Afbeelding
Foto: Arthur Pfaff

PieterBrueghelHuis vierde jubileum met symposium en lagerhuisdebat

Algemeen 1.361 keer gelezen

VEGHEL | Het vijfjarig jubileum van het PieterBrueghelHuis is een week lang met allerlei goedbezochte activiteiten gevierd. Een symposium met Lagerhuisdebat was één van de onderdelen van het feestelijke programma. Daarbij werd de belangrijke rol die het PieterBrueghelHuis speelt, als het gaat om het brengen van geluk bij mensen, méér dan eens onderstreept. 

Op de dag van het symposium was het op de kop af vijf jaar geleden dat de deuren van het PieterBrueghelHuis openden. “Het fundament is mede dankzij onze negentig tot honderd vrijwilligers nog altijd stevig”, blikte stichtingsvoorzitter Gerry Hurkens terug. “We doen er toe en bieden mensen die daar behoefte aan hebben een fijne plek. Ontmoeten, verbinden en het bevorderen van geluk staan centraal.”

Gezonde levensjaren
Hurkens vertelt verder: “Inspirerend was de presentatie van Jan Joost Meijs, voorzitter van het landelijk kennisnetwerk Welzijn op recept. Hij maakte nog maar eens duidelijk wat ze bij het PieterBrueghelHuis al sinds de oprichting weten: je sociale netwerk heeft een grote impact op je welbevinden. Het doet zelfs je gezonde levensjaren stijgen.” Meijs adviseert om het geluk in kleine dingen te zoeken: “Lid zijn van een club, ergens bij betrokken zijn, is van groot belang voor je eigen geluk. Het geeft je een gevoel van trots en verbondenheid. Je hoort erbij. Een pilletje slikken om jezelf beter te voelen levert niet veel op. Maak een ommetje, voed jezelf met positieve emoties, geniet van het samen koffie drinken en doe iets voor een ander.”

Wederkerigheid
De link met het PieterBrueghelHuis is snel gelegd constateerde Hella van der Wijst tijdens het dynamische Lagerhuisdebat. “Hier wordt geluk gebracht en gehaald. Wederkerigheid is het sleutelwoord”, aldus de presentatrice, journaliste en oud-Veghelse die de discussie leidde. Aan het woord kwamen vrijwilligers, bezoekers, zorgprofessionals en beleidsmakers inclusief wethouder Rik Compagne. Prikkelende stellingen zorgden ervoor dat het gesprek goed op gang kwam. Iedereen was het er wel over eens dat het PieterBrueghelHuis een belangrijke rol speelt bij het opvangen van mensen die buiten de boot dreigen te vallen.

Gewoon welkom
“Maar wat ik vooral fijn vind aan het PieterBrueghelHuis is dat je niet hoeft uit te leggen wie je bent en wat je ‘mankeert’. Je bent gewoon welkom. Er is koffie en ruimte voor een gesprek zonder oordeel”, vertelde bezoeker Ton Delisse dankbaar. Hij is in Veghel inmiddels met een praatgroep voor (oud) verslaafden gestart. Wethouder Rik Compagne vindt juist dat zo krachtig aan het PieterBrueghelHuis. “Mensen komen hier met een idee en kunnen aan de gang. Er hoeft niet altijd een vastomlijnd plan te zijn. Dat is voor ons als politiek en gemeente soms best spannend. Die vrijheid zullen wij blijven geven. Wij kunnen niet alles vanuit een ivoren toren regelen.”

Huiskamer in elke wijk
Vrijwilligster Els van Stratum knikte instemmend. “De professionele zorg kunnen en willen wij niet vervangen. We kunnen wel proberen te voorkomen dat mensen in een gat vallen en door middel van aandacht hun geluk te vergroten. Dat kan de zorg, die ze anders misschien nodig zouden hebben, uitstellen.” Een PieterBrueghelHuis, een huiskamer zou er in de ogen van Compagne eigenlijk in iedere wijk en kern van Meierijstad moeten zijn. “Ik voelde me hier vanaf het eerste begin thuis, werd op mijn gemak gesteld. Gewoon zitten is hier goed genoeg. Ik put er kracht uit. Het heeft ervoor gezorgd dat ik al twee jaar alcoholvrij ben”, benadrukt een bezoeker nog maar eens. Als Hella van der Wijst het debat afsluit, eindigt de avond met de woorden van een bezoekster “ ik heb heel veel het woord ‘gewoon’ gehoord, maar wat hier in het PieterBruegheHuis gebeurt is ‘juist ongewoon en heel bijzonder’.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant