<p>Kitty's kinderen hebben een spandoek in hun handen wat nog opgehangen gaat worden.</p>

Kitty's kinderen hebben een spandoek in hun handen wat nog opgehangen gaat worden.

(Foto:)

Bewoners aan het Middegaal zijn hardrijders spuugzat: ‘Het is hartstikke gevaarlijk’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Kitty Verboord is het zat. Samen met de gemeente en omwonenden komt ze in actie tegen de weggebruikers die veel te hard door het Middegaal in Veghel scheuren.

Al een tijdje is Kitty Verboord bezig om aandacht te vragen voor de verkeersproblemen aan het Middegaal in Veghel. Samen met de gemeente en een deel van de buurt heeft ze onlangs stickers geplakt en spandoeken opgehangen. “Er wordt zo ontzettend hard gereden. Ik durf mijn kinderen bijna niet meer buiten op straat te laten spelen”, aldus een bezorgde Verboord, die zelf tussen Blauw Geel’38 en TV Frisselstein woont.


Kitty’s kinderen hebben een spandoek in hun handen wat nog opgehangen gaat worden.

Het Middegaal loopt van de gevaarlijke oversteekplaats vanuit de Vijverwijk naar Geerbosch tot en met de brug over de A50 richting Heeswijk-Dinther. Vanuit Veghel gezien geldt er tot vlak voorbij Blauw Geel’38 een maximale snelheid van dertig kilometer per uur. Maar volgens Verboord zijn er maar weinig weggebruikers die zich daaraan houden. “Er wordt stelselmatig te hard gereden.”

‘Kleine ongelukjes’
Rond het Middegaal en het Prins Willem Alexander Sportpak fietsen, wandelen of scooteren veel jongeren. Het is er iedere dag een komen en gaan van sportende jeugd en scholieren. Daarnaast spelen er jonge kinderen op straat en is het een populaire plek voor hardlopers en wielrenners. Volgens Verboord leidt dit geregeld tot gevaarlijke situaties. “Er gebeuren met regelmaat kleine ongelukjes. Tot nu toe is het vaak opgelost met een pleister en een glaasje water of een kleine reparatie, maar ik houd mijn hart vast en vrees voor de dag dat het een keer echt misgaat. Als er zo hard gereden blijft worden dan denk ik dat het een keertje goed misgaat.” 


Ook op het stuk tussen het Middegaal en de parkeerplaats van Geel-Zwart/Zwijsen College wordt vaak te hard gereden.

Zelf heeft Verboord vijf kinderen die samen met vriendjes, vriendinnetjes en buurtgenoten graag op straat spelen. “Maar ik durf ze eigenlijk niet alleen te laten. Zeker niet tijdens de uren dat het hier extra druk is. Dan is het gewoon hartstikke gevaarlijk”, vertelt Verboord terwijl er een auto voorbij scheurt. Ze vervolgt: “Ik weet zeker dat hij harder dan 70 reed. De rotonde die schuin voor ons huis ligt, doet veel te weinig. Veel automobilisten nemen die op volle snelheid hoor.”

‘De hele straat trilt’
Dat merkt Verboord niet alleen als ze buiten is of uit het raam kijkt. Het begint ’s ochtends vroeg al: “Ik rammel bijna mijn bed uit. Je hoort constant weggebruikers die veel te hard over de drempel ter hoogte van TV Frisselstein en het PieterBrueghelHuis rijden. Dan trilt de hele straat.” Zeker bij grote voertuigen is er veel overlast. “Er komen hier verschillende vrachtwagens voorbij die veel te hard rijden. En de bussen van Arriva die houden zich ook niet aan de maximale snelheid van dertig kilometer per uur. De laatste weken bel ik de bedrijven waarvan ik zie dat er medewerkers te hard rijden gewoon op met de vraag of ze het personeel erop willen aanspreken. Het is maar een klein stukje, want na Blauw Geel’38 mag er 60 kilometer per uur gereden worden.”


‘Ik houd mijn hart vast en vrees voor de dag dat het een keer echt misgaat’ - Kitty Verboord.

Naast de snelheidsovertreders is er nog een probleem waar Verboord zich aan stoort. Ze legt uit: “Blijkbaar denken veel mensen dat ze hier overal zomaar mogen parkeren. Vooral op dagen dat er iets te doen is op het sportpark loopt het de spuigaten uit. Automobilisten parkeren hun auto’s op plekken waar dat niet mag. Dat leidt dan weer tot gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties.”

Spandoeken
Samen met de gemeente is Verboord nu in actie gekomen. Ze vroegen bij Veilig Verkeer Nederland een pakket aan met stickers en spandoeken. “We hebben de stickers op lantaarnpalen geplakt en het spandoek herinnert weggebruikers eraan dat ze maar dertig kilometer per uur mogen rijden.” De initiatiefneemster van de actie hoopt hiermee het verkeer aan te sporen om iets rustiger te rijden. “Het gaat om de veiligheid van de jeugd en de pubers die hier dagelijks voorbijkomen. Ze schieten van alle kanten de weg over. Als je te hard rijdt dan kun je nooit op tijd stoppen. Je wil het toch niet op je geweten hebben dat je er eentje op de motorkap hebt liggen?”, vraagt de bewoonster van het Middegaal zich hardop af.

Wegversmalling of drempel
Volgens Verboord zijn er meerdere oplossingen te bedenken om de snelheid eruit te halen. “Een extra drempel tussen de rotonde en het einde van de 30kilometerzone of een wegversmalling waar steeds maar één auto doorheen kan. Maar het allerbeste zou zijn als bestuurders zich gewoon aan de snelheid houden. Dat is toch niet zoveel gevraagd”, besluit Verboord.


Vanaf deze gevaarlijke kruising begint Middegaal. De weg loopt door tot over de brug richting Heeswijk-Dinther.

Meer berichten