<p>De video met het verhaal wordt als een cadeautje verpakt.</p>

De video met het verhaal wordt als een cadeautje verpakt.

Boodschap vanuit mijn Hart: ‘Iedereen heeft een verhaal’

  •   keer gelezen

KELDONK | Boodschap vanuit mijn Hart. Zo heet het initiatief dat oud-Keldonkenaar Leon van den Elsen is gestart met zijn vader Coos. Met zijn tweeën leggen ze persoonlijke verhalen vast op beeld.

Leon van den Elsen (42) liep steeds verder vast in zijn werk. Als laatste had hij een managementfunctie waarbij hij zo’n vijftig mensen aanstuurde. “Ik was vooral nog maar met cijfers bezig, niet meer met mensen. Dat frustreerde mij. Op een gegeven moment ga je dat zelf steeds beter inzien: dit past niet meer bij mij, niet meer bij wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik wil juist die mensen voorop kunnen zetten.” Het bracht hem er toe om het roer om te gooien. Hij wilde niet langer meegaan in de ‘rat race’, het hard rennen om alleen maar meer resultaat en rendement te halen en niets meer dan dat. Hij wilde ook in zijn werk, net als hij privé doet, die ‘mens’ centraal stellen.

Zetje nodig
Het leidde tot Boodschap vanuit mijn Hart. Het idee om mensen te interviewen over hun leven en dat vast te leggen op beeld. Een idee dat al langer bij Leon leefde, maar waarvoor hij toch nog een zetje nodig had om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan: “Ik maak al langer filmpjes over hoe je bewuster in het leven kunt staan. Totdat iemand me zei: ‘daar zou je meer mee moeten doen.’ Toen ik die persoon mijn idee voor Boodschap vanuit mijn Hart voorlegde was hij meteen enthousiast: ‘doen’, zei hij.”

‘Iedereen heeft een verhaal’
Inmiddels heeft hij zijn eerste interviews achter de rug. Die gaven hem de bevestiging om daar op door te pakken. “’Ja maar ik heb geen verhaal’, hoor ik mensen dan wel eens zeggen. Nou, geloof me. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En het mooie: dat verhaal, hoe onbelangrijk jij dat zelf misschien ook vindt, is juist zo ontzettend waardevol voor je nageslacht. Dat zij zien wie jij was, hoe je in het leven stond en wat je belangrijk vond.”

‘Het zijn pure filmpjes’
Leon wil elk gesprek heel laagdrempelig aanvliegen. Er is altijd eerst een kennismaking, waarin hij mensen alvast wat vragen voorlegt om over na te denken. Is er een klik, dan volgt een afspraak voor een opnamedag. “Ik ga dan met iemand in gesprek, terwijl mijn vader filmt. Dat doet hij met drie camera’s. De films die ik terug heb gezien zijn prachtig. Het is niet gemaakt of in scène gezet. Het zijn heel pure filmpjes.”

Cadeautje
Zodra de film klaar is, wordt daar een cadeautje van gemaakt. Op een usb-stick in een handgeschilderd kistje. “Toen ik hier mee begon, dacht ik dat het vooral oudere mensen zelf zouden zijn die contact met mij op zouden nemen. Dat zij hun verhaal cadeau wilden doen aan hun kinderen of kleinkinderen. Maar ik merk dat het vaak ook de kinderen zelf zijn die mij mailen. Of ik, als buitenstaander, niet eens het verhaal van hun ouders zou willen optekenen. En ik snap die insteek. De zeventigers en tachtigers hebben hun liefde voor hun kinderen vooral altijd getoond door te doen. Praten over zichzelf of over hun gevoelens hebben veel van hen nooit geleerd en nooit gedaan. Hoe mooi is het als je dat nu eens vast kunt leggen. Dat is niet alleen een prachtige, blijvende herinnering, het geeft je ook inzichten in jezelf. En niet alleen voor jezelf, ook de generaties na jou hebben er iets aan.”

Vanuit het hart
Zelf heeft het Leon in ieder geval al veel gebracht. Nu nog werkt hij twee dagen in de week bij een baas, de andere drie dagen legt hij zich met zijn vader toe op Boodschap vanuit mijn Hart. De ambitie is om hier fulltime mee aan de slag te gaan. En ze willen niet alleen de verhalen van ouderen vastleggen, maar ook die van mensen die ongeneselijk ziek zijn of het verhaal van ondernemers, vanuit het hart verteld.

Kleinste dingen zijn het grootst
“We laten onze kinderen al veel materiële zaken achter. Maar hoe mooi is het als je hen dit na kan laten. Jouw persoonlijke, unieke herinneringen. Voor mijn gevoel is dat nauwelijks in waarde uit te drukken. Ik vraag iedere dag aan mijn kinderen wat ze die dag het leukst vonden en schrijf dat op een kaartje. Ik heb geleerd dat de kleinste dingen het grootst zijn. Zo is dat met een reis door je leven ook. De dingen die jij je herinnert, hoe klein ook, kunnen heel waardevol zijn voor je kinderen en kleinkinderen.”

Meer informatie vind je op www.boodschapvanuitmijnhart.com. Je kunt Leon en Coos ook volgen op Facebook en YouTube onder de naam Boodschap vanuit mijn hart.

Meer berichten