<p>V.l.n.r. Patrick Ketelaars, Jan van de Laar, Cindy van Vught, Marco Witlox en Judith Sanders voor B&amp;B Weibosch.</p>

V.l.n.r. Patrick Ketelaars, Jan van de Laar, Cindy van Vught, Marco Witlox en Judith Sanders voor B&B Weibosch.

(Foto:)

Verenigde recreatiebedrijven pakken de draad op

  •   keer gelezen

VEGHEL | Zo’n vijf jaar geleden werd Verenigde Recreatieondernemers Meierijstad (VRM) opgericht. Een club die voor en namens B&B’s, hotels, campings, groepsaccommodaties en andere verblijfsrecreatieondernemers uit Meierijstad praat. Twee jaar lang stond alles binnen de club op een laag pitje, maar nu is de draad weer actief opgepakt. Aan het roer een nieuwe voorzitter: Patrick Ketelaars uit Eerde. Hij vervangt Ron van Rooij.

Enkele weken geleden verstuurde het bestuur van VRM een persbericht. Dat kan gezien worden als kick-off van een nieuwe periode. Zo stond er onder andere het volgende in beschreven: “De afgelopen twee jaar zijn voor velen van ons geen gemakkelijke jaren geweest in verband met covid 19. Een aantal recreatiebedrijven heeft gelukkig wel veel gasten mogen ontvangen. We konden als VRM niets organiseren voor onze leden. Ook communiceren met gemeente, andere instanties en verenigingen was soms heel moeilijk. Maar nu corona op zijn retour lijkt, hebben we als bestuur van de VRM weer de draad opgepakt.” Cindy van Vugt, van camping de Everse Bergen in Sint-Oedenrode, is inmiddels toegetreden tot het bestuur. Daarin zitten ook secretaris Judith Sanders, penningmeester Jan van de Laar en bestuurslid Marco Witlox.

Hard maken
De recreatiebedrijven zijn zich ooit gaan verenigen omdat ze het niet eens waren met het innen van reclamebelasting door de gemeente. “Helaas is het niet gelukt om dat van tafel te krijgen, maar uiteindelijk zijn de kosten wel verlaagd”, vertelt de nieuwe voorzitter, ook eigenaar van groepsaccommodatie Het Brabants Gevoel. “Nu er een nieuw college komt, gaan we weer aan de bel trekken. We willen graag van de toeristenbelasting af. Het is vooral veel rompslomp, voor zowel ons als de gemeente.” VRM maakt zich hard voor belangen van haar leden. Zo zijn er successen geboekt bij het bestrijden van de Eikenprocessierups en kregen fietsers een gratis Fietsknooppuntenboek. Een ander thema is veiligheid. “Op teveel plekken in Meierijstad rond campings en andere verblijfplekken zijn er nog onveilige verkeerssituaties. Hier op de kruising Lieshoutsedijk/Eversestraat is een goed voorbeeld”, wijst Van Vugt vanaf haar camping in die richting.

Kennis delen
Ketelaars en Van Vugt geven te kennen dat het voor recreatieondernemers goed is om elkaar met regelmaat te zien. “Daarom gaan we weer enkele thema-avonden organiseren. Dan laten we een spreker komen en hebben we het over gemeenschappelijke thema’s. Uiteindelijk word je daar allemaal wijzer van. Zo hebben we het al eens gehad over seizoensplaatsen / langdurig verblijf. Hoe ga je daarmee om? Wat zijn de regels? Een volgend onderwerp is vergunningen. Een aanvraag verloopt soms stroef. Ondernemers kunnen elkaar tips geven vanuit ervaringen. Op dit moment zijn vooral campingeigenaren aangesloten. Bed & breakfasts blijven wat achter. “We hopen dat ook zij aan gaan sluiten. Daarnaast willen we nauwer samenwerken met de horeca”, zegt Van Vugt.

Toerisme
VRM heeft weer nieuw elan en met deze speerpunten op de agenda is er genoeg voor de organisatie te doen. Ketelaars: “Dat is nodig, want de gemeente wilde het aantal toeristische verblijven binnen Meierijstad in vijf jaar verdubbelen.” De gemeente heeft inderdaad flink ingezet op recreatie en toerisme. In de afgelopen vijf jaar is bijvoorbeeld de website www.bezoekmeierijstad.nl online gekomen. Een website waarop alles te vinden is op recreatie- en toerismegebied in Meierijstad. Er staan activiteiten op, maar ook alle overnachtingsplekken worden getoond. Dat helpt de hele sector om te groeien. Startende ondernemers in deze branche zullen zich gaan aandienen. “Ook voor hen zijn we de ideale plek. We kunnen ze adviseren en helpen”, tipt Ketelaars tot slot.

Meer berichten