<p>Jan van Lee Mannenkoor.</p>

Jan van Lee Mannenkoor.

(Foto: Hans van der Poel)

Slotakkoord Jan van Lee Mannenkoor na 58 jaar

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Jan van Lee Mannenkoor heeft na 58 jaar besloten om te stoppen. Als finale afsluiting brengen zij een afscheidsconcert ten gehore. Met medewerking van een aantal gastzangers, voornamelijk oud koorleden, is voor dit afscheidsconcert een koor van circa 30 zangers gevormd. Het repertoire bestaat uit klassiek, opera en diverse bekende koorstukken.

Ook voor dit optreden heeft het mannenkoor zich verzekerd van de medewerking van sopraan Neeltje van Doore uit Gemert. Zij zal de solo’s zingen van liederen, die door het Jan van Lee Mannenkoor worden gezongen. Het concert vindt plaats op zondag 29 mei in de Sint-Lambertuskerk, Deken van Miertstraat 2 in Veghel. De kerk opent om 14.30 uur en het concert begint om 15.00 uur. Entree is gratis en de collecte wordt gedoneerd aan de restauratie van de kerk.

Ontstaan
Het koor vertelt over hun ontstaansgeschiedenis: “Rond 1962 reist Jan van Lee naar Alfelder in Duitsland om een asfaltmolen te kopen. Hij wordt daar bij de firma aangenaam verrast met een optreden van een in overall gekleed mannenkoor. Hij vond het fantastisch. De spontaniteit van dit Duits mannenkoor, om een bedrijf op deze manier uit te dragen, brengt hem op een idee. ‘Dit zouden wij als Van Lee ook moeten kunnen, dit pas helemaal bij ons.’ Hiermee werd de kiem gelegd voor het Jan van Lee Mannenkoor. Zo wordt een zangclub opgericht in 1964. Het koor telde 13 leden en stond onder leiding van Jo Coolen. Een van de eerste optredens was voor het zilveren huwelijksjubileum van Jan van Lee. In de eerste jaren bouwde men gestaag een repertoire op. Het koor deed geregeld mee met zangconcoursen en won niet zelden een eerste prijs.” Jan van Lee heeft tot zijn overlijden het koor financieel gesteund. Nadat de Van Lee bedrijven werden overgenomen door Heijmans en deze later afzag van een financiële ondersteuning, heeft Theo van Lee als hoofdsponsor, samen met andere sponsoren en vrienden, deze steun overgenomen. “Hierdoor kon het koor onbetaald zijn sociaal-maatschappelijk geluid blijven laten horen, onder andere in bejaarden-verzorgingstehuizen, bij kerkdiensten en gildemissen, festivgals en bij andere manifestaties en zangfestijnen. Het koor had intussen grote bekendheid in Veghel en omgeving opgebouwd. Maar naast het zingen speelde ook het sociale aspect een grote rol. Koorleden zijn onderling betrokken met elkaars lief en leed: een gezellige vriendenclub.” Sinds 2007 staat het koor onder leiding van Carla Bons. Wim van Asseldonk begeleidt het koor al sinds 1989. De laatste jaren nam de aanwas van nieuwe leden af en tegelijkertijd stopten leden om verschillende redenen. Daar kwam de coronapandemie nog bovenop. Er resteren nu nog 15 zangers, te weinig om vierstemmige koorpartijen te brengen. Na 58 jaar heeft het Jan van Lee Mannenkoor toch moeten besluiten om te stoppen.

Meer berichten