Op audiëntie in een donkere container bij stadsdichter Rick Terwindt.
Op audiëntie in een donkere container bij stadsdichter Rick Terwindt. Foto:
+ FOTO’S

Op bezoek bij Van Berkel: ‘Het lijkt Mocro Maffia wel’

Algemeen 1.597 keer gelezen

VEGHEL | 25 kinderen van Basisschool Maria Ter Heide uit Mariaheide stapten afgelopen woensdag aan boord van de Waterproeverij om een spannende boottocht te maken over het kanaal naar de Inland Terminal van Van Berkel. Daar werden de nieuwsgierige kinderen opgevangen door stadsdichter en werknemer van Van Berkel Rick Terwindt. Hij vertelde van alles over de logistiek dienstverlener en maakte samen met alle leerlingen een eigen gedicht. 

“Het lijkt hier Mocro Maffia wel”, fluistert een jongen van de Heise basisschool terwijl hij een donkere container binnen schuifelt. Aan het einde van de container zit Rick Terwindt op een klapstoeltje. Het is donker binnen. Alle leerlingen komen alleen of als tweetal tegenover de stadsdichter te staan. “Wat heb je net gezien? Wat komt er in je op als je aan de Zuid-Willemsvaart denkt?”, vraag Terwindt. De kinderen geven netjes antwoord. Terwindt: “En nu op een poëtische manier. Ik help.” Nadat alle 25 leerlingen in de container zijn geweest heeft Terwindt van alles opgeschreven.


Leerlingen van Basisschool Maria Ter Heide zijn onder de indruk van de grote containers. 

Hij legt uit wat ermee gaat gebeuren: “Uiteindelijk maak ik hier een gedicht van. De leerlingen van groep 7/8 van de Maria Ter Heide school hebben dus, zonder dat ze daarbij stil hebben gestaan, een gedicht geschreven. Ik doe dit met alle 25 klassen. Uiteindelijk gaan we alles verzamelen en samen met eigen werk en foto’s van vroeger wordt het een heuse dichtbundel. De gemeente gaat het eindresultaat overhandigen aan het bedrijfsleven en het wordt te koop aangeboden. Waar en hoe weet ik nog niet precies.” Alle gedichten zijn dus anders van aard. Volgens Terwindt zit er wel wat dichterstalent in Meierijstad. “Ik vond zelf ‘vijf containers hoog dan blijven er vier droog’ wel een hele geestige. De kinderen zien van alles en in de container bij mij roepen ze dat dan. Het is poëzie en spoken word ineen.”

Indrukwekkend
De stads- en kanaaldichter werkt zelf bij Van Berkel en kan er dus veel over vertellen. “De kinderen komen hier oog in oog te staan met de behoefte van vandaag, met wat wij morgen al in huis willen hebben. Maar waar blijven de spullen die we sinds gisteren niet meer willen? Dat leg ik uit. Verder geef ik antwoorden op alle vragen.” Van Berkel is normaal gesproken gesloten voor pottenkijkers. Voor de basisschoolleerlingen uit de regio wordt een uitzondering gemaakt. Terwindt vervolgt: “De kinderen zijn echt onder de indruk. De meeste zijn hier wel eens langs gereden, maar als je dan bij zo’n container staat zie je pas hoe groot ze zijn. Het is ronduit indrukwekkend.”

Verleden en heden
De boottocht en het bezoekje aan de Inland Terminal maken deel uit van educatieprogramma 200 jaar Zuid-Willemsvaart, aangeboden door Cultuurkade en de Bibliotheek (daar worden ook de gedichten getoond). Op woensdag 11 mei waren de leerlingen van groep 8 van basisschool Heycant uit Schijndel de eerste. Tot de zomervakantie varen er kinderen op woensdag- en vrijdagochtend samen met kapitein Martijn en een personage die vertelt over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart mee naar Van Berkel. Daar worden ze, net als Maria ter Heide, opgevangen door Terwindt. “Ik vertel ze wat Van Berkel precies doet en leg de link tussen verleden en heden. Vaar mee met het verleden. Stap uit in moderne tijd. Verhalen opgestapeld. Met een bereik wereldwijd”, dicht Terwindt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant