkhof - Ulehake (HIER) en Arie de Zwart (PvdA-GroenLinks). Wilma Wagenaars (VVD) ontbreekt in verband met werk.

Samenstelling college en portefeuilleverdeling 

1. Openbare orde en veiligheid
Ir. C.H.C. (Kees) van Rooij, Burgemeester

Openbaar bestuur, intergemeentelijke samenwerking en externe betrekkingen, burgerzaken, veiligheid, crisisbeheersing, openbare orde, brandweer, communicatie, APV inclusief toezicht en handhaving, ODBN, klachtenbehandeling.

2. Economie, financiën, dienstverlening
J.H.M. (Jan) Goijaarts, CDA, 1ste loco

Economie, agrarische sector, grondbedrijf, financiën, vergunningverlening, winkelcentra en markten, evenementenbeleid, internationale medewerkers, dienstverlening, bedrijfsvoering.
Contactwethouder Schijndel.

3. Zorg, volksgezondheid, wonen
H.J. (Rik) Compagne, HIER, 2de loco

Wmo, ouderen, welzijn, volksgezondheid, vrijwilligersbeleid, mantelzorg, wonen, gemeentelijk vastgoed, coördinatie leefbaarheid, inclusie, participatie.
Contactwethouder Veghel.

4. Ruimtelijke ordening en infrastructuur
J.T. (Jan) van Burgsteden, VVD, 3e loco

Verkeer, vervoer en waterstaat, beheer openbare ruimte, afvalstoffenbeleid en milieu, water- en natuurbeheer, nutsvoorzieningen, ruimtelijke ordening, vitaal buitengebied, Omgevingswet.
Contactwethouder Zijtaart, Boskant, Olland, Keldonk, Boerdonk.

5. Sport, onderwijs, recreatie en toerisme
J.T.M.M. (Johan) van Gerwen, CDA, 4e loco

Sport (incl. accommodaties), onderwijs (incl. huisvesting) en leerlingenvervoer, leerplicht, kinderopvang en peuterspeelzalen, integrale kindcentra, recreatie en toerisme, monumenten en erfgoed.
Contactwethouder Sint Oedenrode, Erp, Wijbosch.

6. Werk, jeugd, kunst en cultuur en energie
M.H.B. (Menno) Roozendaal MSc, PvdA-GroenLinks, 5e loco

Werk en inkomen (participatiewet), arbeidsmarkt participatie en integratie, kunst en cultuur incl. lokale omroep, jeugd en jongeren incl. jeugdzorg, passend onderwijs, energietransitie, coördinatie duurzaamheid.
Contactwethouder Eerde, Nijnsel, Mariaheide.

“Het is de bedoeling dat de kandidaat-wethouders tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 19 mei worden geïnstalleerd”. vertelt Jan Goijaarts. “Ook het coalitieakkoord Thuis in Meierijstad wordt dan behandeld”, besluit hij.

Meer berichten