<p>Het dakterras en de zweefmolen moeten boven op de NPF-toren komen.</p>

Het dakterras en de zweefmolen moeten boven op de NPF-toren komen.

Groen licht voor chocoladefabriek op De Noordkade: ‘Heel Nederland weet straks waar Veghel ligt’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Na een paar cruciale maanden is er dan eindelijk groen licht voor The Chocolate Factory. Henk Maas van Stichting WerkEnLeren is initiatiefnemer van de chocoladefabriek in de NPF-Toren. Samen met Noordkade-eigenaar Stefan van de Ven, gemeente en provincie heeft hij de afgelopen maanden gewerkt aan de financiële constructie voor The Chocolate Factory. “We zijn er samen uitgekomen. De unieke leerwerkomgeving inclusief zweefmolen op het dak kan nu echt gerealiseerd worden. Het wordt een landelijke trekker”, jubelt initiatiefnemer Henk Maas.

Maas vertelt dat de fabriek gerund wordt door leerlingen. “Ze vervullen alle functies die er in de chocoladefabriek te vinden zijn. Denk aan administratie, beveiliging, horeca, receptie, onderhoud en logistiek. De leerlingen, van basisonderwijs tot hbo-studenten, worden daarbij begeleid door vakmensen. Bedrijven als Vanderlande laten in een kleine opstelling zien wat ze kunnen. Voor alle leerlingen is er iets te doen. Het is toch gaaf om onder leiding van FrieslandCampina je eigen flesje chocolademelk te maken? Of een paasei maken met je eigen gezicht erop?”, vraagt Maas zich hardop af. 


Doorsnede van de NPF-Toren met boven op een extra etage en een zweefmolen.

Hij hoopt meer kinderen te interesseren voor de technieksector. “Dat doen we in de sferen van Sjakie en de chocoladefabriek. De chocola wordt ingezet als verleider. Het gaat om het mooie van maken. Het zou fantastisch zijn als er meer jongens en meisjes kiezen voor een carrière in de techniek. In The Chocolate Factory brengen we techniek dichter bij de jeugd.”

Vier O’s
De provincie besloot dinsdagochtend om Maas een lening toe te zeggen voor twintig jaar. Maas: “Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik heb een begroting voor de komende twintig jaar moeten inleveren. De provincie is niet over één nacht ijs gegaan.” Maas blikt terug op een constructieve samenwerking. “Het is een groots en meeslepend project dat wordt gedragen door de vier O’s: ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek. Alle partijen zijn laaiend enthousiast. De o van overheid is in de lead geweest. Het is bewonderingswaardig hoe actief de gemeente Meierijstad hier achteraan heeft gezeten.”

‘De zweefmolen zet Veghel op de kaart’
Nu alle seinen op groen staan, kan er eigenlijk direct begonnen worden met de verbouwing van de NPF-Toren. Boven op de toren moet een extra verdieping komen met daar weer boven op een dakterras en een zweefmolen. “De zweefmolen is de aandrijving van de hele toren. Dus die moet er komen. Bovendien zet de zweefmolen Veghel op de kaart. Door de attractie in combinatie met de chocoladefabriek weet straks heel Nederland waar Veghel ligt. De inkomsten van het buitenterras en de zweefmolen hebben we nodig om de chocoladefabriek draaiende te houden”, legt Maas uit. Voor de extra verdieping en de zweefmolen moet Maas een vergunning aanvragen. Er is binnenkort een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden. Maas hoopt dat The Chocolate Factory in het schooljaar van 2023/2024 in gebruik is. “Dan zou de fabriek in september 2023 open moeten zijn. We willen daarvoor wel een periode proefdraaien. Dus we zetten in op mei/juni volgend jaar. Het kan zijn dat de chocoladefabriek dan nog niet helemaal af is”, besluit Maas.

Lees meer over The Chocolate Factory in de Stadskrant Veghel van woensdag 18 mei.

Meer berichten