Kinderen uit groep 1/2 laten het boek zien dat zij zelf hebben gemaakt voor de bibliotheek.
Kinderen uit groep 1/2 laten het boek zien dat zij zelf hebben gemaakt voor de bibliotheek. Foto: Koen de Visscher
FOTO’S

Basisschool ’t Ven opent schoolbibliotheek, anderen volgen nog

Algemeen 961 keer gelezen

VEGHEL | Op basisschool ’t Ven in Veghel is dinsdagochtend de nieuwe schoolbibliotheek feestelijk geopend in aanwezigheid van de kinderen. De bibliotheek is het resultaat van de geïntensiveerde samenwerking tussen de NOBB (Noord Oost Brabantse Bibliotheken) en de basisscholen in de regio. Andere basisscholen zijn nog in gesprek met de NOBB en krijgen in de toekomst ook een schoolbibliotheek.

Kinderen uit alle jaarlagen waren aanwezig bij de opening, net als schooldirecteur Silvy Arts, directeur van het bestuur van de NOBB Gio van Creij, wethouder Menno Roozendaal en leesconsulent Janneke van Hemmen. “Er is altijd al veel samenwerking tussen de bibliotheek en scholen, zoals de bibliotheekbezoeken en doordat de kinderen boeken kunnen lenen”, vertelt Jolijn van Rossem van de NOBB. “Dat blijft natuurlijk bestaan, maar de samenwerking is geïntensiveerd. Dat zie je in het realiseren van de schoolbibliotheek, maar ook door de leesconsulenten die op verschillende scholen actief zijn namens de NOBB.” De volgende twee scholen waar waarschijnlijk over niet al te lange tijd een bibliotheek geopend wordt zijn De Bunders en De Ieme, maar ook op andere scholen is het traject in gang gezet.

1500 boeken
De bibliotheek is gevuld met 1500 boeken. “Leerlingen en leerkrachten mochten suggesties doen over welke of wat voor boeken ze graag wilden hebben”, aldus Arts. “Maar we hebben ook gekeken naar afwisseling en wat er past bij de school. Zo heeft ook niet iedere school dezelfde boeken.” Aangezien het ook belangrijk is om het juiste voorbeeld te geven is er in de lerarenkamer ook een mini bibliotheek gemaakt. De JBL: joepie ook een bibliotheek voor leraren.

Onmogelijke tijd
Na de officiële opening keken de kinderen enthousiast rond in de bibliotheek. Volgens Arts zijn ze blij dat er nu een bibliotheek is. “Voorheen hadden we kisten met boeken, maar die waren tijdelijk niet beschikbaar vóór de opening van de bibliotheek. Dat was een onmogelijke tijd voor de kinderen.” In de tijd voorafgaand aan de opening waren de oudere kinderen dan ook enthousiast aan de slag met de zoektocht naar de ceremoniële sleutel van de bibliotheek en waren de jongsten druk met het maken van een eigen boek voor in de bibliotheek nadat één van hun boeken ‘kwijt’ was geraakt. Ook maakten een paar leerlingen een podcast om hun favoriete boek te promoten bij mederleerlingen.

Leesplezier
De aanwezigen benadrukken allen het belang van leesplezier voor kinderen. Een jongen uit groep 7 vertelt, “Het is belangrijk dat het leuk is, anders wil je niet lezen.” Arts: “Leesplezier past bij de visie van de school. Als je het leuk vindt om te lezen, dan kun je ook wel iets moeilijkers lezen. Als je niet kan lezen dan word je wereld beperkt. We willen de kinderen inspireren, daarom lezen de leerkrachten zelf ook als de kinderen moeten lezen.” Roozendaal is het daarmee eens: “Het is bijzonder om hier uitgenodigd te zijn. Het is belangrijk om plezier te hebben in het lezen.”

Gio van Creij (NOBB) en directeur Silvy Arts in de nieuwe bibliotheek.
Afbeelding
Afbeelding
Leesconsulent Janneke van Hemmen en directeur Silvy Arts.
Het moment waarop de deuren van bibliotheek voor het eerst openden.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant