In Zijtaart wordt al druk gewerkt om alle kroonkurken aan een lijn te rijgen.
In Zijtaart wordt al druk gewerkt om alle kroonkurken aan een lijn te rijgen. Foto:

Recordpoging ‘Langste ketting van kroonkurken’ in Zijtaart

Algemeen 1.069 keer gelezen

ZIJTAART | In Zijtaart word op zondag 3 juli een wereldrecordpoging gedaan. Inwoners gaan proberen om het record ‘Langste ketting van kroonkurken’ te verbeteren. De organisatie verwacht het huidige record van 216.642 kroonkurken ruim te gaan verbreken.

Zijtaart staat erom bekend dat ze er graag een wereldrecord organiseren. In 2005 werd de eerst officiële wereldrecordpoging georganiseerd en verscheidene andere pogingen (al dan niet succesvol) volgden. Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om het wereldrecord ‘De langste ketting van kroonkurken’ te gaan verbeteren. Het eerste record stond op 31.170 stuks, het tweede record gevestigd in België stond op 87.575 en het huidige record staat op maar liefst 216.642 stuks. Door Corona is de wereldrecordpoging in Zijtaart twee maal uitgesteld, maar het verzamelen van kroonkurken ging in die tijd gestaag door. De organisatie schat dat er op 3 juli een ketting gelegd kan worden van maar liefst 1.500.000 kroonkurken. Dat zijn dus heel wat flesjes bier, die in de lokale kelen zijn verdwenen. Eén dopje weegt maar 2 gram, maar anderhalf miljoen dopjes wegen maar liefst 3 ton. De lengte van de ketting wordt geschat op 6 kilometer en zal officieel opgemeten worden door een notaris. Waar en hoe de ketting door het dorp gelegd moet worden zal de organisatie nog de nodige hoofdbrekens kosten. Ook het maken van anderhalf miljoen gaatjes in al die doppen is een monnikenwerk, maar in Zijtaart geldt vanouds ‘vele handen maken licht werk’. Er zijn tien teams gevormd om in competitieverband te bepalen welke groep de langste groepsketting gemaakt heeft.

Publiek
Ook het publiek kan meedoen. Voor hen wordt een wedstrijd georganiseerd waarbij je een kroonkurk over een zo groot mogelijke afstand moet proberen te gooien. Het huidige wereldrecord staat op 69,9 meter en verwacht wordt dat dit niet verbroken zal kunnen worden. De opbrengst van dit kroonkurk werpen en van het oud ijzer van de kroonkurken zal ten goede komen aan de Stichting Duchenne Parent Project. Verschillende sponsoren hebben al geld of middelen toegezegd voor het evenement.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant