Foto:

Sint Barbaragilde brengt bezoek aan Sint Jan

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Veghelse Sint Barbaragilde heeft ter ere van de meimaand een bezoek gebracht aan Den Bosch en de Sint-Janskathedraal. Het gilde heeft ook afspraken gemaakt om meer met de gilden van Nistelrode en Veghel samen te werken.

Het gilde laat weten dat degenen die naar Den Bosch zijn gewandeld in de Sint Jan gezegend werden. “Al op tijd gingen ook de fietsers uit Veghel op weg, de volgende keer vragen we meer fietsers mee. Het was namelijk leuk en goed te doen”, aldus het gilde. “Het gilde gaat jaarlijks in mei naar de Sint Jan om de mis aldaar op te luisteren. Dit jaar vroeg het gilde van Nistelrode of ze aan mochten sluiten, een prachtig gezicht natuurlijk. We hebben ook de traditie dat er Bossche bollen gegeten worden, terwijl altijd een heerlijk zonnetje schijnt en er dus veel mensen op de parade aanwezig zijn. De Sint Jan zat trouwens ook vol, naast de burgemeester zaten vormelingen en de kerk was volledig vol. Het bijzondere Mariabeeld heeft sinds kort een nieuwe mantel, gemaakt door kunstenares Margriet Luyten. De mantel herinnert aan de Coronaperiode en vanaf 2023 zal deze mantel in de vastentijd te zien zijn op het beeld. De kerk ingaan als gilde met de slaande trom en wapperende vendels is bijzonder, en dit jaar met twee gilden tegelijk.”

Samenwerking
Meierijstad was goed vertegenwoordigd in Den Bosch. Aanwezig waren gemeenteraadslid Johan van Gerwen en plebaan van de Sint Jan Vincent Blom die voorheen priester in Sint Oedenrode was. “Hij bedankte Mark Callaars, de vaandrig, voor de groet met het vaandel en Iris Oonk die de vendelhulde samen met Mark verzorgde. Ook de Koninklijke Harmonie uit Schijndel was erbij om de zang van de diverse koren te begeleiden. Afspraken om meer te gaan samenwerken, kruisboogschieten of met geweer, tussen de Gilden van Nistelrode en Veghel zijn gemaakt.” Het gilde meldt ook dat enkelen van hen binnenkort de pelgrimstocht van Porto (Portugal) naar Santiago de Compostella (Spanje) gaan lopen.

Meer berichten